Milyen a jó kismama és szoptatós melltartó?

kismama melltartó

Egy jó melltartó csodákra képes, terhesség és várandósság alatt pedig egyenesen elengedhetetlen a jó tartás és minőség. A várandós és szoptatós melltartóknál egyáltalán nem a divat számít, hanem a funkció. Nézzük, mire kell figyelni terhes vagy szoptatós melltartó vásárlásakor.

“A terhesség alatt bekövetkező mellnagyobbodás megterheli az emlőben lévő kötőszövetet – mondja Dr. Tóth Lászlóné, az Anita-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. – Ha a kötőszövet függesztő rendszerét meghatározó kollagén rostok megnyúlnak, elszakadnak, a mell megereszkedik, elveszti tartását és kialakulnak a mellen a terhességi csíkok, az ún. „striák”. A nehéz, vagy nagyméretű emlők esetén statikai panaszok is felléphetnek. A leggyakrabban előforduló panaszok: izomfeszülés a vállban, a tarkón vagy a hát felső részén.”

Milyen a jó kismama melltartó?

Mivel a megnövekedett emlőnek tehermentesítésre van szüksége, ezért célszerű speciális kismama melltartót viselni a terhesség előrehaladtával. A helyesen kiválasztott melltartó kényelmesen körbefogja a mellett, hónaljnál sem szoros és a mell adottságainak, formájának megfelelő.

“A mellkosarakba bedolgozott puha, körbefutó mell-emelők, a természetes vonalú lágy merevítők, tökéletes formát és tartást biztosítanak az érzékeny mell számára nagy kosárméretnél is – magyarázza  Dr. Tóth Lászlóné. – A puha, varrás nélküli kosarak óvják az érzékeny mellbimbót. A széles, puhán párnázott vállpántok tehermentesítik a váll-, tarkó- és nyaktájékot, az anatómiailag formázott mell alatti pánt nem okoz nyomást a has felső részén.”

Nő a pocak! – Kismamaruhák első- és másodkézből

Terhességi melltartó viselése még akkor is ajánlott, ha a kismama korábban nem viselt melltartót! Nehéz, telt emlők esetén különösen ajánlott a széles vállpántos melltartó, megerősített mellkosarakkal, fokozottan érzékeny emlők esetén pedig az előformázott, varrás nélküli rugalmas mellkosár.

Elterjedt az a nézet, hogy közvetlenül a testünkön természetes anyagokat, elsősorban pamutot viseljünk. A pamutnál azonban kényelmesebb és előnyösebb az ún. mikroszálas anyag, mely nem tárolja a nedvességet, hanem elvezeti a testről. A selymes tapintású, légáteresztő mikroszálas anyag biztosítja a bőr optimális hőmérsékletét és gondoskodik a lehető legnagyobb kényelemről, komfortérzetről.

Mit viseljünk a szoptatás ideje alatt?

“Annak érdekében, hogy az anyatejtől duzzadó, elnehezedett emlő megtartsa formáját, és megfelelő alátámasztást kapjon, szoptatós melltartóra van szükség, melyek  funkciójukban és minden részletükben a szoptató anyák szükségleteinek megfelelően lettek  kialakítva – mondja Dr. Tóth Lászlóné. – Az egyenként nyitható és zárható mellkosarak megkönnyítik a szoptatást. Az Anita szabadalmazott „KwikKlip” rendszere például lehetővé teszi a mellkosarak egy kézzel történő egyszerű nyitását és zárását. Így az anya a szoptatás alatt mindvégig a karjában tarthatja a babát, miközben felkészül a szoptatásra, vagy a csecsemőt az egyik mellről a másikra helyezi át.”

Szoptatós melltartót legideálisabb a szülés várható ideje előtt 2-3 héttel megvásárolni. Az így vásárolt szoptatós melltartó kosárméretének legalább egy számmal nagyobbnak kell lennie, mint az éppen viselt melltartó kosármérete.

Kismama kapszula gardrób

Melltartó méretek

A melltartó méretezése a legtöbb gyártónál úgy történik, hogy a mellkerületet (a mell legkiemelkedőbb pontján körbemérve) és a mell alatti kerületet veszik alapul.

A melltartó nagyságszámát a mell alatti méret adja. A nagyságszám 5 cm-ként változik, azaz 65-70-75-80-85 stb.

A kosárnagyságát a mellkerület és a mell alatti méret közötti különbség adja. A melltartó kosara A, B, C, D, E, F, G, H jelzésű lehet.

Kosár jelöléseMellkerület és mell alatti méret különbsége
AA10-12 cm
A12-14 cm
B14-16 cm
C16-18 cm
D18-20 cm
DD vagy E20-22 cm
F22-24 cm
G24-26 cm
H26-28 cm

 

Fotó: Freepik

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Előző cikkÚjabb 5 vágykeltő ötlet
Következő cikkÁgi szülés utáni fogyás naplója 3.: A nagy TERV