Legyen nyár vagy tél, egy csésze tea bármikor jól esik. Hogyan tudjuk még jobbá varázsolni ezeket a perceket? A teafőzés szabályait betartva, feledhetetlen kulináris élményben lehet részünk. A teakészítésnek már évezredek óta külön hagyománya és kultúrája van szinte az egész világon.
A tealevelekből készült ital az ázsiai országokból indult hódító útjára, időközben pedig számos fajtája alakult ki. A zöld tea, a fekete és a gyümölcstea mindennapos fogyasztása nemcsak társasági esemény, egészségünk megóvására is tökéletes.
Megfelelő tárolás
A közhiedelemmel ellentétben a tökéletes teakészítés nemcsak a víz forralásából és a filter csészébe helyezéséből áll. Annak, aki jó teát szeretne inni, bizonyos szabályokat be kell tartania. A legfontosabb szempont először is a tárolás. A külső hatások, a fény, a hőmérséklet, a nedvesség mind-mind befolyásolja a tea állagát. Minden teafajtát külön kis dobozban, száraz, hűvös, sötét helyen kell tárolni. Ha mindez sikerül, garantált, hogy a teakeverék legalább 1 évig megőrzi frissességét, aromáját, és illatát.
A titok
Kevesen tudják, hogy a víz minősége a döntő abban, hogy végül milyen tea kerül a csészénkbe. Hazánkban főként kemény víz folyik a csapból, ez pedig megakadályozza az összetevők megfelelő kioldását. A hozzáértők szerint érdemes ilyen esetben lágy, buborékmentes ásványvizet használni.
Használjunk mindig vízforralót, türelmesen várjuk meg, amíg magától kikapcsol, ugyanis csak a forrásban lévő víz képes feloldani az ízeket. A magas minőségű teákat elég csak fél percig, a közepes minőségűeket pedig 3 percig érdemes áztatni. A víz keménysége mellett fontos tényező még a tealevél minősége és mennyisége is.
Az ideális fogyasztási hőmérséklet körülbelül 60 Celsius fok. A teát általában cukorral, citrommal, és tejjel ízesítik, ez alapvetően ízlés dolga. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ezek az összetevők könnyen elronthatják a tea aromáját, így jobb, ha tisztán fogyasztjuk őket.
Filteres vagy leveles tea?
Egyértelműen a tealevél vagy a teafű használata ajánlott. A boltban kapható filteres teák nem tudják biztosítani az igazi élményt, mert a filterbe csak a maradék levelek kerülnek, így hatóanyaguk csaknem teljesen elenyészik. Nagy hátrányuk az is, hogy könnyen átveszik a környezetükben lévő ételek szagát. Igaz, hogy az eredeti teák drágábbak, de mindenképpen érdemes pár száz forinttal többet áldozni rájuk. Ha valaki komolyabban el szeretni merülni a teakészítés rejtelmeiben, első lépésként látogasson el egy igazi teaházba. Ott nemcsak megkóstolni tudja hozzáillő italokat, hanem megvásárolhatja a jó minőségű, csomagolt teafüveket is.
A teázást népszerűsíteni elsősorban nem a betartandó tanácsokkal lehet, hanem azzal, ha megpróbáljuk átadni a teázás hangulatát.