A családi napirend

napirend_1_250.jpg

A napirend rengeteg vita forrása a kisgyermekes szülők körében. Kell, nem kell, és ha igen, miért nem? Amíg meg nem született a második fiam, teljes mértékben napirend ellenes voltam, ám amikor szembesültem azzal, hogy egyszerre kellene gondoskodnom két fiúról, vezetni egy vállalkozást és kézben tartani a háztartást, valamit tennem kellett.

Kísérletezéseim és olvasmányaim eredménye ez a cikk – és persze a többé-kevésbé jól működő napirendünk is. Ha nem is sikerül mindig betartani, de legalább tudjuk, mihez képest improvizálunk.

Alapok

Mi a napirend? A napirend tulajdonképpen a napi tevékenységek laza, ismétlődő sorrendjét jelenti. Valamilyen napirendje mindenkinek van, hiszen a felkelés, mosakodás, öltözködés, reggelizés, munkába indulás, ebéd, hazaérkezés, vacsora, lefekvés ideje hasonlóan alakul mindennap. Mikor a család napirendjét elkészítjük, ezeket a tevékenységeket rögzítjük, és próbáljuk optimálisan elrendezni a napban.

Mi NEM a napirend? Nem egy percre pontosan beosztott napi tevékenység lista. Életünk fontos része a feltöltődés, a kikapcsolódás, a szeretteinkkel töltött minőségi idő – hagyjunk hát teret és időt nekik a napjainkban.

Mire jó a napirend? Kiszámíthatóbbá és átláthatóbbá teszi a napunkat, megakadályozza, hogy túltervezzük magunkat feladatokkal. Kevesebb lesz a vita is a gyerekekkel a vacsora, a fürdetés, a lefekvés ideje körül, ha tudják előre, mire számíthatnak.

Mire NEM jó a napirend? Vegyük mindig figyelembe a gyerekek életkori sajátosságait és a napirendet a család természetes ritmusa köré alakítsuk ki, és ne a családtagokat akarjuk beletörni egy általunk elképzelt ideális rendbe. Semmi értelme pl. egy csecsemőnél beosztani, hogy mikor szophat, vagy mikor alhat, vagy egy óvodásra közös játékot erőltetni, ha ovi után inkább pihenne kicsit.

Hogyan állítsuk össze a családi napirendet?

Először határozzuk meg a reggeli kelés, az étkezések és a lefekvés időpontjait, eköré alakítsuk a napirendet. Hagyjunk elegendő időt a gyerekeknek életkoruk alapján a mosdáshoz, öltözéshez, evéshez, fogmosáshoz. Az esti rutinra szánjunk kb. fél órát.

Utána illesszük be a napirendbe a család fix teendőit: óvoda, bölcsőde, napi teendők, házimunka, külön foglalkozások, a szülők külön ideje a testvérekkel (ha több gyerekünk is van).

Tervezzük meg az esti, lefekvés előtti rutint. Ebben kapjon helyet a fürdetés, közös olvasás elalvás előtt, kisebbeknél az altatás. Testvéreknél el is tolhatjuk a fürdetés és altatás időpontját, ha nem hagynák egymást elaludni.

Készítsünk házimunka tervet:

•    Ehhez először írjuk össze az összes házimunkát és napi teendőt. Határozzuk meg, hogy ezeket milyen gyakran kell elvégezni: pl. reggelit minden nap kell adni a gyerekeknek, porszívózni elég lehet egy héten kétszer.
•    Utána gondoljuk át, és beszéljük meg a családtagokkal, hogy ki melyik házimunkát végezné szívesen, és ez alapján osszuk fel a teendőket.
•    Ha ez kész, akkor azokat a teendőket, amelyeket nem mindennap kell végezni, osszuk be a hét napjaira. Például fürdőszoba takarítás csütörtökön, törülköző és ágynemű csere pénteken, nagytakarítás a konyhában szerdán, porszívózás kedden és szombaton stb. Úgy tervezzünk, hogy 3 teendőnél több ne jusson egy napra, és a hétvége lehetőleg maradjon szabad.
•    Végül írjunk listát az extra teendőkről, és szánjunk rá napi 10 percet, hogy elvégezzünk egy-egy dolgot a listáról, pl. kitakarítsunk egy fiókot, feltegyünk egy képet, kicseréljünk egy izzót, kiporszívózzunk a szekrény mögött stb.

Beszéljük meg a terveket a család tagjaival, hallgassuk meg a javaslataikat. Minél jobban bevonjuk őket a tervezésbe, annál valószínűbb, hogy betartják az időbeosztást.

A napirend bevezetésekor beszéljünk át minden részletet alaposan a családtagokkal, akkor is, ha a gyerekek hatodjára is elismételtetik velünk. Ki is tehetjük a napirendet egy jól látható helyre a lakásban. Az egyes teendők mellé rajzolhatunk kis piktogramokat is, hogy a kicsik is tudják, mi van oda írva.

Vonjuk be a kicsiket is

A totyogókat és az óvodásokat már bevonhatjuk a házimunkába. Ebben a korban a gyerekek nagyon szeretnek segíteni, és bár többször hátráltatnak, mint segítenek, ne törjük le a lelkesedésüket. Mutassuk meg, mit hogyan kell elvégezni, majd hagyjuk, hogy a saját tempójukban dolgozzanak.

Segíthetnek:
•    ágyat vetni: a totyogók segíthetnek leteríteni az ágytakarót, az óvodások már meg tudják vetni egyedül az ágyat.
•    elpakolni a játékokat,
•    port törölni, különösen ha kapnak egy jópofa portörlőt vagy tollseprűt,
•    eltenni a szennyest: legyen saját szennyestartójuk a gyerekeknek, amelyikbe esténként be kell tenniük a szennyes ruhájukat.
•    főzni: az óvodások már kaphatnak apróbb feladatokat is, pl. beleszórhatják a fűszert az ételbe, megpucolhatják a tojást, vagy összekeverhetik a tésztát vagy a salátát.

Időtakarékos tippek

Reggel keljünk a gyerekeknél hamarabb, és szedjük össze magunkat, így nem kell délelőtt 10 órakor azon aggódni, hogy még nem tusolunk le, pedig már indulni kellene, vagy hogy csenget a postás, és még pizsamában vagyunk.

Próbáljunk rendet tenni rögtön, amint végeztünk valamivel, így kevesebb lesz a nap végére a pakolnivaló. Például tegyük rendbe a konyhát  a reggeli végeztével, a játék végén szedjük össze a játékokat stb.

A nap végén szedjük össze a gyerekekkel együtt a játékokat (megkönnyíti, ha van  egy nagy dobozuk, amibe mindent beledobálhatnak), és készítsünk elő mindent, amire másnap reggel szükség lehet.

Ne zsúfoljuk tele a napot teendőkkel, hogy legyen időnk arra is, hogy minőségi időt töltsünk a gyerekekkel és a párunkkal. Ideális lenne, ha naponta egy órát tudnánk magunkra szánni, és hetente legalább egy alkalmat a párkapcsolatunkra.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!