Mit igyunk és együnk a nagy melegben?

Mit igyunk és együnk a nagy melegben?
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

A nagy meleg jelentősen megterheli nemcsak a kisgyermekek, az idősek és a betegek, hanem egészséges emberek szervezetét is. Ilyenkor a legfontosabb teendő gondoskodni a megfelelő folyadékbevitelről, és a verejtékezés során elvesztett ásványi só pótlásáról.

Akkor is igyunk, ha nem érzünk szomjúságot, mert a szomjúságérzet a szervezet vészreakciója, így figyelmeztet a folyadékbevitelre, ráadásul a gyerek és az idősek szervezete instabil és könnyen kerülhetnek kiszáradás közeli állapotba. A meleg miatt a normál folyadékbevitel többszörösére van szükség.

Forróságban a legjobb szomjoltó a víz (ásványvíz, forrásvíz, tisztított víz – ezeket is célszerű váltogatni) és a langyos, enyhén meleg teák, facsart és préselt gyümölcs- és zöldséglevek. A jeges italok könnyen gyomorgörcsöt okozhatnak. Az alkoholos és koffeintartalmú italokat kerüljük el, mert ezek még inkább rontják a folyadékháztartás mérlegét, inkább fokozzák a folyadék eltávozását a szervezetből. A cukrozott üdítők sem igazán kedvező hatásúak hidratálás szempontjából. Célszerű mindig magunkkal vinni egy flakon vizet.

Ilyenkor jobban oda kell figyelni a táplálkozásra. Folyadékpótlás miatt célszerű mindennap leveseket (krémlevesek, zöldség és gyümölcslevesek) beiktatni. A nehéz ételek helyett fogyasszunk könnyű, gabonaféléket és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó ételeket. Szárnyasok és halak párolva és roston sütve ajánlottak.

Infinety hirdetés

Grillezés: nemcsak húsokat lehet grillezni, hanem répát, gombát, cukkinit, padlizsánt, sajtokat stb. is.

Camembert sajtot paradicsomszeletekkel és friss bazsalikommal alufóliába tesszük és kis csomagocskát készítve helyezzük a grillrácsra. A kis csomagba lehet tenni cukkini- és paradicsomkarikákat, mozzerallát és jó sok zöldfűszert. Pár perc alatt kész, és biztos nagy sikere lesz a húsok mellett.

Könnyű, nyári saláták, joghurtos vagy olívaolajos, „színes kompozíciók” is nagyon egészségesek. Készíthetünk mediterrán salátákat is pl. tzatziki, illetve uborka helyett répát reszelhetünk a joghurtba, kicsit krémesítjük, fűszerezzük és mártogatósként, vagy kenyérre kenve tálaljuk. Nyáron az egészséges bélflórát helyreállító és fenntartó kovászos uborka is kerüljön az asztalunkra.

Itt a szezongyümölcsök ideje, fogyasszunk belőlük minél többet, és ha tehetjük, gondoskodjunk az eltevésükről is – aszalva, fagyasztva, befőzve.

Most nyáron könnyen meg tudjuk valósítani a kedvenc kínai mondásomat: mindennap együnk valami sárgát, valami zöldet, valami pirosat és valami sötétet! Biztos, hogy kicsik és nagyok egyaránt találnak minden színhez valami kedvencet.

És még egy jó tanács: melegben különösen nagy figyelmet kell fordítani az élelmiszerek tárolására és kezelésére.

Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.