Só szegénység VIVEGÁVAL

hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Hazánkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, és egyre nagyobb szerepet tulajdonítunk az egészség megőrzésének. A statisztikai adatok és a magyar táplálkozási szokások tükrében érthetővé válik, hogy az úgynevezett magyar típusbetegségek: a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek száma mind a megbetegedések, mind pedig a halálozás tekintetében vezető helyet foglalnak el. Ezen betegségek megelőzésében és kezelésében egyik fontos pillér a sófogyasztás csökkentése.

Hosszú idő telt el, amíg a fizetési eszközként szolgáló só életünk természetes és elérhető, szinte észrevétlen részévé vált. Ma ismét meg kell tanulnunk a só használatát, hiszen túlzott fogyasztása bizonyos betegségek kialakulását idézheti elő, és kár lenne elfeledni azokat a régen használt fűszereket, amelyeket a só általános elterjedése és viszonylagos olcsósága háttérbe szorított.

A túlzott sófogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek (magasvérnyomás), a vesebetegségek és a gyomorrák kockázatát. Ezért szükséges az egészséges táplálkozásban és számos betegség diétájában is a Na-bevitel csökkentése. A VIVEGA sókészítmény alkalmazása megfelelő eszköz mind a primer mind a szekunder prevencióban.

Dietetikusi munkám során fontosnak tartottam az egészségmegőrzés szerepét. Úgy vélem régi megrögzült szokásainkon változatni kell. Tudom, hogy ez nehéz, de ebben a lemondásban, illetve életmód- és szokásrendszer váltásban segítséget nyújt egy új magyar találmány, mellyel szakdolgozatom alapján szeretném megismertetni a kollegákat és az egészségre adó laikus közönséget. A VIVEGA csökkentett nátrium tartalmú sókészítmény az elmúlt években került forgalomba. A sókeverék nem csak a fent említett típusbetegségekben jótékony hatású, hanem az egészséges szervezet számára is előnyös. Feltalálója egy a szülőhelyemen élő gyógyszerésznő, aki maga is szív-koszorúér problémával küszködött, amíg ki nem kísérletezte ezt a szívbarát sókeveréket.

Infinety hirdetés

A VIVEGA mindenfajta étel elkészítéséhez, levesek, főzelékek, sültek, öntetek sózására, ízesítésére felhasználható. Mivel a VIVEGA csökkentett nátriumtartalmú, segít a nátriumfogyasztás csökkentésében, a káliumbevitel növelésében, azaz kedvezően befolyásolja a nátrium-kálium egyensúlyt. A VIVEGA nátriumtartalma 17%. A termék konyhasó, kálium-klorid, kálium-citrát, ízfokozó E 621, szárított zöldségek és fűszerek: sárgarépa, pasztinák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fűszerpaprika, őrölt bors, fokhagyma, lestyánlevél, babérlevél, valamint kukorica-keményítő, cukor, magnézium-citrát és antioxidáns E 300 felhasználásával készült. A vízmegkötő képesség csökkenése által csökken a testsúly, az ideális ionbeállítás miatt csökken a hiányérzet, mely éhezés formájában jelentkezik, ezért alkalmas a fogyókúrás étrend kiegészítésére is. Kitűnően alkalmazható várandósság és szoptatás alatt, segít megelőzni a terhességi toxémia kialakulását.

Közel egyenlő mennyiségben tartalmaz káliumot és nátriumot, amely a két elem esetében a kívánatos biológiai arányt jelenti. Magnéziumtartalma alkalmas a stresszhatások és szívritmuszavarok kivédésére. A magnézium trombózis ellenes, a vérzsírokra gyakorolt kedvező hatásánál fogva véd az érelmeszesedés, atherosclerosis ellen csakúgy, mint a VIVEGA kilenc növényi komponense, valamint C-vitamin-tartalma. A VIVEGA további fontosabb növényi komponensei: a sárgarépa, melynek karógyökere többek között sok A- és C-vitamint, valamint karotint és cukrot tartalmaz. A pasztinák: a fehérrépához hasonló karógyökerét leveszöldségként és takarmányként is használják. Magyarországon kaszálókon, réteken és vadon is terem. A zeller: őse a tengerparti sós iszapban nő. Megvastagodott karógyökerét salátaként, leveszöldségként, köretként (gumós zeller), a leveleit (metélő-, halványító vagy száraz zeller) köretként, a szárát zöldségként, ízesítőként használják. Értékes illóolajat tartalmaz. A vöröshagyma: A magyar konyha fontos alapnövénye, pörköltek, levesek fontos alkotóeleme. A petrezselyem: fehérrépa, karógyökere konyhai zöldségféle, levele fűszer, ételízesítő, gyökere és levele is gyógyhatású (veseserkentő). A paprikában található nagy mennyiségű karotin (a kapszaicin) az A- vitamin előnyagaként segíti az A-vitaminban hiányos táplálkozás javítását. Emellett magas C-vitamin-tartalmú fűszer- és zöldségnövény. A fokhagymát a népi gyógyászatban érelmeszesedés és magasvérnyomás kezelésére használják, baktériumölő anyagot (allicin) is tartalmaz.

100g VIVEGA tápértéke:
Energia: 333 kJ (79 kcal)
Fehérje: 4g
Zsír: 0,25g
Szénhidrát: 7g
Na: 17g (ehhez képest 100g konyhasó 40g Na-ot tartalmaz)
K: 20g
Mg: 0,1g

A VIVEGA nem minden felsorolt betegségnél alkalmazható, ha a beteg hiperkalémiás, pl.: vesebetegségnél a termék magas K-tartalma miatt felhasználása kontraindikált.

A tapasztalatok szerint a VIVEGA, csökkentett, Na-tartalmú sókészítmény alkalmazásával a normál étrenddel közel azonos ízhatás érhető el, mintegy fele mennyiségű Na-bevitelével. Mindez azt igazolja, hogy e készítmény jól használható a csökkentett Na-tartalmú diéták elkészítésénél. Fokozódik az így készült étel élvezeti értéke, és a betegek számára elfogadhatóbbá válnak.

A VIVEGA csökkentett nátriumtartalmú sókeverékről, hozzáférhetőségéről, és kritikáiról a www.vivega.hu, oldalakon tudhatnak meg többet és részletesebben.

Tibay Rózsa dietetikus | Kérdezd szakértőnket>>

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Dietetikusnak tanultam de előtte gyermekorvosi asszisztensként dolgoztam. A főnökömtől megtanultam, hogy szinte minden betegség, baj visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, táplálásra. 2004-ben elvégeztem Pécsen az egészségtan tanári szakot. Kérdéseiteket táplálék allergiák, egyéb gyermektáplálási kérdésekben várom. Szívesen válaszolok hozzátáplálással, várandósság és szoptatás alatti étkezéssel kapcsolatos kérdésekre, táplálkozástani szempontból. Elhízott gyerek fogyókúrájával is foglalkozom. Illetve alternatív táplálási módokkal: pl: gyermekkori vegetarianizmus. Fordulhattok hozzám jó evő és rosszevő gyerekekről szóló kérdésekkel.
Előző cikkMit igyunk és együnk a nagy melegben?
Következő cikkÍgy alakul ki a magzat arca – videó

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.