Mit tegyek, ha horkol a gyerek?

Mit tegyek, ha horkol a gyerek?

Ha gyermekünk hetente 3-4 éjszaka horkol, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a következmények ismeretében valódi problémáról van szó. A gyerekeknek körülbelül 10%-a horkol. A horkolás okairól és esetleges következményeiről beszél dr. Augusztinovicz Mónika, a Budapesti Fül-orr-gége Központ szakorvosa.

Honnan jön a hang?

Normális esetben az orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt, amely tisztítja, szűri és felmelegíti azt. Ha azonban ezt a rendszert, vagyis az orrlégzést valami gátolja, kénytelenek vagyunk szájon át lélegezni. A horkoló hangot ilyenkor okozza a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja. Mivel alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, a ki-be áramló levegő mozgásba hozza ezeket a lágy szöveteket.

Mi okozhat szájlégzést, horkolást gyermekkorban?

A fő probléma ezzel az, hogy a gátolt orrlégzés miatt horkolás közben hosszabb-rövidebb ideig tartó belégzési szünetek jelentkeznek. Vagyis az alvó személy egy pillanatnyi szünet után (ez akár 1 perces is lehet) hirtelen levegő után kezd kapkodni, amely erős horkolásnál komoly alvási zavarokhoz, például alvási apnoéhoz vezethet.

Miért veszélyes az alvási zavar?

Az éjszakai légzéskimaradás (apnoé) önmagában nem életveszélyes állapot, azonban hosszútávon súlyos következményei lehetnek. Mivel ugyanis kimaradáskor a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik az adrenalin szint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Éppen ezért történik az, hogy hosszabb kimaradás után a horkoló szinte felugrik és kapkodva vesz levegőt. – mondja dr. Augusztinovicz Mónika, a Budapesti Fül-orr-gége Központ szakorvosa. Az ilyen módon zavart éjjeli alvás fizikai és szellemi fáradtsághoz, az érzékszervek tompulásához, és akár magatartási problémákhoz is vezethet.

Okok a háttérben

Gyermekkorban az esetek nagy részében megnagyobbodott garat és/vagy orrmandula okozza a horkolást, amit a megfázás vagy az arcüreg-gyulladás csak fokozhat. Ha eltávolítják a mandulákat, sokszor nem csak a horkolás rendeződik, de a nappali teljesítmény, a hangulat, sőt akár a magatartás is jó irányba változhat. Vagyis ha egy gyerek hetente 3-4 éjszaka horkol, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Mandulagyulladás, mandulaműtét

Az orrsövény-ferdülésnek és az orrpolipnak is gyakori következménye a horkolás.

A fül-orr-gégész speciális vizsgálatok után állítja fel a diagnózist, és tesz javaslatot a kezelésre, mely sebészi beavatkozás is lehet, a mandulák és/vagy az orrpolip eltávolítása.

Kapcsolódó link: www.fulorrgegekozpont.hu

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkFogadd örökbe a Déméter Házat
Következő cikk12 tipp a sikeres fogyáshoz

1 KÉRDÉS

  1. A kislányomnak március 31.-én vették ki az orrmanduláját,sokszor volt beteg és horkol is,ezért ki kellett neki venni,de a horkolás nem szűnt meg,szeretném megtudni h miért lehet ez mikor mondták h a műtét után megfog szűnni!Válaszát előre is köszönöm!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..