Mítoszrombolás a rákos megbetegedések kapcsán

Szerinted mi okozhat daganatos megbetegedéseket? Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a rák kockázatát? Ezekről volt egy lényegretörő előadás a Női Egészségmegörző Program és Egészség Hídja a Mellrák Ellen Összefogás közös programján.

A daganatos megbetegedésekről átfogóan

A daganatok legfőbb okozói a vírusok, baktériumok, vegyszerek és a sugárzás, de nem elhanyagolható a genetiakai tényező sem.

A legfőbb kockázati tényezők

 1. Az életkor
  Minél idősebb az ember, annál nagyobb az esély a daganatos megbetegedésre is.
 2. A dohányzás
  Ez különösen  növeli az emlőrák kockázatát. Azoknál, akik 11-13 éves kor között kezdik el a dohányzást – azaz, amikor az emlő gyakorlatilag kialakul -, több, mint 7-szeres a kockázata annak, hogy később emlőrákot diagnosztizáljanak náluk.
 3. Napsugárzás (pl.: bőr daganatok)
 4. Sugárterhelés

 5. Vírusok (bizonyos daganatok esetén)
 6. Baktérium (gyomordaganat egy típusa esetén)

Mit tehetünk, hogy minimalizáljuk a daganatos megbetegedések esélyét?

 • Megfelelő immunrendszerrel és alapvető higiéniás módszerekkel próbáljuk minél inkább távol tartani magunktól a vírusokat, baktériumokat.
 • Csökkentsük a sugárzás és a vegyszerek behatását.
 • Ne dohányozzunk!
 • Védjük magunkat az erős napfénytől!
 • Csökkentsük az alkohol fogyasztást! (Az alkohol a dohányzással együtt még nagyobb rizikófaktort jelent.)
 • Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget!
 • Bizonyos oltások is csökkentik a daganatos megbetegedések kockázatát (pl.: Hepatitis B – májrák, HPV – méhnyakrák és péniszrák)
 • Kifejezetten mellrák elkerülése érdekében próbáljuk kerülni a hormonpótlást, szoptassunk!mellrak2

Minél előbb fedezzük fel az emlőrákot,
annál nagyobb az esély a gyógyulásra, a túlélésre!

Ezért fontos a havonkénti otthoni önvizsgálat, és a mammográfiai szűrés. (45 év alatt elegendő 2 évente, 65 év felett azonban évente ajánlott)

Mítoszrombolás

1. Mítosz – Egyre nagyobb számban fordul elő rákos megbetegedés, a rák korát éljük!

Nem igaz! Az életkor kitolódásának köszönhetően érezzük ezt, hisz egyre tovább élünk, így egyre több a rákbeteg száma is.

2.  Mítosz – Együnk sok antioxidánst és vitaminokat, hogy elkerüljük a rákot.

 • Béta-karotin vizsgálat: Dohányos és azbeszt gyári munkásoknak adtak plusz béta-karotint, hogy megnézzék, csökkenti-e a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az eredmény meglepő volt, mivel növelte az esélyét. Nem érdemes tehát nagy dózisú béta-karotint szedni.
 • E-vitamin teszt: Egészséges férfiaknak adtak E-vitamint, vagy E-vitamin és szelén kombinációt, hogy megnézzék, csökkenti-e a prosztatarák kialakulásának esélyét. A teszt eredménye szerint, inkább növelte.

Összeségében elmondható, hogy azoknál, akik kiegyensúlyozottan táplálkoznak, nem szükséges a vitamin – leginkább A-, B- és E-vitamin -pótlása betegség megelőzés céljából. Kivétel ezalól a D-vitamin!

3. Mítosz – A stressz fokozza a rák előfordulását és a pozitív személyiség kevésbé fog rákot kapni.

Egészséges nőket figyeltek, több évtizeden át, a vizsgálat eredménye, hogy azoknál, akiket több stressz ért, kisebb eséllyel alakult ki emlőrák. Hasonló vizsgálat zajlott meggyógyult emlőrákos hölgyek esetében is, ott szintén a fenti eredményre jutottak, tehát a stressz inkább csökkenti a kiújulás esélyét.

4. Mítosz – Városi legendák; rákot okozhat az édesítőszer, a fluoros víz, a dezodor, a mobiltelefon, a melltartó és a hajfestés.

Nem igaz!

Amikor ott a csomó

Amennyiben emlőrák gyanúja áll fenn, ne a nőgyógyászhoz forduljunk, hanem menjünk el egy Emlő Központba, Emlőcentrumba! Fontos, hogy mindig álljunk ki magunkért, kérjünk onkológiai team felállítását (mely gördülékenyebbé és hatékonyabbá teheti a kezelésünket), merjünk kérdezni az orvostól, mindig járjunk utána a leleteink eredményének – sok esetben nem része a kórházi protokollnak, a betegek külön kiértesítése – , ezzel is rengeteg időt nyerhetünk, mely ebben az esetben a  legfontosabb!

forrás: egeszseghid.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz a fránya orrdugulás!
Következő cikkVan 5 perced? Várandós- és szülés utáni tornavideó-sorozat 8. rész

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..