Veszélyesek lehetnek a műanyag- és fajátékok?

fa játékautó

Kisbabánk születésekor már azon gondolkodunk, mikor milyen játékkal lepjük meg, melyik életkorban fog babázni, kisautót tologatni, vagy fa gyerek kalapáccsal hogyan fogja az apukáját utánozni. A játékboltban nemigen merül fel bennünk, hogy a kínálatban olyan játékok is a polcon lehetnek, amik nem felelnek meg a hazai szabályzatnak. Ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évről évre megvizsgálja, hogy a boltokban kapható gyermekjátékok biztonságosak-e.

A nyári vizsgálat célja az volt, hogy kiszűrjék a boltokból a veszélyes játékokat. Idén összesen 83 fajta játékot vettek alaposan szemügyre a szakértők, amelyből 51-féle műanyag játékot (például játékbaba, fürdőjáték, műanyag állatfigura), illetve 32-féle fajátékot vizsgált meg a hatóság.

A fajátékok vizsgálati eredményei

A fa játékok esetében a vizsgálat szempontjából megkülönböztetünk festett és festetlen játékokat, ez esetben a színezett fajátékok festékeit vizsgálták. Ezekben előfordulhatnak különböző nehézfémek (például ólom, kadmium, króm), amelyek a gyermek szervezetébe jutva károsak lehetnek. 21-féle festett fajáték vizsgálatára került sor nehézfémtartalom szempontjából, amelyek közül valamennyi megfelelt a vonatkozó határértékeknek.

A 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek készült fajátékokról leválhatnak a kis részek és azokat lenyelve, illetve belélegezve fulladást okozhatnak, éppen ezért nagyon fontos ezeknek a játékoknak is a szigorú ellenőrzése. Ezért a hatóság mechanikai szempontok alapján is megvizsgált 17-féle fajátékot. A hatóság ellenőrizte, hogy a ragasztott fajátékok ragasztója elenged-e víz hatására (és leesnek-e a ragasztott kis darabok), vagy például, hogy különböző fizikai erő hatására leválnak-e kis részek, amikhez így hozzáférhetnek a gyerekek. A 17-féle fajátékból 4 nem felelt meg a követelményeknek, mert vagy eleve tartalmaztak kis darabokat, vagy pedig a vizsgálatok során váltak le a kis részek.

A vizsgált (köztük a veszélyes) fa játékok listája itt található.

A műanyag játékok vizsgálata

A műanyag játékbabák vagy babaszettek és a műanyag állatfigurák puha, lágy műanyag részt is tartalmaznak (vagy teljes egészében abból állnak). A puha, lágy műanyagok esetén előfordulhat, hogy azok az egészségre ártalmas tiltott (ftálsav-észter típusú) lágyítószert tartalmaznak. A vizsgált 51-féle műanyag játék közül 21-félében találtak tiltott lágyítószert a szakemberek. Ha a kisgyermek a szájába veszi ezeket a játékokat, akkor ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak, és a szervezetbe juthatnak.

A vizsgált (köztük a veszélyes) műanyag játékok listája itt található.

Annak érdekében, hogy a vásárlók ne találkozhassanak a boltokban a veszélyes játékokkal, a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette.

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNehéz felismerni a gyerekeknél a cukorbetegséget
Következő cikk5 kérdés a szobatisztaságra szoktatásról

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..