Nagypapakorú lett Thomas, a gőzmozdony

thomas-80x80.jpg

Thomas, a gőzmozdony 65 éve született egy brit tiszteletes tollából. A történet azóta könyv és rajzfilm formájában is bejárta a világot: a mesét mára több mint 45 nyelvre lefordították és több mint 200 millió példányt adtak el belőle. 2006-ban a gyermek könyvek bestseller listáján a hatodik helyig jutott.

A történetek az angliai Birminghamben születtek. W. Awdry tiszteletes így akarta felvidítani kanyarós kisfiát, Christophert. A tiszteletes fából játékmozdonyt faragott a fiúnak, amit Thomasnak nevezett el, és a lábadozás ideje alatt meséket mondott a Sodor szigetén élő csintalan mozdonyról és kedves barátairól. A történeteket a Paddington-Bristol vasútvonal mozdonyainak pöfögése inspirálta, és az összes kis vasúti kocsinak saját személyiséget alkotott. Történeteit papír fecnikre firkantotta le, és az életre kelt, kedves arcú mozdonyokat is ő rajzolta meg először. Végül a felesége győzte meg Awdry tiszteletest, hogy keressen fel egy kiadót a történetekkel, így 1945-ben kiadták az első könyvet, ami azonnal sikert aratott.

1982-ben aztán Britt Allcroft, dokumentumfilm-rendező volt az, aki újra felfedezte az ifjú gőzmozdony történetét, és megszületett a Thomas és Barátai című rajzfilmsorozat. 65 évvel az első könyv születése  Thomas már intézménnyé vált, és világszerte meghatározó élményt nyújt fiúknak és lányoknak egyaránt.

Az évforduló alkalmából a JimJam mesecsatorna is tisztelegni szeretne a méltán népszerű sorozat előtt. Így szeptember 1-től minden este 7-től egy órás születésnapi különkiadást tűz műsorra a csatorna.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..