Mennyire sózzuk tipegőnk ételeit?

só3.jpg

A túl sok só káros a kisgyermekek egészségére, és későbbi egészségtelen sófogyasztási szokásaikat is megalapozza.  Hazánkban elrettentőek a statisztikák, az 1-3 éves gyerekek az ajánlott 500 mg nátrium mennyiség többszörösét fogyasztják el naponta. A túlzott sófogyasztás egyik fő oka, hogy a kicsik ugyanazt az étrendet kapják, mint szüleik.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tavaszi kutatásából kiderült, hogy hazánkban a gyerekek 1 és 3 éves kor között az ajánlott nátrium mennyiség 3-4-szeresét fogyasztják el . A túlzott sóbevitel károsíthatja a kisgyermekek még fejletlen veséjét, és rossz hatással van vérnyomásukra is.

Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás legfontosabb kockázati tényezője jelenleg a túl sok só fogyasztása. A magas só bevitel növeli az agyvérzés, a vesebetegség, és a bal kamrai izomtömeg vastagodás (hypertrophia) kockázatát is. Hazánkban a felnőtt lakosság körében végzett felmérések szerint 2,5 millió embert érint a magas vérnyomás betegség. Ezért fontos, hogy már egészen fiatal korban tudatosan sózzuk ételeinket, illetve olyan alapanyagokat válasszunk, melyek konyhasót nem, vagy csupán csökkentett mértékben tartalmaznak. Figyelnünk kell arra is, hogy a baba nem kis felnőtt, szervezete nehezebben birkózik meg a nagyoknak szánt „sódömpinggel”.

Jelenleg a lakosság só bevitelének 77%-a feldolgozott élelmiszerekből, nem pedig a hozzáadott sóból ered. Az alapvető élelmiszereink közt kiemelten magas sótartalmúak közé soroljuk a kenyereket, pékárukat, sajtokat, juhtúrót, húskészítményeket, fűszerkeverékeket, félkész ételeket, sós süteményeket, rágcsálnivalókat, stb. Az élelmiszerek konyhasó tartalmát úgy számolhatjuk ki, hogy címkéjükön található nátrium tartalmat 2,5-el megszorozzuk. A konyhasó napi ajánlott fogyasztási mennyisége gyerekeknek 1,2g, felnőtteknek pedig 5g.

Hogyan csökkentsük a sóbevitelt?

Mivel az élelmiszerek, amelyeket fogyasztunk, önmagukban is tartalmazzák a szervezetünk működéséhez szükséges nátriumot, ezért alapvetően semmilyen életkorban nem lenne szükségünk arra, hogy sózzuk ételeinket.

Kisgyermekek étrendjét készítsük még nagyobb körültekintéssel, mint a felnőttekét, hiszen az ő esetükben is igaz, hogy só nélkül is lehet finom az étel. Használjunk friss alapanyagokat, az előre elkészített termékek nátrium tartalmát pedig mindig ellenőrizzük.

Főzéskor a zöldfűszerekkel kiváló ízeket csalhatunk elő só nélkül is. A fűszereken kívül ételkészítési praktikákkal is fokozhatjuk az ételek ízét. A húsok zöldségekkel, gyümölcsökkel való együtt sütése, tűzdelése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a családunk jobban elfogadja a kevésbé sós ízeket.

Uzsonnára sós rágcsálni valók helyett adjunk natúr olajos magvakat, szeletekre vágott zöldséget, gyümölcsöt, ízesített tejtermékek helyett adjunk natúr termékeket vagy házi készítésű turmixokat.

Minél több aromás fűszert, zöldséget, gyümölcsöt használunk, annál jobban lecsökkenthetjük a só bevitelt, amely nem csupán a család egészségére van pozitív hatással, de gyermekünk későbbi ízlését is jó irányba befolyásolja.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..