Narancsbőr: tények és tévhitek

Mintha az élet valami gonosz kiszámolóban kettéosztotta volna a nők világát, a shortnadrágosokéra és arra a csoportra, aki rövidnadrágot fel nem vehet soha. Csak rajtunk múlik, hogy sorscsapásnak tekintjük, ha a narancshéjra emlékeztető egyenetlen bőrfelület van a combunkon, fenekünkön, és minden nyárelején kicsit belehalunk a ténybe, vagy vállat vonunk és könnyű, színes szoknyákat vásárolunk.

Tények – és kár ezen kiborulni

A női szervezetben az ösztrogén hormon szintje magas, de nem állandó, életkor és ciklusfüggő, illetve egyénenként változó. Továbbá különböző kötőszövet állaggal születünk, ez olyan genetikai adottság, mint a szemszín. E két tényező mértéke alapján alakul ki a narancsbőr jelenség (jelenség és nem betegség!). Ha a relatív magas ösztrogénszint gyenge kötőszövet állománnyal párosul nagymértékben alakul ki, ha az alacsony hormonszint és erős kötőszövet jellemző egy nőre, neki lesz a legkevésbé narancsbőre, akár túlsúlyos, akár nem.

Nyomasztó és lelkifurdalást keltő az az elterjedt nézet, hogy a rossz táplálkozás, a túlsúly, a mozgáshiányos életmód okozza a narancsbőrt, illetve, hogy e jelensége léte vagy nem léte csak az egyéni akaraterőnkön múlik. Az egészségtelen életmód  számos következménnyel jár, sok betegségért tehető felelőssé, és valóban bőrünk állapotán sem javít, de a narancsbőr léte nem ettől függ.

Hatástalan vagy fájdalmas és drága „kezelések”

Mára már a köztudatban és a közbeszédben is elterjedt a cellulit kifejezés, és eredmény, hogy leváltotta a korábbi cellulitis megnevezést, ami valóban téves volt, ez ugyanis egy igen ritka és fájdalmas gyulladásos tünet, amire semmi testápoló nem lesz hatással. De amit szintén el kell fogadnunk, hogy a cellulitra, a narancsbőrre sem.

A nagy kozmetikai cégek évről évre új készítménnyel jönnek ki a piacra, és éppen ezidőtájt árasztják el a magazinokat és az oriásplakátokat látványos hirdetéseik. Lányok, asszonyok, ne dőljünk be ezeknek! Amit ezektől a krémektől remélhetünk az nem egyéb, mint a selymes tapintású, hidratált, élénk színű bőrfelület, Mindazok a hatóanyagok, amiktől a kötőszöveti keringés élénkülése várható lenne, nem tudnak bejutni a bőr azon rétegei közé, ahol a probléma van.

Azok a gépek, masszírozók és masszázsterápiák, amiket kifejezetten a cellulitra találtak ki, hatékonynak nevezhetők, de mérlegelnünk kell. Számolni kell a fájdalommal, és a magas költségekkel, továbbá azzal a ténnyel, hogy a már leírt tényezők (kötőszöveti gyengeség és ösztrogénszint) fennállnak életünk folyamán, változtatni ezen jelentős mértékben nem lehet.

Csalás a javából

Szakemberek sok munkaórát töltenek a reklámmodellek narancsbőrének eltüntetésével és nagy eredményeket is érnek el. De mielőtt azt hinnéd, megvan a megoldás, tudnod kell, hogy ezek a szakemberek nem orvosok, és nem kozmetológusok, hanem fotósok, a retusálás nagymesterei. Mert a modellek felének, éppen mint a nemmodellek felének, combja, feneke, csípője gidres-gödrös, és ezen az sem változtat, hogy súlyfelesleg egy gramm sincs rajtuk.

Csalás ez a javából, aminek ha áldozata leszünk, azt hihetjük, hogy a szép plakátnők világában nekünk nincs helyünk, esélyünk sincs a boldogságra, mert mindenki összehasonlít majd velük, és látni fogja micsoda nagy a különbség.

Saját kis kutatás

De tévedés van abban, ki mit lát, különösen ha abban akarunk eligazodni, mit látnak a férfiak. Javaslom, hogy férfikörökben kérdezősködj a narancsbőrről (nőiben nehogy!), és örüljünk a vállvonogatós válaszoknak, annak, hogy azt mondják majd, fogalmuk sincs mi az.

Bizonyítékképpen álljon itt egy valódi történt:

Egy képzésen vegyesen vettünk részt, nők, férfiak, széles életkori eloszlásban. Egy bőrgyógyász sorolt röviden betegségeket és bőrgyógyászati képleteket, amilyen egy anyajegy vagy a narancsbőr is. Egy negyvenes férfi felnézett a jegyzetelésből és megkérdezte, tulajdonképpen mi is ez a cellulit, hallja mindenhol, de nem érti mi ez, hol van ez, és ez fáj-e, vagy látszik-e. A csoport nő tagjai türelmetlenül feleltek, nézze meg a felesége combját, ha nem lát semmit, fogjon össze egy maroknyi bőrt és akkor már biztosan hepe-hupás felületet talál. A férfi megértette, és csak annyit felelt: „Ja, az?!. De hát az minden nőnek van.”

Sajnálkozva bólogattak a nők, és erre bekapcsolódott a csoport többi férfija. Huszonévesek, ötvenesek egyaránt elmesélték, hogy zavarja és bántja őket, hogy párjuk ezen sokat aggódik, ők meg tehetetlenek, nem tudják eloszlatni a szorongást és frusztrációt amit a narancsbőr okoz nekik, az a narancsbőr ami számukra nem észrevehető, nem megjegyezhető, és egyáltalán nem jellemzi párjukat az ő szemükben.

A külvilág ma sok hamis képet fest, sok ideálnak szeretnénk megfelelni, ám a többségről be kell lássuk, hogy irreálisak. Fel kell vérteznünk magunkat ezek ellen, hogy energiáinkkal ne azt próbáljuk megváltoztatni, ami lehetetlen, hanem olyan harmonikus belső világot teremtsünk magunknak, amiben jól eltájékozódunk. Amelyben már nem rettenünk meg a saját tükörképünktől, gödreinktől, és buckáinktól, elhisszük, hogy ezzel együtt vagyunk szerethetőek, és ha párunk a fenekünkre csap és azt mondja így szereti, akkor végre elhisszük neki.

Paulon Viktória

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkKeresik az év nagyiját!
Következő cikkHogyan internetezünk, mi nők?