Hogyan internetezünk, mi nők?

nők-és-internet.jpg

Május 18. az internet világnapja. A mindössze 10 éves világnap keretében kíváncsiak voltunk arra, hogyan interneteznek manapság a 20-as, 30-as, 40-es, és az 50 éves magyar nők.

Petra, 21 éves:,,Naponta használom az internetet, ébredés után, ha van időm, az első, hogy bekapcsolom a gépet és kávézás közben átnézem az emailjeimet, a Facebookomat. Sokszor előfordul, hogy itt váltok üzenetet valakivel, tehát nem feltétlenül azért nézem meg, hogy lássam, ki mit rakott ki az üzenőfalára. Sokszor már eleve innen kapom a híreket is, úgy, hogy mások kiposztolják, szóval ilyen tekintetben a barátaim is egyfajta szűrőként működnek. Ezenkívül külföldi oldalakat, blogokat is olvasok. A Google-t és a YouTube-ot is mindennap használom, utóbbi a szórakozást is megkönnyíti, hiszen bármikor meghallgathatom kedvenc előadóimat, anélkül, hogy pénzt kellene költenem. Az internet segítségével gyorsan hozzájutok az információkhoz, bármiről is legyen szó, könnyebben elérem a többi embert, gyorsabban tudok dolgozni is.”

Eszter, 30 éves: ,,Olyan munkahelyen dolgozom, ahol napi 8 órában használom az internet adta lehetőségeket. E-mailezem, híreket figyelek, feljegyzéseket készítek. Az ebédidőmben jut egy kis idő a kikapcsolódásra, ilyenkor hírportálokat olvasok, időjárást nézek, divat- és beautyblogokat olvasok, illetve recepteket gyűjtők a vacsorához. Szeretek utazni, így mindig figyelem az aktuális ajánlatokat, olcsóbb utazásokat, repülőjegyeket is itt foglalok. Azért szeretem az internetet, mert bármikor bárhova,,eljuthatok”, szinte már mindent el tudok intézni a világháló segítségével. Tegnap például ajándékot rendeltem egy barátnőm születésnapjára.”

Marcsi, 42 éves:,,Gyesen lévő anyuka vagyok, egy 6 éves kisfiú, és egy 2 éves kislány tölti ki mindennapjaimat. Napközben a ,,nagy” óvodában van, a kislányom alvásidejében szoktam böngészni. Elolvasom a napi híreket, bejelentkezem a Facebookra, hogy megnézzem, a barátnőim milyen képeket töltöttek fel a gyermekeikről. Mióta édesanya vagyok, hetente olvasok mamás-babás cikkeket, gyermekruhákat rendelek, programokat keresek hétvégére vagy a nyári szünetre. Minden olyan oldalt szeretek, amely könnyen és gyorsan átlátható. Néha-néha YouTube-on is keresek pár régi mesét a gyerekeknek, itthonról intézem a banki utalásokat, és ha betegek a gyerekek, természetes gyógymódokat is szoktam keresni. A süteményreceptes albumomat is az internetnek köszönhetem.”

Katalin, 55 éves:,, Újdonsült nagymamaként roppantul élvezem, hogy különleges gyermekruhákat, játékokat vásárolhatok az interneten. Magához a számítógéphez nem állok túl közel, de az alap dolgokat bármikor meg tudom csinálni. Külföldön élő fiammal kétnaponta beszélgetünk, ez nagy segítség nekünk is és neki is. Általában gasztroblogokat, lakberendezési oldalakat olvasok, legújabb hobbim felkutatni a magyar kozmetikai termékeket. Mindig van mit olvasni, ha lemaradok a híradóról, csak felmegyek az internetre, és egy pillanat alatt a nappaliba varázsolom az egész világot. Folyamatosan figyelem a kuponos oldalak akcióit, rendeltem már könyvet és színházjegyet is ezen az úton. Fiatalkoromban álmodni sem mertem volna erről a technikáról, de most hogy van, próbálom minden előnyét kihasználni.”

Az 1960-as években kibontakozó internet hivatalos világnapját 2002-től , a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére ünnepelhetjük. A cél, hogy a fejlődő és a fejlett országok közötti digitális szakadékokat felszámolják.

Halász Éva

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkNarancsbőr: tények és tévhitek
Következő cikkAgresszió az óvodában – mit tehet a szülő?