Keresik az év nagyiját!

vnagyija.jpg

Unokák pályázatait várja Szentendrei Skanzen, amelyben leírják, miért találják úgy, az ő nagymamájuk, nagypapájuk a legjobb nagyszülő. Lehet ő attól a legkiválóbb, mert a legfinomabb süteményt süti, a legfinomabb kakaót készíti, a legszebb meséket tudja, vele a legjobb játszani, mindig van ötlete, hogy egy-egy makacs foltot a kedvenc pólóból mivel tisztítsunk ki, vagy bármi, amiben őt tartjátok a legjobbnak.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítási épületeiben berendezett műtárgyaival, az enteriőrökben megelevenedő szituációkkal a hagyományos népi kultúra mindennapi tudását szeretné átadni. Az ük-, déd- és nagyszülők korát, amikor a kisfiúkat mihamarabb férfias munkához szoktatták, a lányok pedig korán kezdték a konyhai tevékenykedést.

De mindez csak távoli emlék, mindaddig, amíg életre nem kel, meg nem szólal. Nincs annál kedvesebb és talán hitelesebb tudásátadás, mint amikor a nagyik az unokát kézen fogva a múzeumi szobákban mutatják meg gyerekkoruk kedves emlékeit, mesélnek arról, hogy milyen finom, kellemes melegséget adott a szobai kemence, micsoda gyönyörű meséket hallottak édesanyjuktól, micsoda sütemények kerültek ki édesanyjuk kezei közül, amit most maguk is elkészítenek.

A múzeumi kiállításokat látogatva a nagypapák arról mesélnek kis unokáiknak, micsoda ezermester volt az édesapjuk, aki fúrni faragni tanította őket. Észrevétlenül száll így át a tudás egyik generációról a másikra, hagyományozódik tovább a sok mese és más családi tradíció.

A Skanzen a maga eszközeivel kíván részt venni a tudásátadás e nem mindennapi módjában, melyhez kapcsolódóan pályázatot hirdet, ahol a legjobb nagyszülő cím nyerhető el.

A beérkező pályázatokat havonta bírálják el. Közülük minden hónapban 8 nagymamát vagy éppen nagypapát választunk ki és az őt jelölő unokát, hogy jöjjenek el a Skanzen egyik hétvégi nyitvatartási napjára megmutatni, miben is a legjobbak. A Skanzenben bemutatkozó nagyik közül a látogatók szavazatai alapján választják ki 2012 év legjobb nagyiját, akit egy kétszemélyes hétvégi pihenésre váltható kuponnal lepünk meg.

Folyamatos pályázat beérkezési határideje havonta:
március 31., április 30., .ájus 31., június 30., július 31., augusztus 31.

A jelentkezési lap és részletek ide kattintva>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBüntethetik Szlovákiában a védőoltások beadatását megtagadó szülőket
Következő cikkNarancsbőr: tények és tévhitek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..