Büntethetik Szlovákiában a védőoltások beadatását megtagadó szülőket

aszulokharmada_lead.jpg

Májustól törvényt sért és nem csekély pénzbírságot is kaphat a gyermeke számára előírt védőoltás beadását megtagadó szülő Szlovákiában. Az intézkedés szükségességét és hozadékait szakértők is megkérdőjelezik. A közegészségügyi törvény szerint az a szülő, aki megtagadja a védőoltás beadását, májustól szabálysértést követ el, amelynek alapján 330 euró büntetést köteles fizetni.

A Szlovákiában május elején hatályba lépett rendelet az orvosokat arra is kötelezi, hogy a Közegészségügyi Hivatal tudomására hozzák azon gyermekek adatait, akiket a szüleik nem oltatnak be a kötelező védőoltásokkal. Az új szabály alapján az orvos köteles jelentést tenni az érintettekről. Ebben a jelentésben – a gyermek és a szülők – nevén, születési számán és lakcímén kívül egyéb adatoknak is szerepelnie kell, többek közt annak is, hogy a gyermek mikor és milyen kötelező védőoltást nem kapott meg.

A jogszabály módosítás kapcsán az Adatvédelmi Hivatal kötelező érvényű állásfoglalást adott ki, amely azt állítja: az adatközlésnek ez a formája nem sérti az érintettek személyiségi jogait. Ez május 1-jétől 2013. április végéig érvényes. Ez idő alatt kívánja a hivatal beépíteni a rendelkezést a vonatkozó adatvédelmi törvénybe.

Hugyivár Imre háziorvos az MTI-nek az új szabályozás kapcsán elmondta: goromba, drasztikus intézkedésnek tartja azt, a rendelkezés pedig emberi jogi kérdéseket is felvet az orvosok jelentéstevési kötelezettsége kapcsán. A kötelező védőoltások rendszerét ugyanakkor megalapozottnak tartja. “Az elmúlt 40 év igazolja, hogy helyes ez a  koncepció, a védőoltások is egyre jobb minőségűek, a szövődmények száma pedig alacsony a beoltott gyerekek számához képest“– nyilatkozta az MTI-nek Hugyivár Imre.

A kötelező védőoltásokkal kapcsolatban azonban ennél kevésbé egyértelmű a szülők álláspontja. Szlovákiai oltásellenes aktivista csoportok több alkalommal is kétségbe vonták a kötelező védőoltások valós hozadékait. Legutóbb januárban váltott ki nagy vitát Szlovákiában az az eset, amikor egy néhány hónapos csecsemő a kötelező oltás beadását követően megbetegedett, és pár nap alatt meghalt.

MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkLetölthető szoptatási tanácsadó tananyag
Következő cikkKeresik az év nagyiját!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..