Nincs babakocsi káros anyag nélkül

A babakocsik nem érik meg az árukat: a német Stiftung Warentest, a különböző árucikkeket bevizsgáló független alapítvány 14 babakocsit vett górcső alá. A bevizsgált babakocsik mindegyikét lepontozták vizsgálatuk során, egyik sem kapott közepesnél jobb jegyet.

A babakocsik többsége, szám szerint tíz, elégtelen osztályzatot kapott amiatt, mert túl sok káros anyagot tartalmazott. A tesztelők a fogantyúkban, biztonsági övekben, huzatokban és esővédőkben többek között ftalátalapú lágyítókat és policiklusos aromás szénhidrogéneket találtak – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

A méreganyagok bejuthatnak a szervezetbe, egy részük pedig rákkeltő hatással bír, és veszélyezteti a szaporodást. A két fent említett anyagon kívül égésgátlókat és formaldehidet is felfedeztek a szakértők. Összességében egyik babakocsi sem volt mentes a káros anyagoktól.

A Stiftung Warentest szerint egyik káros anyag sem volna okvetlenül szükséges a gyártásnál. A szakértők azt tanácsolják a szülőknek, hogy a babakocsik levehető huzatjait mossák ki az első használat előtt, hogy legalább némileg csökkentsék a károsanyag-terhelést.

A kritika nem egyetlen okai a káros anyagok. A vizsgált babakocsik közül jó néhány kialakítása nem felel meg a gyermek igényeinek. A mózeskosarak például gyakran túl szűknek és rövidnek bizonyulnak, az idősebb gyerekek ülései is túl keskenyek, a karfák pedig túl alacsonyan helyezkednek el.

A 250 és 910 euró közötti áron kínált babakocsik közül csupán három kapott közepes osztályzatot, egy elégségest. Ezek (Bugaboo Cameleon, Teutonia Mistral S, Zekiwa Alu-Cross, Hartan Topline S) károsanyag-terheltsége volt még a legalacsonyabb. Az összes többi kocsi a legrosszabb, “elégtelen” osztályzatban részesült.

Az alapítvány elsősorban azért háborodott fel az eredmény láttán, mert a 2006-os vizsgálat hasonlóan negatív tesztje óta a gyártók alig változtattak gyakorlatukon. Most ismét felszólították őket, hogy javítsanak a babakocsigyártás színvonalán.

MTI

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..