Norvégiában a legjobb anyának lenni, Afganisztánban a legrosszabb

anyafelmérés.jpg

Az anyák számára Norvégiában és Ausztráliában a legjobbak a körülmények, míg Afganisztánban és egyes afrikai országokban a legrosszabbak. A Save The Children elnevezésű kezdeményezés 11. alkalommal adta ki jelentését az anyák helyzetéről. Az összesítés során a nők és a gyerekek jólétét – beleértve az oktatási, gazdasági és egészségügyi lehetőségeket – vizsgálják 160 országban.

A lista élén tavaly még Svédország állt, 2010-re azonban Norvégia került az első helyre. A skandináv országot Ausztrália, Izland követi, Svédország a negyedik, Dánia az ötödik.

Az első tíz helyezett között szerepel még Új-Zéland, Finnország, Hollandia, Belgium, valamint Németország. A legrosszabbak a körülmények az anyák számára Afganisztánban, amelyet olyan országok előztek meg, mint Niger, Csád, Bissau-Guinea, Jemen, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Szudán, Eritrea, illetve Egyenlítői-Guinea. A tavalyi összesítésben még Niger szerepelt az utolsó helyen.

A 43 fejlett és 117 fejlődő ország adatait számba vevő 2010-es jelentésből kiderült: évente 350 ezer nő hal meg a terhesség vagy a szülés alatt, közel kilencmillió gyerek pedig nem éri meg ötödik születésnapját.

“Az utolsó helyeken szereplő tíz országban rémisztőek a körülmények az anyák és gyermekeik számára. Átlagosan 23-ból egy nő hal meg a terhességhez kapcsolódó okokból kifolyólag. Minden hat gyerekből egy nem éri meg az öt évet, háromból egy pedig nem jut megfelelő élelemhez” – fogalmaz a Save The Children közleménye. Magyarország a 21. helyezett lett, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, mely csak a 28. helyen szerepel a listán, tavaly is a 27. volt.

A teljes jelentés letölthető a Save the Children weboldaláról.

Forrás: Babafalva – MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkM. Wagner: Amerikából jöttem, mesterségem címere szülész-nőgyógyász
Következő cikkÉvente átlagosan 1,26 millió forintba kerül egy gyerek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..