Növények a gyermekbarát kertben: mit ültessünk, mit kerüljünk?

ID-10075998-300x199.jpg

Kertünk kialakításának egyik legfontosabb eleme a növények kiválasztása. Ha gyermekek is használják a kertet, igyekezzünk minél kevesebb, gyerekekre veszélyt jelentő növényt ültetni. Tóth Ádám Kertguru és kertépítőt kérdeztük arról, hogy milyen növényeket kerüljünk és milyeneket ültethetünk.

Ezeket kerüljük

Tüskés, szúrós cserjéket, bokrokat nem szerencsés választani, ám ha mégis, elkülönítve ültessük őket, így a gyerekek maguktól elkerülik. A gyomok között is vannak szúrósak – persze nem kell mindentől óvni a gyerekeket, a nagyobbacska lurkóknak elég, ha megtanítjuk, a csalán csíphet, a rózsabokor megszúrhat.

ID-10075998Mivel sajnos egyre többen lesznek már gyerekkorban allergiások, a nagy pollentermelő növényeket mindenképp távolítsuk el a gyerekek mellől.

Kertguru Tipp: A régi, korhadt ágú fákat vágjuk ki. Tartsuk tisztán és rendben a kertet, a szerszámokat mindig zárjuk el a gyermekektől. A kerti csapokat akár kerítéssel is körbevehetjük.

Többnyire a szobanövények mérgezőbbek, mint kerti társaik, ugyanakkor a kerti virágok között is van nem egy veszélyes. A leander például nem csupán akkor mérgező, ha megeszik, hanem akkor is, ha csak letépik egy levelét, ágát vagy virágját, mert olyan nedvet bocsát ki, mely mérgező hatású. Tehát semmiképp ne tartsunk leandert kisgyermek mellett. Vannak rendkívül mérgező kerti virágok, növények is, ezekről inkább mondjunk le, amíg kicsik a gyerekek, idővel úgyis meg kell újítani a kertet, így lesz rá alkalmunk, hogy pótoljuk az addig mellőzött fajtákat. Ha bizonytalanok vagyunk vásárláskor, inkább kérdezzünk rá az eladótól.

Kiemelten fontos, hogy a gyerekek ne szedhessenek mérgező bogyókat, és ne egyék meg egy babazsúr keretében. Azt azonban már kevesen tudják, hogy mely bogyók és általában mely növények mérgezők. Mérgező bogyójú növény a legtöbb díszcserje, csak néhányat említve a berkenye, a fagyal, a tiszafa, a tuja, vagy a kecskerágó. Mérgező növények továbbá a borostyán, a vadszőlő, a hó- illetve a gyöngyvirág, a mák, a kutyatej valamint a gyűszűvirág.

Kertguru Tipp: A legtöbb kertben fellelhető dísznövény a tűztövis. Nem csak a bogyói mérgezőek, de nagyon szúrós cserje, jobb, ha nem ültetünk olyan kertbe, ahol gyerekek játszanak.

Nézzünk utána és lehetőleg mellőzzük tehát a mérgező növényeket! Ha már megtörtént a „baleset”, mérgezés esetén itassunk a gyerekkel vizet, hogy a méreg felhíguljon, súlyos esetben azonnal hívjunk mentőt.

forrás: kertguru.hu

fotó: freedigitalphotos.net

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBabát vár Chelsea Clinton
Következő cikkMás helyszínen és más napon születtek egy líbiai ikerpár tagjai

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..