Nyaralás autóval: a család felkészült – és az autó?

Ha autóval vágunk neki a nyaralásnak, fontos, hogy ne csak a pihenéssel töltött idő kényelméről gondoskodjunk, hanem a jármű biztonságos működéséről is. A kellemes autóút három összetevője a jármű megfelelő műszaki állapota, az autóút szervezettsége és az utasok kényelme. Akkor lesz élmény a kirándulás, ha az indulás időpontjára mindháromról gondoskodunk. Legjobb, ha már több héttel az utazást megelőzően listát készítünk a teendőkről.

Az autóban sok dolgot érdemes leellenőrizni

Az autó felkészítését hetekkel az utazás előtt kezdjük el. Még időben nézessük át egy szerelővel, mert kiderülhet, hogy hosszabb időt igénylő javításra vagy alkatrészcserére van szükség. Néhány hasznos előkészület: a nyári gumi centrírozása, indulás előtt a guminyomás, a reflektorok, a helyzetjelzők, a féklámpa, az indexek ellenőrzése. Érdemes utánanézni, eljött-e az éves olajcsere ideje; ajánlott beszerezni izzókészletet, ellenőrizni a vonószemet és a pótkereket (ha van). Elengedhetetlen a hűtővíz ellenőrzése, az ablakmosó folyadék feltöltése, és a légkondicionáló évenkénti tisztítása. Ezen felül esetleg beszerezhetünk defekt-javító spray-t, és ha idősebb az autó, hasznát vehetjük egy flakon tartalék motorolaj bekészítésének is.

ID-100309180Nem utolsó szempont, hogy induláskor teli legyen az üzemanyagtartály: ehhez érdemes utánanézni, hol tankolhatunk kedvező áron. Ha hipermarketek mellett tankolunk, akkor egyben felfrissülhetünk, és még spórolhatunk is. Az útvonaltervbe kalkuláljuk bele az esetleges dugókat is, ezért ne kilométerre pontosan számítsuk ki az üzemanyagot, inkább többet töltsünk a tankba.

Ha korán elindulunk, reggel még a nagy forgalom előtt kényelmesen beugorhatunk egy hipermarket benzinkútjához. És ha már ott járunk, még egyszer gyorsan gondoljuk végig, hogy mindent beszereztünk-e a vakációhoz. A benzinkút melletti hipermarketben ugyanis az utazáshoz többek között elsősegélydobozba való eszközöket, izzókészletet, elakadás jelző háromszöget, láthatósági mellényt, ásványvizet, a szórakozáshoz pedig játékokat, CD-t, DVD-t, könyvet, de akár strandpapucsot, napvédő krémet, fürdőruhát, sőt, néhány áruházban még utasbiztosítást is vehetünk az utolsó pillanatban.

Útvonal, okmányok, díjak

Hogy minél simábban és gyorsabban elérjük célunkat, tervezzük meg jó előre az útvonalat, és töltsünk le a telefonunkra ingyenes térképet, amit adatkapcsolat nélkül is tudunk használni külföldön is, vagy használjunk egyéb navigációs segédletet.

Nézzünk utána, milyen úti okmányokra lesz szükségünk: az Európai Unión belül utazunk, vagy elhagyjuk annak területét? Ne felejtsük el, hogy a gyermekeket is igazolnunk kell: az úti céltól függően be kell szereznünk számukra az útlevelet vagy a személyi igazolványt. Ha kedvenc kisállatunk is velünk utazik, neki is szüksége lehet útlevélre, nézzünk ennek időben utána.

Előre tájékozódjunk, hogy mely útszaka-szokon kell majd autópályadíjat fizetni, és mekkora összegekről van szó. Célszerű legalább ennyi készpénzt magunknál tartani.

Kényelem és biztonság 

A nyári melegben kellemesebb éjszaka utazni, vagy legalább az út egy részét még a hűvösben megtenni. Ezért – ha a sofőr vállalja ezt – induljunk késő este, vagy némi pihenés után, korán reggel. Mindig legyen kéznél folyadék az utastérben: az is előfordulhat, hogy dugóba kerülünk a hőségben, és ez esetben különösen fontos, hogy legyen nálunk néhány liter víz.

Az út során iktassunk be pihenőket 3-4 óránként. Szerencsés, ha ketten is vezetnek a családban, így felváltva tudnak pihenni és koncentrálni. Jó, ha van a sofőrnél UV szűrős napszemüveg. Ellenőrizzük, hogy a csomagokat biztonságosan helyeztük-e el, nehogy a hátul ülőkre essenek egy nagyobb fékezésnél. Ha megállunk pihenni, vessünk egy pillantást a csomagtartókra, a tetőboxra, a kerékpárszállítóra, nem lazult-e meg a rögzítés esetleg. A gyerekeknek készítsünk be zenét, játékokat, de az autóban töltött idő kiváló történetmesélős- vagy nyelvi játékokhoz, tudáspróbákhoz, sőt, közös énekléshez is.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNyári ételek a bőr egészségéért
Következő cikkVeszélyes játék babakocsik – 7 termékből 5 nem megfelelő

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..