Nyaralás terhesen

Nyaralás terhesen

Bár terhesen nehezebben mozdulunk ki otthonról, mégis vágyunk a kikapcsolódásra, egy jó kis nyaralásra. Utazás előtt kérjünk egy alapos kivizsgálást kezelőorvosunktól, ha minden rendben van, akkor bátran elindulhatunk nyaralni. Olyan nyaralást válasszunk, amely a pihenésről, kikapcsolódásról szól.

A terhesség első harmadában a kismama fáradtabb a szokásosnál, több alvásra, pihenésre van szüksége, később pedig a növekvő pocak jelent egyre nagyobb terhet. Ezért megfelelőbb valamilyen csendes, vízparti vagy hegyi nyaralás, sok pihenéssel, alvással, olvasással, könnyű sétákkal, mint egy kirándulásokkal, városnézésekkel telezsúfolt hét. A nagyvárosokban nyaranta akár 8-9 százalékkal is csökkenhet a levegő oxigéntartalma, így a pocaklakó is nehezebben lélegzik, a kismama pedig fejfájástól szenved, gyengeséget érez, a hányinger is sűrűbben jelentkezhet.

Fürdés, úszás terhesség alatt

Az úszásnak, fürdésnek nincs káros hatása a terhességre, de bizonyos rendszabályokat be kell tartanunk. Nem szabad túl hideg vízben úszni, mivel az méhgörcsöket okozhat. Ugyanígy kerülni kell a túl meleg (30 foknál melegebb) vizeket is, ezek szintén méhösszehúzódásokat okozhatnak, és a meleg vízben a kórokozók is jobban szaporodnak. Természetesen ne menjünk be kétes tisztaságú medencébe se.

Azok, akik nem végeznek rendszeres testgyakorlatokat, vagy nem úsznak rendszeresen, ne menjenek uszodába vagy fürdeni azokban az időpontokban, amikor a menstruációjuk jelentkezni szokott (ezek a spontán vetélés legkritikusabb időpontjai).

A 3. trimeszterben már inkább ne fürödjünk, mivel a méhszáj ilyenkor már kissé nyitott (még akkor is, amikor szülészeti szempontból még zárt), könnyebb valamilyen fertőzést összeszedni.

Napozás terhesen

Várandósan nem javasolt a hosszas napozás, mert a hőség megterhelő a kismama szervezetére. Délelőtt 11 és délután 3 óra között – kánikulában pedig délelőtt 10 és délután 4 óra között – ne menjünk a napra, inkább az árnyékban hűsöljünk. Később is elegendő napi 1-2 óra napozás, szórt fényben, pl. egy lombos fa alatt. Óvjuk a pocakot a közvetlen napfénytől, terítsünk rá egy könnyű kendőt például. Viseljünk kalapot és könnyű, szellős pamutruhát.

Mindig használjunk napvédő szereket, ha napra megyünk. Szőke vagy vörös hajú, világos bőrű kismamák legalább 20-as faktorszámút, sötét hajú, barna bőrűek alacsonyabb faktorszámmal is beérhetik. Vízparton jobban éget a nap, ott használjunk a megszokottnál magasabb faktorszámú napvédő szert. Tengerparton a sós levegő és a fújdogáló szellő miatt a melegérzet kisebb, mint más víz partján – ügyeljünk, ne „felejtsük kint” magunkat a napon.

A faktorszámon kívül (mely az UV-B sugarak elleni védelmet jelöli), figyeljünk a csillagjelzésekre is – ezek mutatják az UV-A elleni védelem mértékét (*-tól ****-ig jelölve).

A napozás megkezdése előtt minimum fél órával kenjük fel őket, mivel ennyi idő kell ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék, és megfelelő időközönként, valamint fürdés után ismételjük meg a műveletet. Úgy tudjuk megállapítani a védelem időfaktorát, hogy kimegyünk a napra és lemérjük azt az időintervallumot, amely alatt a „simogató napfény érzést” az „égetően tűz a nap” érzése váltja fel. Ez általában 5 – 15 perces tartományba esik. A kapott értéket szorozzuk fel a fényvédő faktorszámával, majd vonjunk ki belőle 20-at (azt az időt, amely alatt a kívánt reakció kialakul a bőrünkben) és megkapjuk, hogy hány percenként kenegessük magunkat. (Pl. ha valakinek a mért időintervallum 10 perc és 20-as faktorú a napteje, annak ajánlatos 3 óránként bekennie magát.)

Folyadékpótlás

A terhes nőnek különösen figyelnie kell a megfelelő folyadékfogyasztásra. Napközben átlagosan nyolc pohár vizet kell meginni, de magas hőmérséklet esetén a vízszükséglet is megnő.

Egészséges terhességben:

 • 21 fokig kb. 1,5 l víz,
 • 26 foknál 2 l folyadék,
 • 32 fok fölött pedig 3 l ajánlott.

Ezt a mennyiséget a szomjúságérzettől függetlenül el kell fogyasztanunk, mivel ha már szomjúságot érzünk, az azt jelenti, a szervezetnek egy ideje szüksége van innivalóra.

Az sem mindegy, hogy mit iszunk, lehetőleg szénsavmentes ásványvízzel, koffeinmentes gyümölcs- vagy gyógyteával oltsuk szomjunkat. A gyümölcslevekkel bánjunk óvatosan, mivel hizlalnak, hígíthatjuk őket 1:2 vagy 1:3 arányban vízzel. Pótolhatjuk a folyadékot nagy víztartalmú gyümölcsökkel, zöldségekkel is.

Vizesedés

A kismamák lába a hőségben jobban dagad, vizesedik. Elkerülhetjük, vagy mérsékelhetjük az ödémásodást néhány egyszerű óvintézkedéssel:

 • viseljünk kényelmes, lapossarkú cipőt
 • ne ácsorogjunk vagy gyalogoljunk sokat, ne üljünk sokáig egyhelyben
 • ne lógassuk a lábunkat, mindig polcoljuk fel, támasszuk alá
 • végezzünk időnként  – akár a strandon is – vérkeringést serkentő gyakorlatokat: lábfejkörzés, pipa-spicc váltogatása, biciklizés
 • masszírozzuk a lábunkat – mindig lentről felfelé!
 • alkalmazzunk hűvös lábszárzuhanyt – szintén lentről a térd felé haladva
 • tehetünk hideg borogatást a lábra: jéghideg vízhez adjunk egy evőkanál gyümölcsecetet vagy öt csepp ciprusolajat. Két kis kéztörlőt mártsunk bele, és tekerjük a fájós részre. Ha melegnek érezzük a borogatást, cseréljük ki.

Étkezés idegenben

Már úti célunk kiválasztásánál vegyük figyelembe az étkezési, ivási lehetőségeket. Várandósan ne utazzunk olyan országba, ahol köztudottan gondok vannak például az ivóvíz minőségével, és rendszeresen hasmenést kapnak a turisták.

Szállásként és étkezni ne a legolcsóbb helyeket válasszuk, mert elképzelhető, hogy ott kevesebb figyelmet fordítanak a higiéniára. Ne vegyünk ételt, italt az utcai árusoknál. Fagylaltot, jégkrémet csak olyan helyen együnk, ahol a megfelelő hűtési és higiénés feltételek adottak. Csak palackozott italokat fogyasszunk, és a zöldségek, gyümölcsök tisztítására is fordítsunk nagyobb gondot, mint itthon. Legyen nálunk mindig kis kéztörlő, fertőtlenítő kendő, megeshet, hogy útközben nem tudunk kezet mosni.

A nyaralásra is igaz az az aranyszabály, ami a terhesség alatt mindenre: mindig csak azt és addig tegyük, amíg jól esik. Szervezetünk jelezni fog, ha valamiből túl sok neki, ezért ne erőltessünk semmit.

fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkUtazás terhesen
Következő cikkVérzési rendellenességek

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Kérdező!

  Így látatlanban nem tudjuk megmondani, mit jelenhet a folyás és az alhasi nyillalások. Lehet a korai terhesség természetes kísérőtünete is. Javasoljuk, hogy keressen fel mihamarabb egy nőgyógyászt.

  üdvözlettel,
  dr. Péterfy Hajnal
  főszerkesztő

 2. egy kèrdèsem lenni másfèl hetes terhes vagyok lassan 2 hetes ès erõs sárga folyâsom van illetve alhasi nyilalàsaim. mit akar ez jelenteni? különben nem szeretnèm a babámat megtartani. megköszönnëm ha kapnèk azonnali választ.:)

Comments are closed.