Vérzési rendellenességek

A női lét velejárója a 22-35 naponként jelentkező havi vérzés a pubertástól a változás koráig. De mi van akkor, ha a ciklus rendszeressége felborul, vagy a vérzés mennyiségében következik be jelentősebb változás? Ilyenkor vérzési rendellenességről beszélünk. A legjobb, amit tehetünk, hogy felkeressük a nőgyógyászunkat.

Vérzési rendellenesség okai

Az orvos vizsgálatot végez, majd az eredmények birtokában közli a diagnózisát. Nézzük meg kicsit közelebbről, hogy mit jelentenek az orvos által hozott „ítéletek”.

A menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus lényege, hogy a petefészekhormonok hatására a méhnyálkahártya 22-35 naponként lelökődik és újraképződik. Ez a folyamat négy szakaszra osztható:

 • Havivérzés: 3-7 napig tart. Ezalatt összesen 100-200 ml váladék ürül, amelyből mintegy 50 ml a tiszta vér.
 • Regeneráció: 3-4 nap. Vérzés során kialakult „seb” begyógyulását jelenti. A fázis végére a nyálkahártya 1mm vastagságú.
 • Proliferációs fázis: 8-10 napig tart. Ideje alatt a nyálkahártya jelentősen megvastagszik, kiépülnek benne az erek és mirigyek. A nyálkahártya mintegy 5-6 mm vastagságú.
 • Szekréciós fázis: 12-14 napig tart. A nyálkahártya mirigyei váladékot termelnek, amelyek fellazítva előkészítik az esetlegesen megtermékenyült petesejt befogadására. A fázis végére a nyálkahártya vastagsága 8-11 mm.

Amennyiben nem jön létre megtermékenyítés a megvastagodott nyálkahártya leválik a méh felszínéről és vérzés, váladékozás kíséretében kilökődik. Ebből kiindulva normál vérzésre jellemző, hogy 22-35 nap közötti gyakorisággal szabályosan jelentkezik, nem tart tovább hét napnál és az összes vérvesztés nem lépi túl a 100 ml-t.

Petefészek, hipotalamusz és agyalapi mirigy kapcsolata

Ahhoz, hogy a vérzési rendellenességek okát, kezelési lehetőségeit megértsük, tisztában kell lenni a petefészek működésének, és idegi szabályozásának élettani alapjával. A lehető legegyszerűbben a következőképpen írhatjuk le ezt a bonyolult kapcsolatot.

A petefészek ösztrogént és progeszteront termel. A petefészek hormontermelése a hipotalamusz szabályozása alatt áll, mégpedig úgy, hogy a hipotalamusz GnRH (serkentő hatású hormonokkal) révén irányítja az LH és FSH termelését az agyalapi mirigyben (hipofízis).

Rendellenes nőgyógyászati vérzések okai

 • Központi idegrendszer zavarai:
  • Organikus agybetegségek (daganatok, fertőző betegségek, mérgezések…)
  • Hipotalamus zavarai: GnRH elégtelenség…
  • Hipotalamus diszfunkciói: elégtelen táplálkozás, túlzott fizikai aktivitás, stresszes helyzetek, PCOD, gyógyszer vagy kábítószer hatása…
 • Agyalapi mirigy zavarai
 • Pszichogén okok:
  • Akut érzelmi zavarok
  • Anorexia nervosa (kóros soványság)
 • Krónikus betegségek
 • Éhezés, alultápláltság
 • Endokrin zavarok:
  • Pajzsmirigy alul- vagy felülműködése
  • Mellékvese alul- vagy felülműködése
  • Magas prolaktin szint
  • Anyagcsere betegségek (vese és máj eredetűek)
 • Nemi szerv eredetű:
  • Veleszületett defektusok
  • Korai menopauza
 • Sebészi beavatkozás utáni
 • „Érzéketlen petefészek szindróma”
 • Daganat a petefészekben
 • Vég-szerven lévő okok: részleges méheltávolítás, konizáció utáni szűkület…
 • Élettani okok: terhesség, szoptatás, menopauza

Vérzési rendellenességek típusai

A klinikai megjelenés alapján a rendellenes vérzéseknek két nagy csoportját különböztetjük meg: a ciklust tartó és a ciklust nem tartó vérzéseket.

A ciklust tartó vérzés szabályos időközökben jelentkezik, de a vérzések közötti időtartam vagy a vérzés mennyisége jelentősen megváltozott.

Formái:

Hypermenorrhoea: a vérzés a megszokott gyakoriságban jelentkezik, de igen erős, gyakran alvadékos formában. A vérzés mennyisége jelentősen meghaladja a 100 ml-t (több, mint öt normál tampon/nap az igény). Oka lehet szervi (mióma, polip, méhenbelüli fogamzásgátló eszköz…), és funkcionális eredetű (magasvérnyomás, alvadásgátló kezelés…).

Hypomenorrhoea: a szabályos időközökben fellépő vérzés mennyisége a szokottnál kevesebb (kevesebb, mint két tampon/nap az igény). Okai lehetnek a tartós fogamzásgátló kezelés, méhnyálkahártyán heg kialakulása…

Polymenorrhoea: a vérzés ugyan szabályos időközönként jelentkezik, de a ciklusok közötti idő kevesebb, mint 22 nap. Oka: proliferációs vagy szekréciós fázis lerövidülése. Gyakran jár együtt peteérés hiányával. Általában az agyalapi mirigy (hipotalamus) szabályozási zavara áll a háttérben ezért inkább pubertás és klimax idején fordul elő.

Oligomenorrhoea: a vérzés szabályos időközökben, de 35 napnál hosszabb időszakonként jelentkezik. A vérzés rendszerint kevés. Oka: általában hipotalamikus zavar, de kiválthatja policisztás petefészek szindróma, mellékvese működési zavara, elhízás, kóros soványság. A leggyakoribb oka azonban a pszichés hatások.

Dysmenorrhoea: a vérzést erős görcsök kísérik. A nők 30-50%-a szenved tőle. Két további formáját különítjük el:

Elsődleges (primer): ebben az esetben nem ismerhető fel olyan kismedencei elváltozás, amely a tüneteket indokolnák. Ilyen esetben valószínűsíthető a fokozott helyi prosztaglandin termelés. Kiváltó oka lehet a méh és nyakcsatorna ereinek szűkössége, vagy a fokozott görcshajlam nehezíti meg a váladék kiürülését. Pszichés hatások is létrehozhatják.

Másodlagos (szekunder): kismedencében organikus ok kimutatható. Ez lehet a méh daganata (az esetek 95%-ban jóindulatú mióma), a méh gyulladása.

Menstruáció előtti és utáni pecsételő vérzés: megelőzően akár 8-10 nappal vagy a menstruáció után több napig tartó kevés, barnás jellegű, pecsételő vérzés észlelhető.

Menstruáció előtti vérezgetés oka: korai ösztrogén vagy sárgatest hormon szint esés, elégtelen működésű sárgatest.

Menstruáció utáni pecsételés oka: elhúzódó lelökődés, elégtelen regeneráció, kis hányadban méhnyálkahártya gyulladás.

Ovulációs (közti) vérzés: az ovuláció időpontja körül jelentkező fél, egy napig tartó kevéske vérzés. Oka: relatív ösztrogén hiány.

Ciklust nem tartó vérzés (metrorrhagia)

Ciklustól függetlenül bármikor fellépő, változó erősségű és időtartamú, néha nagyon erős vérzés. Oka lehet szervi eltérés: polipus, méhnyak rák, méhnyálkahártya gyulladás, mióma, méhnyálkahártya túlfejlődése, méhtest rák, tartós ösztrogénhatás, hormonegyensúly zavarát okozó tényezők.

Vérzéshiány

Vérzéshiányt (amenorrhoea-t) abban az esetben diagnosztizálnak, ha az ivarérett korban lévő nőnél több mint hat cikluson keresztül a korábban rendszeresen jelentkezett vérzés elmarad, vagy egyáltalán nem jelentkezik.

Leggyakoribb oka: terhesség és szoptatás. Csak ennek teljes kizárásakor beszélhetünk a vérzéshiányról, mint zavarról.

Primer amenorrhoea

Az ivarérettség elérésekor egyáltalán nem jelentkezik vérzés. További két csoportra bontható aszerint, hogy a méh kifejlődött-e vagy sem.

Amennyiben a méh kifejlődött, de az emlők fejlődése elmarad a háttérben teljes ösztrogén hiány valószínűsíthető. Ha a méh és az emlők is kifejlődtek az okok többnyire ugyanazok, mint a másodlagos vérzéshiánynál.

Ha sem a méh, sem az emlő nem fejlődött ki, az FSH magas, a tesztoszteron szint normál nőinek felel meg akkor az ok nem ismert. Ha az emlő a hiányzó méh ellenére kifejlődik tesztikuláris feminizáció áll a háttérben.

Szekunder amenorrhoea

Az ivarérett korban lévő nőnél több mint hat cikluson keresztül a korábban rendszeresen jelentkezett vérzés elmarad. A kiváltó okok egy részét gondos kórelőzmény felvételével az orvos kiderítheti. A pontosabb kórisme felállításához fizikális vizsgálat elvégzése, és egyéb megbetegedések kizárása szükséges. Legelőször a terhességet kell kizárni. Amennyiben terhességet nem állapít meg az orvos, további vizsgálatok elvégzése indokolt.

Nézzük ezeket sorban.

Első lépésként a prolaktin (tejelválasztó hormon) szintet kell meghatározni. Ennek az oka, hogy a vérzéshiányok egyharmadáért a magas prolaktin szint a felelős és egyszerű vérvétellel kivitelezhető a mintaanyag vétele. Amennyiben a vizsgálat alátámasztja a gyanút CT vizsgálattal ki kell zárni az agyalapi mirigy daganatát. Ha negatív a CT bromokriptin kezelést kell végezni, és a probléma megoldódik.

Amennyiben a prolaktin szint normális progeszteron-teszt elvégzését írja elő orvosunk. A teszt abból áll, hogy kapunk egy progeszteron tartalmú injekciót (100 mg-t izomba), vagy 7 napig kell tablettát szednünk (pl.: Provera 10mg/tbl). Ha két héten belül vérzés jelentkezik, akkor van ösztrogént termelő petefészek, van reakcióképes méhnyálkahártya. Hogyha vérzés így sem jelentkezik ösztrogént adagolnak. Ha vérzés így sem „csikarható” ki, a nemi traktus veleszületett rendellenessége bizonyosra vehető. Amennyiben jelentkezik vérzés további hormonvizsgálattal kideríthető az ok. (Pl.: FSH meghatározással, ha az érték magas a petefészek elégtelensége, normál értékű FSH esetén az agyalapi mirigy elégtelen működése áll a háttérben.)

Pozitív progeszteron-teszt után LH meghatározást kell végezni. Magas értéke polcisztás petefészek szindróma mellett szól. Normál érték esetén Klomifent adnak: ha vérzés jelentkezik az ok a hipotalamuszban van. Ha nincs vérzés GnRH-teszt (GnRH = nemi mirigyekre serkentő hatással lévő hormon) következik: pozitív esetén hipotalamusz, negatív teszt esetén agyalapi mirigy funkciózavara van a vérzéshiány mögött.

Tesztek eredményeit összefoglalva:

 • Magas FSH, normál LH érték: korai menopauza, petefészek működési zavara áll fenn.
 • Normális vagy alacsonyabb FSH, magas LH érték: policisztás petefészek szindrómával (PCOD) kell szembe néznünk.
 • Normál értéket mutató hormonszintek esetében a szájon át szedhető fogamzásgátlók elhagyásakor fellépő „post-pill” (tabletta utáni) vérzéshiányról beszélhetünk.
 • Alacsony értékeket mutató hormonszintek: hipofízis – hipotalamusz funkciózavar vagy elégtelenség a kiváltó ok.

Másodlagos vérzéshiány kezelése

A szekunder vérzéshiány kezelése mindig a kiváltó októl függ. Mivel célom nem szakemberek képzése, ezért csak a vérzéshiány két leggyakoribb kiváltó okának kezelését ismertetem.

Magas prolaktinszint (hyperprolaktinémia):

Ebben az esetben az agyalapi mirigy fokozottan választ ki prolaktin hormont, amelynek hatására csökken az FSH-LH elválasztás. Tartós fennállása esetén ösztrogénhiány is kialakul. Mivel sterilitással jár együtt, a teherbeesést lehetetlenné teszi. Oka lehet túltermelés, ilyenkor bromokriptin kezelés megoldja a problémát. Leggyakoribb kiváltó oka CT-vel igazolható mikroadenoma, amely esetben sebészeti megoldás vezet az állapot rendezéséhez.

Policisztás petefészek szindróma (PCOD, Stein-Leventhal szindróma):

Tünetei: elhízás, vérzéshiány, sterilitás, férfias szőrnövekedés. Petefészek galambtojásnyira megnagyobbodott, tokja megvastagodott, a tok alatt számos közép- és közelérettség állapotában lévő tüsző található. Sárga test nincs. Az LH arány 3x vagy ennél többszörösen meghaladja az FSH-ét.

Kezelés: tiszta FSH (Metrodin), vagy Clostylbegyt adása. Amennyiben ez nem segít szóba jöhet a petefészek adrogén szövetének csökkentése laparoszkópos úton végzett műtét révén. Kezelést akkor célszerű végezni, ha közvetlen teherbeesési szándék áll fenn.

Gyógyszerek vérzési rendellenességeknél

A kezelések során alkalmazott gyógyszerek közül kiemelt figyelmet érdemel a Clostylbegyt. Hatása abban áll, hogy fokozza a hipotalamusz érzékenységét az ösztrogénra. Ennek következtében központi hatást fejt ki, hiszen hipotalamusz hat az agyalapi mirigyre, ahonnan fokozódik a serkentő hormonok kilépése. Így a gyógyszer ciklikus adásával ovuláció váltható ki.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkNyaralás terhesen
Következő cikkSzékrekedés csecsemő és kisgyermekkorban

232 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Betti!
  Tanácsát szeretném kérni. Vérzés zavarokkal küzdöm a fogamzásgátló abbahagyását követően. Novynette tablettát szedtem 1 évig, melyet már fél éve abbahagytam mert a férjemmel gyermeket szeretnénk.
  A tabletta szedésének abbahagyása után az első két menstruációm rendesen megjött, a harmadik havi kimaradt – azt tanácsolta a nőgyógyászom, hogy ha a következő időben megjön nincs aggodalomra ok, most tisztul ki a szervezetemből és akkor az lesz az első gyógyszermentes menzeszem, így is történt a negyedik havi rendesen megérkezett, ekkor megnyugodtam. Az 5 havi furcsán nagyon erős görcsökkel érkezett a megszokott 4 nap helyett 6 napig tartott, két nap pecsételéssel és sokkal nagyobb mennyiségben darabosan, már ez is aggasztott ill. hogy a hajam egyik napról a másikra erősen zsírosodni kezdett, 2 nap után már vállalhatatlan. Előtte heti 1-2 haj mosás is elegendő volt. Sajnos a hatodik havi menzeszem pedig hiába vártam nem jött meg, a teszt is negatív lett. A nőgyógyász – egy magán rendelésen – azt tanácsolta, hogy most 3 hónapot várjak, ha novemberig nem jelentkezik a vérzés akkor menjek csak vissza. Ez előfordul. Számomra ez nem volt túl megnyugtató.
  Sajnos kicsit aggódom, hogy hormonális probléma ll a háttérben, főleg, hogy a 2 orvos mást mást mondott. Az első már a kimaradás utáni hónapban javasolta a kivizsgálást pedig akkor még csak 2 hónap telt el. A másik orvos fél év után is plusz 3 hónapról beszélt pedig így már 9 hónap zaverról beszélünk.
  Előtte nem voltak vérzéses gondjaim, szinte percre pontos, több alkalommal kezdet el és hagytam abba ugyanezt a fogamzásgátló szedését és soha nem jelentkeztek problémák. Aggódom mert nagyon szeretnénk legalább 2 babát, 31 éves vagyok. Nem szeretnék éveket várni.
  Ön szerint forduljak egy harmadik orvoshoz, esetleg endokrinológushoz? Mi a véleménye tényleg előfordul és magától helyreáll a hormonháztartásom?
  Köszönettel: Csilla

Comments are closed.