Utazás terhesen

Utazás terhesen

Utazás előtt kérjünk egy alapos kivizsgálást kezelőorvosunktól, mind a kismama, mind a pocaklakó szempontjából. Szövődménymentes terhességnél sem tanácsos azonban az utolsó 6 hétben külföldre menni vagy hosszabb útra vállalkozni, és az utolsó 4 hétben az a legjobb, ha otthonunk (és a kórház) közelében maradunk.

Utazás előtt töltsük fel szervezetünket vitaminokkal, biztosítsunk nyugodt körülményeket. Írjunk listát a beszerzendő, becsomagolandó dolgokról, és pakoljunk időben össze, ne az utolsó pillanatban kapkodjunk. Még elindulás előtt derítsük ki a szállásunkhoz legközelebb eső ambulancia címét, telefonszámát. A kiskönyvünket mindig tartsuk magunknál!

Autóval

Lehetőleg kerüljük a hosszú autóutakat, és útközben gyakran álljunk meg, olyan helyen ahol van kulturált WC. Sétáljunk, mozogjunk is ilyenkor öt-tíz percet, hogy serkentsük a vérkeringést a lábunkban, elkerüljük a vizesedést. Ne utazzunk nagy melegben, és gondoskodjunk útközben a megfelelő folyadékpótlásról, és néhány könnyű falatról is.

Mindig használjunk biztonsági övet. Ahhoz hogy az öv ne nyomja meg a pocakot, a vízszintes részt a pocak alatt, a vállrészt a méh felett vezessük el, úgy, hogy a nyakat ne dörzsölje. Érdemes övterelőt is beszereznünk, amely rögzíti az övet ebben az állásban.

Vonattal

A vonat az egyik legkényelmesebb közlekedési eszköz, nagyobb a mozgáslehetőség, több a levegő, nem okoz gondot a gyakori vizelési inger. Figyeljünk azonban, hogy úti céltól, célországtól függően különböző a vonatok kényelmi és tisztasági foka, gondoljuk át, mikor érdemes vonatra ülnünk.

Busszal

A hosszú buszos utazások nem javasoltak kismamák részére. Szűk a hely, kevés a levegő, nagy a meleg, busztól függően jelentős lehet a rázkódás. Nagy pocakkal nem tudjuk lehajtani a tálcát étkezéshez, és arra is ügyelni kell, hogy az előttünk ülő ne döntse túlságosan hátra a székét. Ezért hosszú utakra vagy egyáltalán ne induljunk el, vagy válasszunk más közlekedési eszközt.

Repülővel

A terhesség alatt, ha minden rendben van, a repülőút nem ártalmas. Nem szabad repülni, ha koraterhességben vérzés, görcs jelentkezik, vagy már volt korábban egy spontán vetélésünk. Ha koraterhességben vérzést tapasztaltunk, akkor a terhesség későbbi részében sem tanácsos repülni, ugyanis a repüléssel járó nyomásváltozás koraszülést okozhat.

A terhesség első harmadában kellemetlenséget okozhat a fokozott émelygés, hányinger, ami le- és felszálláskor súlyosbodhat. Beszéljük meg orvosunkkal, szedhetünk-e valamit utazási betegség (tengeribetegség) ellen. A repülőn rendkívül száraz a levegő, ezért a folyadékpótlásra fokozottan figyelni kell. Hosszú utakon nő a vizesedés veszélye is, többször álljunk fel, járkáljunk, vagy tornáztassuk a lábunkat.

Ha más időzónába repülünk, akkor hagyjunk egy napot magunknak az akklimatizálódásra, ezt töltsük pihenéssel, alvással. A terhesség miatti érzelmi labilitás megnehezítheti az átállást.

Érdeklődjünk előre a légitársaságoknál, hogy hány hetes terhességi kortól kérnek orvosi igazolást. Például a Malévnél a terhesség 28. hetét betöltött várandós édesanyák csak az orvosuk által kiállított, olyan 6 napnál nem régebbi orvosi igazolás bemutatása ellenében utazhatnak, amelyen jelzik a szülés várható időpontját, valamint az orvos nyilatkozik arról, hogy az édesanya az utazásra alkalmas állapotban van. Érdemes angol nyelvű igazolást is kérni. A légitársaságok azt is meg szokták határozni, hogy mikortól nem fogadják már a várandós kismamákat, ez a Malévnél pl. a betöltött 36. hét.

Repülés terhesen, repülés gyerekekkel

Külföldi utak

Utazás előtt kérjük ki a orvosunk véleményét a szükséges védőoltásokról, és a célország egészségügyi színvonaláról. Sok hasznos információhoz juthatunk a Külügyminisztérium honlapján az egyes országokkal kapcsolatban.

Mindenképpen kössünk utazási biztosítást, és pontosan tájékozódjunk az egészségügyi ellátásról, a kórházi és – szükség esetén a hazaszállítási feltételekről is. A külföldi egészségbiztosítási ellátásokról az OEP honlapján tájékozódhatunk. Kössünk ún. útlemondási biztosítást is – így nem kell kifizetni az út teljes vagy fél árát, ha az utolsó pillanatban mégsem tudunk utazni.

Még elutazás előtt írjuk fel az adott országbeli magyar külképviselet elérhetőségét, ezt a Külügyminisztérium honlapján megtaláljuk.

A túl erős napsugárzás miatt terhesség alatt nem ajánlott trópusi környezetben nyaralni, mivel az erős ultraibolya sugarak megzavarhatják a magzat fejlődését.

Útipatika

Az úti patika összeállítását beszéljük meg orvosunkkal. Javasolt magunkkal vinni:

 • lázcsillapítót
 • fájdalomcsillapítót
 • lázmérőt
 • orrcseppet
 • utazási hányinger elleni szert
 • savlekötőt
 • hasmenés elleni ill. bérfertőtlenítő szert
 • székrekedés elleni szert
 • a rendszeresen szedett vitaminokat, gyógyszereket
 • kenőcsöt bőrgyulladásra, leégésre
 • illóolajat tartalmazó kullancs- ill. szúnyogriasztót
 • sebtapaszt
 • fertőtlenítőszert
 • fertőtlenítő kéztörlőt, papír wc-ülőkét stb.
fotó: pexels.com
hirdetés

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Általában az utolsó 3-4 hétben és szülés után 4-6 hétig nem ajánlják már az autóvezetést, de nem a fizikai erőfeszítés miatt, hanem mert már nem tud megfelelően koncentrálni a kismama. Persze ez egyéntől is függ, ki mennyire koncentrálóképes és mozgékony.:)

 2. Nagyon szeretnék tanácsot hallani arról, hogy szabad-e kismamának harmadik trimeszterben autót vezetni, méghozzá olyat amelyik régebbi modell, nehezebben kormányozható?

Comments are closed.