Repülés terhesen, repülés gyerekekkel

Utazhatnak-e a nők terhesen? Hogyan készüljünk a repülőútra, ha kisgyermekkel utazunk? Mekkora csomagot vihet a fedélzetre a család? Utazhat-e gyermekem egyedül? Ilyen és ehhez hasonló kérdések minden évben egyre több gyermekkel útnak induló család körében merülnek fel.

Azoknak, akik gyermekekkel utaznak vagy még a várandósság idején kívánnak repülni, nem árt tisztában lenni azokkal a speciális szempontokkal és szolgáltatásokkal, amelyekkel a légitársaságok segítik a kicsik utaztatását függetlenül attól, hogy az utat saját lábukon, vagy az anyuka hasában teszik meg. A British Airways Magyarországért, Szlovákiáért és Csehországért felelős kereskedelmi vezetője, Anna Chmelíková személyes tapasztalatai alapján mesél az áldott állapotban és a gyermekekkel való utazás alapvető tudnivalóiról.

– Sokakban már a repülőjegy megvásárlása előtt felmerül a kérdés: utazhat-e repülővel egy terhes nő? Van-e bármilyen egészségügyi kockázata a repülésnek az anyukákra és a magzatra nézve?

A repülés semmilyen szempontból nem veszélyezteti a magzatot. Ezt személyes példával is alá tudom támasztani, mivel 6 hónapos terhesként hetente én is többször utazok repülővel Prága, London és Budapest között. Ha egy kismama úgy éli meg az utazást, mint az élet természetes részét és ez nem okoz számára túlzott izgalmat, stresszt, akkor ebbe a repülőút is maradéktalanul belefér. A terhesen való utazás kapcsán az orvosra hallgassunk! Ha az általános egészségügyi állapotunkra tekintettel Ő engedi, repülőre szállhatunk, ha tiltja, akkor inkább ne utazzunk. Nem árt tudni, hogy a kíséret nélkül utazó kismamáknak a terhesség 36. hetéig, ikerterhesség esetén 32. hétig javasolt a repülés. A kismamák egészségének védelme érdekében a terhesség 28. hétének megkezdése után a légitársaság orvosi igazolást kér a szülés várható időpontjáról, valamint arról, hogy a magzat és az anyuka teljesen egészséges-e, nincs-e eltiltva a repüléstől.

– Vonatkozik-e bármilyen speciális szabály a terhesen utazók nőkre?

A legfontosabb talán az, hogy a kismamáknak nem kell átmenniük a repülőtéri biztonsági kapun, így a magzatot az erős mágneses sugarak nem érik. A kismamákat a legtöbb repülőtéren kézzel vizsgálják át, természetesen tiszteletben tartva nemüket és állapotukat.

– Lépjünk egy életszakasszal tovább! Immár gyermekekkel kibővülve, a család utazását tervezi. Mit kell tudnunk a repülőjegy foglaláskor, ha gyerekekkel indulunk útnak?

A gyermekek számára természetesen a repülőjegyek is olcsóbbak. A British Airways-nél az általános gyakorlat az, hogy a kétévesnél fiatalabb gyermekek jegye mindössze a felnőtt jegyár tizedébe kerül abban az esetben, ha a baba az édesanya ölében utazik. A 3-11 év közötti gyermekek jegye pedig a felnőtt jegyár harmadáért foglalható az uticéltól és a jegykategóriától függően.

Amennyiben telefonon foglaljuk a repülőjegyeket a család számára, jelezzük előre a gyermekek korát,  így a rendszer az életkoruknak megfelelő árat ad. Tengeren túli repülőútra készülve a foglalás alkalmával már a fedélzeti menüt is kiválaszthatjuk a kicsik számára. Légitársaságunk idén megújult gyermekmenüjében egészséges, zöldségekben gazdag, a gyermekek táplálkozási igényeinek megfelelően kialakított ételek szerepelnek.

– A repülésre, pláne ha gyermekekkel utazunk, nem árt előre felkészülni.

A legfontosabb talán a csomagolás. A gyermekkel utazóknak nem árt tudni azt, hogy minden gyermek és a szülők, egy-egy 56 cm X 46 cm X 25 cm nagyságú csomagot vihetnek fel a fedélzetre.

A kézipoggyászba érdemes bekészíteni a gyermek néhány személyes holmiját, kabaláját, a kedvenc játékát, hogy az utazás alatt a kicsik biztonságban érezzék magukat. A csecsemőknél fontos megfelelő számú pelenka valamint a bébiétel bekészítése, amelyet igény esetén a légiutas kísérők készséggel megmelegítenek. Csecsemők esetében ne feledkezzünk meg a cumiról sem. Ez nagyon fontos a gép fel és leszállása alatt, hiszen a szoptatás vagy a cumizás csökkenti a kisbabák magasságkülönbségből eredő kellemetlen érzését, fülük bedugulását. Nagyobb gyermekek számára a felszállás és landolás idején egy cukorka vagy egy kis csokoládé fogyasztása segíthet.

Amennyiben a jegyfoglalás során nem választottuk ki a család ülőhelyét, érdemes ezt is az utazásra való „előkészületek” jegyében megtenni. A kicsiknek javasolt ablak melletti ülőhelyet választani, hogy könnyebben leköthetőek legyenek az út során. Ezekkel az előkészületekkel értékes perceket takaríthatunk meg, így a repülőtéren kevesebbet kell majd sorban állással tölteni, amiért nemcsak a kicsik, de mi is hálásak leszünk magunknak.

– A gyermekes családoknak persze még így sem egyszerű a reptéren való „áthaladás”. Ők ott is számíthatnak könnyítésekre?

Természetesen a ki- és beszállás megkönnyítése érdekében a gyerekkel utazók prioritást élveznek, és további segítséget jelenthet számukra az, hogy a repülőtereken a babakocsit egészen a repülőgépekig tolhatják, amelyet ott a gép személyzete helyez majd el.

A gyermekek számára az utazás talán egyik legnagyobb élménye maga a repülés. Mire számíthatnak a családok a fedélzeten?

A családdal utazók számára a fedélzeten is minden adott ahhoz, hogy az utazás ne fárasztó megpróbáltatás, hanem valóban élmény legyen. Nem árt tudni, hogy a tengerentúli, vagy a 2 óránál hosszabb európai repülőutakon a gyerekek számára étkeztetési prioritást biztosítanak a légitársaságok. A kicsiknek hamarabb szolgálják fel az ennivalót, így a szülők először megetethetik a gyermekeiket, majd utána ők is kényelmesen és nyugodtan fogyaszthatják el a menüt. Ha a gyermekek már elég nagyok és önállóan tudnak étkezni a család együtt is igénybe veheti az étkeztetési elsőbbséget.

A hosszabb, tengeren túli utakon a gyermekek szórakoztatását légitársaságunk Sky Flyers foglalkoztató csomagja segíti. A foglalkoztató csomag logikai és ügyességi játékokat tartalmaz, amelyek tartalmas és izgalmas kikapcsolódást nyújtanak a kicsik számára. A tengeren túli járatok turista osztályának minden ülésében LCD TV található, így a gyerekek számára könnyen és kényelemesen kiválaszthatjuk 12 videó csatorna, köztük mozi- és gyerekcsatornák kínálatából a legmegfelelőbbet.

A csecsemőkkel utazó anyukák számára fontos tudnivaló, hogy a légitársaság gépeinek fedélzetén, a mellékhelyiségekben pelenkázó asztal is található. Szükség esetén a légiutas kísérőknél, korlátozott számban és mennyiségben található pótpelenka és cumisüveg is.

fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA távmunka előnyei és hátrányai
Következő cikkA téli vitaminpótlásról

1 KÉRDÉS

 1. Hat hónapos terhesen repültem New Yorkba. Ehhez már kell angol nyelvű orvosi igazolás, amit a dokim simán kiadott.

  A repülés előtti nap még egyszer be kellett mennem a dokimhoz, hogy megnézze zárt e a méhszáj, mert csak akkor szabad repülőre szállni. (Egyébként ezen az egy alkalmon kívül egyszer sem vizsgálta, -sok dokival ellentétben-, mert minden egyes vizsgálatnak van fertőzéshez vezető kockázata)

  Írt fel No-spa-t és azt mondta, ha ne adj isten szükség lesz rá, észre fogom venni. Szerencsére nem kellett bevennem. Ezen kívül két óránként meg kellet igyak egy-egy kálcium tablettás vizet, és kérte, hogy óránként álljak fel mozogni, sétáljak egy picit a sorok között.

  A légitársaságoknál előre lehet jelezni, h pocakosan repülsz, és ilyenkor abba a sorba kapsz helyet ahol ki tudod nyújtani a lábad, sőt ha túl bookolják a gépet, és akkor a kismama lesz az első akit first class-ra ültetnek. (Visszafelé én is ilyen szerencsés voltam.)

  Minden simán ment, mégsem ajánlom már ennyi idősen az időzónát ilyen jelentős mértékben érintő utazást, mert teljesen megzavartam a fiam. Szó szerint jet-leg-je volt, oda-vissza felborítottam a “napirendjét”. Olyankor rugdosott amikor aludni szokott, és fordítva.

  Tehát nem a hosszú út, hanem az időeltolódás volt a zavaró. Ismerőseim elmondásai alapján ugyanez igaz a kisgyerekkel való utazásra, ergo, jobban jár a gyerek, ha Kenyában repül és nem Thaiföldre, már ha megtehetik a szülei, hogy ilyen csodás helyekre menjenek nyaralni. Ráadásul Kenya gyerekeknek érdekesebb is, de ez már egy másik kérdés…

  Üdv
  Virág

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..