A téli vitaminpótlásról

emobanner_120x240.jpg

A téli hónapokban szervezetünk fokozottabb igénybevételnek, fertőzésveszélynek van kitéve, ezért a szokásosnál jobban kell figyelni az egészségvédelemre. Megfelelő táplálkozással, kellő mennyiségű vitamin bevitelével felvehetjük a harcot a téli ártalmak ellen.

A vitaminok közül a C-vitaminnak van nagy szerepe a fertőzések megelőzésében és a védekezőrendszer erősítésében. A C-vitamin – vízben oldódó vitamin révén – nem képes raktározódni szervezetünkben, ezért annak beviteléről naponta gondoskodnunk kell. Elsősorban C-vitaminban dús nyersanyagokkal próbáljuk szükségletünket fedezni, és ne táplálékkiegészítőkkel. Nem tanácsos azonban télen is ugyanazokkal a nyersanyagokkal próbálkozni, mint nyáron. Egyrészt télen jóval költségesebb hozzájutni a primőr zöldségfélfékhez (paprika, paradicsom, petrezselyemzöld), másrészt azok valószínűleg mind üvegházi termékek, melyek beltartalmi értéke lényegesen alacsonyabb, mint szabadföldi társaiké.

Viszont, ha az idényjelleget is figyelembe vesszük, télen is megtalálhatóak azok a nyersanyagok, melyekkel biztosíthatjuk a kellő mennyiségű vitamint szervezetünk számára. A zöldségek közül például a savanyú káposzta (nyersen), a cékla, a jégcsapretek; a gyümölcsök közül a csipkebogyó, a narancs, a citrom, a grapefruit. Figyelembe kell venni azonban, hogy a C-vitamin elég hőérzékeny (60 °C-on elbomlik) tehát, ha citromos teát készítünk a citromot csak a 60 °C alá hűtött forrázatba tegyük.

Egy felnőtt ember átlagos C-vitamin szükséglete 60 mg/nap, egészséges gyermeké 35-40 mg/nap. Környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, lázas állapotok, műtéti beavatkozások növelik ezt a szükségletet. C-vitaminnal jól ellátott szoptató anya teje kb. 30-55mg /l aszkorbinsavat tartalmaz.

A D-vitamin a csecsemő és a gyermek normális csontfejlődéséhez alapvetően szükséges. Egyes ételek (vaj, tojássárgája) tartalmaznak D-vitamint, ezenkívül elfogyasztott táplálékainkban előanyagai is megtalálhatók, melyekből a bőrt érő napfény hatására képződik D-vitamin. Csecsemőkorban a táplálékkal bevihető vitamin mennyisége nem elégséges, ezért 2 hetes kortól egy éves korig folyamatos D-vitamin pótlás szükséges. Ez általában a vitamint tartalmazó cseppek minden napos adásával történik. Télen rövidebbek, fényszegényebbek a nappalok, kevesebb napsugár éri bőrünket, így fontos, hogy ilyenkor se hanyagoljuk el a levegőztetést, sétáltatást.

Koltai-Szabó Zsuzsanna dietetikus

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkRepülés terhesen, repülés gyerekekkel
Következő cikkBabafalva Rajzpályázat 2006.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..