Nyelvtanulás kiskorban – csak kifogás a „túlfejlesztés”?

Érdekes nevelési szempontok, szemléletformáló gondolatok a korai nyelvtanítás kapcsán a 0-6 éves gyerekeket nevelő szülőknek! Minden anya jobb sorsot szán a gyerekeinek, mint ami neki megadatott.  Így is van ez rendjén. Szeretnénk csemetéinknek minél előbb biztosítani azt, amiből gyerekként mi kimaradtunk, hogy könnyebb életük lehessen, élvezhessék a sikert, az elismertséget és  az anyagi biztonságot! (hirdetés)
Mit várunk a bölcsiktől, oviktól?

Ezek miatt már az óvodát, bölcsődét is tudatosabban választjuk. Az az óvoda a nyerő, ahol kis létszámú csoportban sok figyelem jut egy-egy kicsire, ahol sok a program, sok a fejlesztő lehetőség, és mára már szinte alapkövetelménnyé vált a korai nyelvoktatás is.

A kiskori agyidegpályák szabad utat jelentenek a nyelvtanuláshoz.

Már egészen kis, pár hónapos kortól el lehet kezdeni a gyerekek idegen nyelvi fejlesztését, sőt, célszerű is ilyen korán megalapozni azt, ugyanis a gyermeki agyidegpályák csak 6-7 éves korra érik el azt a fejlettségi szintet, amikor már nehezebben alkalmazkodnak.
A 6-7 éves kor alatt elsajátított nyelvtudás szinte akcentus nélkül, anyanyelvi módon tud beépülni a gyerek képességei közé, így ez nem okoz számára sem fárasztó kihívást, sem túlterheltséget!

A gyerek játéknak éli meg, nem teljesítménykényszernek.

Ami miatt néhány szülő aggódik, hogy a sok programtól, külön foglalkozásoktól gyermeke motiválatlanná, fáradékonnyá válik, vagy egyszerűen elmulasztja a gyerekkort, az egyszerűen nem igaz.

A gyerekek bölcsődés és óvodás korban oly mértékben fogékonyak és kíváncsiak mindenre, hogy nem beszélhetünk túlfejlesztésről. A nyelv játékokon keresztül, vidám mondókákkal épül be a gyerek tudatába.

Melyik nyelvvel kezdjük a nyelvtanítást bölcsis illetve ovis korban?

Sokan az angolra esküsznek, mert népszerű, mert világnyelv, és mert könnyű elsajátítani. Azonban létezik egy elgondolkodtató szempont, mely ezen túlmutat: egy budai idegen nyelvű családi bölcsőde és óvoda pedagógusa nyitotta fel erre a szemünket:

„Mivel a kisgyerekek számára ilyen könnyű elsajátítani az idegen nyelvet, így érdemes egy nehezebb nyelvvel kezdeni. A német például éppúgy világnyelv, mint az angol, sőt, Európában többen is beszélik. A német elsajátításával a gyerek kiválóan megágyaz más nyelvek számára is.

Az angol könnyebb, ezért később, szinte ragad az emberre külön tanfolyam nélkül is. Így a gyerek, mire másokkal együtt megtanulja az iskolában az angolt, addigra már 2 idegen nyelven fog tudni, szinte anyanyelvi módon beszélni és érteni.” – mondja Müller Diána, óvodavezető, a budai Galaxy Miniovi németes családi napközi vezetője.

Ne tartson attól, hogy gyermekét túlfejleszti! Bátran válasszon olyan óvodát, bölcsődét, ahol már tanulhat nyelveket. Rögzül a kicsiben az idegen nyelv hanglejtése, kiejtése, hangzása, szavainak jó része, és szinte észre sem veszi, már ért, majd beszél is, végül gondolkodni is képes lesz idegen nyelven – még, mielőtt iskolába menne!

Adja meg neki kicsi korában mindazt, amivel kíváncsiságát kielégítheti! Hatalmas sikerélmény várja majd az iskolában később, ahol azonban tagadhatatlanul nagyok a kihívások.

A fent említett Galaxy Miniovi stábja is szívesen segít Önnek egy ingyenes próbanappal!
Nézze meg Ön is, hogy milyen a napja a piciknek egy idegen nyelvi környezetben!
Jelentkezzen be itt!: www.galaxyminiovi.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzájhigiéniai ABC
Következő cikkMivel lehetne a kívánt gyermekek megszületését elősegíteni?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..