Nyilvános hattyúgyűrűzés lesz a Balatonon

Nyilvános hattyúgyűrűzést szervez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Balaton partján augusztus 13-án és 14-én. Az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek.

Orbán Zoltán, az MME kommunikációs munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy már ötödik alkalommal szervezik meg a gyűrűzést, amelynek célja a madarak kóborlási szokásainak nyomon követése.

Tájékoztatása szerint csütörtökön Balatonfüreden, Révfülöpön, Keszthelyen és Balatonmáriafürdőn gyűrűzik meg a hattyúkat. Pénteken pedig Fonyódon, Balatonbogláron, Balatonszárszón, Balatonföldváron, Zamárdiban és Siófokon fogják be a madarakat.

foto_MME archivum
Fotó: MME archívum

A bütykös hattyú Magyarország őshonos madárfaja, amely a múlt században hazánkban szinte teljesen kipusztult. Az 1990-es években a visszatelepedésnek köszönhetően megnőtt az egyedek száma, mára pedig a Balatonban évente 25-50 pár fészkel. Idén az átlagnál kevesebben vannak, különösen a déli parton, a fogyatkozás oka egyelőre nem ismert – mondta az MME kommunikációs munkatársa, megjegyezve, hogy a madarak befogása, gyűrűzése és megfigyelése többek között erre a kérdésre is választ adhat.

A hattyúgyűrűzés igen látványosnak ígérkezik, hiszen szabad kézzel fogják be a majd három méteres szárnyfesztávú erős és harcos hattyúkat – hangsúlyozta Orbán Zoltán.

Az 5. Balatoni Hattyú Road Show pontos helyszíneit az MME honlapján találhatják meg az érdeklődők.

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..