Nyugi, egyszer minden családi nyaralás véget ér…

Pancsolás

A nyaralás kisgyerekekkel felér egy megvilágosodással. IIyenkor rájössz, hogy a régi, szép, gy.e. (gyerek előtti) idők leggyengébb üdülése nem is sikerült annyira rosszul, sőt az első pár nap után nosztalgiával gondolsz vissza arra, amikor a legnagyobb problémád az volt, hogy a hotelszoba nem a tengerre nézett…

Baywatch, avagy folyamatos életmentés a strandon

A két-három éves gyerekek szeretnek veszélyesen élni. Nem érdekli őket az UV sugárzás és teljesen érthetetlen számunkra, hogy miért kellene elviselniük, hogy állandóan mindenféle fehér krémeket kenegess rájuk. Remek mulatságnak tartják, hogy pucéran rohanjanak előled, miközben te lihegve szaladsz utánuk 35 fokban, kezedben a naptejes flakonnal, a vízi pelenkával és a napozó kalappal.

A kicsiket úszás tudásuk hiányossága sem rettenti el attól, hogy bátran belevessék magukat a medencébe/tóba/tengerbe. Szeretik ezt hirtelen felindulásból, a pokrócról felugorva, csúszás- és darázsveszélyre fittyet hányva, a célig mezítláb csattogva megtenni.  Attól kezdve azonban, hogy megtapasztalták az orrjáratok vízzel való telítődésének különleges élményét, levakarni sem tudod őket magadról, az úszógumi, a karúszók és a kiscsónak pedig röhögve figyelik a partról, ahogy fürödni próbálsz a nyakadba csimpaszkodó kisemberrel, aki előbb-utóbb biztosan kioldja a bikinipántod.

A gyerekeknek szánt vízi csúszdák használata a szülőktől fokozott éberséget és gyorsaságot igényel. Hála a tervezőmérnökök zsenialitásának, sok esetben a csúszás- és leesésveszély miatt segítened kell a felmászásban, aztán villámgyorsan oda kell érned a csúszda végére, hogy elkapd a visongva leszáguldó kisdedet, mielőtt becsobbanna a vízbe.

Városnézés és kirándulás

A kisgyerekek szeretnek sétálni és kirándulni. 10 percig. Utána jobban szeretik, ha a nyakadban viszed őket, vagy a babakocsiban tolod. Ilyenkor a már a kocsizós korból bőven kinőtt csemetéd is megpróbál beférkőzni a járműbe, ami komoly konfliktusokat okozhat. Ezt a problémát sok esetben aránylag jól ki lehet védeni különböző közlekedési járművek használatával, mint kismotor, futóbicikli, pedálos bicikli, mert ezekkel egész messzire – akár öt saroknyira is – el lehet jutni a gyerekekkel.

Nagyobb távolságra már csak azért sem érdemes tervezni, mert hirtelen fellépő éhség, szomjúság és egyéb szükségletek kielégítésével úgyis eltelik a programra szánt idő. A fáradtság első jeleinél érdemes hazaindulni, hacsak nem akarod a helyiek résztvevő pillantásai közepette a hátizsákon és a fényképezőgépen kívül a gyereket és a biciklit is elcipelni a kocsiig.

Villám-vacsi

Csöppségeid a nyaralás minden percét ki akarják használni, ezért nem töltenek több időt a vacsora asztalnál, mint ami feltétlenül szükséges. Nem lehet őket holmi svédasztallal megszédíteni, fél perc alatt betolják a sült krumplijukat csemegeuborkával, beletörölik a kezüket a szoknyádba, és közlik, hogy most már jól laktak. A kisebbeket még röghöz lehet kötni egy etetőszékkel, de a nagyobbakat egy idő után az okostelefonon lejátszott mese sem köti le, és felfedező útra indulnak az asztalok között. Innentől kezdve a károkozás és kínos jelenetek elkerülése érdekében vagy villámgyorsan belapátolod a kaját és rohangálsz utánuk, vagy lemondasz a vacsoráról azzal vigasztalva magad, hogy úgyis fogyózni akartál…

Esti mese

A kisgyerekek mindent megtesznek az olyan tévhitek eloszlatásáért, hogy ha jól kifáradnak az egész napos pancsolásban, programokban, akkor könnyen és gyorsan elalszanak. Veled ellentétben, ők meg vannak győződve róla, hogy az alvás unalmas és időpazarló tevékenység, ezért minden eszközt bevetnek, hogy elodázzák a lefekvés időpontját…

Hacsak nincsenek szuper jól alvó gyerekeid, ne válassz egy helyiségből álló hotelszobát szállásként. Elég kiábrándító ugyanis, ha meg sem lehet mukkanni azután, hogy végre sikerül a csemetéket álomba mesélni. A megoldás a többlégterű apartman, ami azért is jó, mert ha az egyik gyerek éjjel felkel, és nem akar vissza aludni (ami az idegen környezet miatt könnyen megtörténhet), akkor legalább el lehet különíteni a másiktól, hogy őt ne ébressze fel. Szerencsésebb esetben a különszobában a szülőknek is jut egy kis idő magánéletet élni, ha marad rá erejük…

A napos oldal

A jó hír az, hogy a fent említett viszontagságokat pár év múlva el fogod felejteni. Megdöbbentő módon ugyanis a fényképeken egy egész más valóság látszik, ahol a gyerekeid aranyosan pancsolnak a medencében, homokvárat építenek, boldogan csöpögtetik az első fagyijukat, és vigyorognak rád a napernyő alól. Telnek az évek, és egyszer csak az meséled majd mindenkinek, milyen csodálatosak voltak az első közös nyaralások a gyerekekkel.

Wilcsek Médea, fotók: Wilcsek család

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kommunikációs szakértő vagyok, újságíró, toborzás-kiválasztás specialista és két kislány édesanyja.
Előző cikkTerhesség alatt is ehetünk tengeri halat
Következő cikkSzoptatja a brit trónörököst Katalin hercegné

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..