Fenntartható divat

fiatal nő fekszik a fűben

Az ökoruhák viselésével nem csak Földünknek kedveskedhetünk, hanem magunknak is, hiszen ruháinknál is fontos szempont a jó minőség és a káros anyagok elkerülése. A bio ruhák kényelmesek, kellemes tapintásúak, rendkívül tartósak – és csinosak is.

Fotó: H&M

Az ökoruhák környezetre és az egészségre nem káros, vegyszermentes anyagokból készülnek. A biopamut, biogyapjú, biokender mellett a bioszóját és az újrahasznosítással készült anyagokat használják fel a gyártók.

A színező és festőanyagokat elfelejthetjük, hiszen ezeket növényi és ásványi verzióval helyettesítik. Azonban a színek és minták terén elég szűk lehetőségeik vannak a gyártóknak, ugyanis a beszállítók korlátozzák a rendelhető anyagok mennyiségét. Az élen az olajzöld, fehér, a tört-fehér, a szürke és a barna szín áll. A szakértők szerint pár év múlva már tényleg virágkorát éli az öko, és arra a beszállítók is növelni fogják a színválasztékot.

A bioruhákban elsősorban az a legjobb, hogy sok anyaggal ellentétben nagyon jól bírják a strapát, sokkal időtállóbbak, mint társaik. Másrészt bőrbarátok, hagyják lélegezni a bőrt, és nem utolsósorban egészségre ártalmatlan összetevőkből állnak. Finom tapintásúak, kényelmesek, nem hátráltatnak a mozgásban sem. A tavaszi-nyári szezon kedvencei a kenderből készült félcipő, fonott táskák, és újrahasznosított organikus anyagokból előállított nyári, lenge ruhák.

Emma Watson

A környezettudatos divat egyik legnagyobb élharcosa Emma Watson, a Harry Potter filmek Hermionéja, aki a People Tree nevű márka arca. E márka a környezettudatos, úgynevezett zöld gyártás mellett sokat tesz a munkások jogaiért, a tisztességes megélhetésükért is. A fiatal színésznő eddig 4 kollekció gyártásában vett részt.

Marks&Spencer mellett a H&M és a C&A üzleteiből is választhatunk. Kínálatukban pólók, nadrágok, szoknyák mellett, zakókat, pulóvereket, ékszereket és cipőket is találhatunk.

Ha pedig vásárolni indulunk, ne felejtsük otthon a vászontáskánkat és bátran utasítsuk vissza a pénztárnál a nejlonszatyrokat.

Halász Éva

Szólj hozzá Te is!