Anyaközpont nyílt Miskolcon

holdam180-80x80.jpg

Anyaközpont nyílt Miskolc belvárosában áprilisban. A bababarát HOLDAM-udvar különleges találkozási pontja lesz a családoknak, főként a kisgyermekes anyukáknak. A hétköznapokon különböző ismeretterjesztő beszélgetéseket, szülésre felkészítő és családi programokat is szerveznek majd itt. A központot a HOLDAM Egyesület hozta létre.

Az anyaközpontok olyan informális, öngondoskodó közösségi terek, ahol az anyák és gyermekeik napi rendszerességgel találkozhatnak. Az anyaközpontok több szinten fejtik ki hatásukat: hatnak a nevelés és gyermekek szocializációjának minőségére, és a családok belső kapcsolatainak minőségére is, új családi szolgáltatásokat hoznak a közösség életébe és alulról szerveződő szereplőként jelennek meg az önkormányzatokban.

Az anyaközpontot kitaláló és megvalósító Holdam Egyesület a miskolci nők és anyák közössége. Célja a nőiség, anyaság minél teljesebb, tudatosabb megélésének elősegítése a női életkör állomásainál felmerülő kérdésekben való segítségnyújtással, nemcsak Miskolcon, hanem az egész régióban.

–  „Belépve az ajtón egy szépen csengő női hang és kisgyerekek halk dúdolása szólt, gyerekdalokat és mondókákat hallottunk a galériáról, míg a földszinti térben egyre gyűltek a nők és férfiak, fiatalok és idősebbek. – meséli a Holdam-udvar  megnyitójáról Novák Julianna dúla. – 11 után pár perccel a galériáról lejöttek a kicsik, dúdolva gyerekjátékokkal, gyerekdalokkal nyitották meg az ünnepi programot. Lehettünk vagy ötvenen, vagy talán többen is. A gyerekműsor után a HOLDAM Egyesület tagjai a galéria lépcsőjére kuporodva énekeltek magyar népdalokat, majd Szigetvári Eszter, az Egyesület elnöke üdvözölte a jelenlévőket, megköszönve mindenkinek a munkáját, aki részt vett a helyszín csodálatos térré alakításában.

Kiss Gábor a miskolci Polgármesteri Hivatal Humán Főosztályának vezetője beszédében kiemelte, hogy nagyon fontosnak és hasznosnak tartják ezt a civil kezdeményezést, és mindenképpen támogatják a központot: 5 évre ingyenes használatra átengedték a HOLDAM Egyesület számára az önkormányzati helyiséget, és lám, alig pár hónap alatt a lepusztult raktárból az egyesület lelkes tagjai gyönyörű, meleg, hívogató, befogadó közösségi teret alakítottak ki – több cég és magánszemély anyagi, fizikai és szellemi támogatásával.

A megnyitó ünnepségre eljött Elena Bakosova is Szlovákiából, aki az Anyaközpontok Nemzetközi Hálózatának (MINE) koordinátora. Szólt arról, hogy a hálózatnak már 20 ország 850 anyaközpontja a tagja, és köszöntötte a miskolci Holdam Egyesületet. Kis ajándékot is hozott: három cserép virágot, melyek a gyógyító erőt, a fenntarthatóságot és a boldogságot jelképezik. Ezzel fejezte ki örömét az első magyarországi Anyaközpont megnyitása alkalmából, és kívánt sok-sok látogatót, vidám hangulatot és hasznosan eltöltött, meghitt órákat mindenkinek, aki a jövőben élvezheti majd ezt a közösségi teret és az egyesület tagjai által szervezett programokat.”

A HOLDAM-udvar elérhetősége: Miskolc, Weidilich udvar, Széchenyi u. 19. fsz. 7., www.holdam.hu. Nyitva: minden hétköznap 9 órától 15.30-ig.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..