Oltásellenesség: a tévhitek a közösségre is veszélyt jelenthetnek

Az angolszász országokhoz hasonlóan hazánkban is egyre több szülő utasítja el a védőoltásokat, nem csupán a választható, hanem sok esetben már a kötelező oltások körében is.

A védőoltások döntő szerepet játszanak a közösségre ártalmas, fertőző betegségek elleni küzdelemben. A fejlett országok a kedvező járványügyi helyzetük érdekében folyamatosan szabályozzák az egyedi, helyi adottságoknak megfelelő védőoltási rendszerüket. Emellett viszont növekvő problémát jelent az oltásellenes mozgalom, az oltások megtagadásának eredményeként ugyanis még a mai modern világban is újra felüthetik fejüket a legyőzöttnek hitt, fertőző megbetegedések.

ID-100140492A téma nagyon aktuális, hiszen beszámo-lók szerint hazánkban is egyre több szülő utasítja el az oltásokat, és jelenleg is több per zajlik a kötelező oltások megtagadása miatt. A WEBBeteg.hu által készített összeállításból választ kaphatunk az oltásokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre, fény derül a tévhitek mögött húzódó valóságra, számos orvos mondja el szakmai álláspontját és személyes véleményét.

Meglepő okok táplálják az oltásellenességet

Az 1998-ban megjelent tanulmány, amely a mozgalmat kirobbantotta, azt állította, hogy a kombinált mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltás (MMR-oltás) felelőssé tehető az autizmus kialakulásáért. Ez a kijelentés drámai módon csökkentette az oltási hajlandóságot a szülők körében. A mozgalom elterjedését követően az oltásokat ellenzők számos egyéb indokot is találtak, amelyek miatt rossz döntésnek tartják beoltatni gyermekeiket. A legtöbb ezek közül bizonyíthatóan tévhitre épül. Az MMR-vakcina például nem hozható összefüggésbe az autisztikus zavarok kialakulásával, 71 orvosi tanulmány támasztja ezt alá.

 „Én úgy gondolom, örülnünk kellene, hogy a világ azon fejlett részén élünk, ahol alanyi jogon kaphatnak meg a gyerekek számos súlyos betegség elleni védőoltást, és sok betegség esetében mi szülők is választhatjuk gyermekeinknek ezt a fajta védelmet. Kevesen emlékeznek rá, hogy még 60-70 évvel ezelőtt is milyen súlyos betegségek pusztították vagy nyomorították meg Magyarországon is a gyerekeket (diftéria, tetanusz, gyermekbénulás).” – fejtette ki Dr. Földi Ildikó a WEBBeteg.hu-nak.

Melyek a leggyakoribb ellenérvek?

Azok a szülők, akik eldöntötték, hogy nem oltatják be a gyermekeiket, számos magyarázatot tudnak adni döntésükre. Ám szakmai szemmel nézve ezekre egész más a válasz, mint ami a köztudatban él:

„Oltás nélkül is túlélhető a betegség, sőt megedzi az immunrendszerét”Bizonyos esetekben valóban így lehet, ám nem árt számolni a kockázatokkal.  Az, hogy egy gyermek átvészel egy betegséget, nem jelenti azt, hogy a szervezetének jót tesz ez a megterhelő folyamat. Továbbá könnyen megtörténhet, hogy megjelennek nála az alapbetegség okozta szövődmények, amelyek gyakran súlyos, életveszélyes állapothoz vezetnek. Hosszútávon az oltás beadatása sokkal kisebb kockázattal jár, mint annak elkerülése.

„Túlterheli a gyermek immunrendszerét, ha több oltást is kap.” – A gyermekek naponta találkoznak olyan baktériumokkal, amelyekkel az immunrendszerüknek szembe kell szállnia. Tévhit, hogy a szervezetüknek nem elég fejlett a védekező képessége ahhoz, hogy egy legyengített vírussal szemben ne tudják felvenni a harcot.

„Az oltóanyag alumíniumot tartalmaz, ami károsítja a szervezetet.” – Az oltásokban nem alumínium, hanem annak bizonyos vízoldhatatlan szervetlen sói, legfőképp az alumínium-foszfát és az alumínium-hidroxid találhatók meg. Ezek a vegyületek arra szolgálnak, hogy hatásosabbá tegyék az oltást (az immunválasz létrejöttében van szerepük). Ezeket közel 90 éve alkalmazzák bizonyos oltások esetén. Az eddigi tapasztalatok alapján legkomolyabb mellékhatása a lokális allergiás reakció volt.

„Olvastam az egyik fórumon, hogy…” – Az oltásellenes mozgalom legnagyobb mozgatórugója manapság az interneten terjedő rengeteg fals információ. Ha egy szülő úgy dönt, hátat fordít a kötelező védőoltásoknak, azzal nagy kockázatot vállal: veszélybe sodorhatja a gyermeke és a környezete egészségét. Egy ilyen döntést nem lenne szabad internetes, név nélküli, szakmai megalapozottságot nélkülöző kommentekre építeni.

ID-10079957Sokan a kockázatokra hivatkoznak

A szülőkben felvetődhet a kérdés, hogy az oltások beadatásával vajon milyen rizikót vállalnak, mi garantálja, hogy az oltó-anyag nem vezet káros mellékhatások-hoz?

Ha belegondolunk, az életben mindennek van kockázata. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat. Márpedig az érvényben lévő szabályozás szerint olyan súlyos szövődmények kerülhetők el a kötelező oltásokkal, mint az agyhártyagyulladás, a bakteriális tüdőgyulladás, a járványos gyermekbénulás vagy a májkárosodás. Ezek közül több megbetegedés vezető halálok a gyermekek körében.

A megfelelő tájékozódás segíthet a döntésben

Az oltásellenesség támogatói a digitális világ legkülönbözőbb platformjain adnak hangot érveiknek, ám nem árt ezeket a fórumokat fenntartással kezelni. A szabad véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van, viszont az olyan komoly következményekkel járó mozgalmak, mint az oltások ellenzése, sokkal megalapozottabb, szakmai, orvosi tényekre építve lehetnének elfogadhatóak. A mozgalom kirobbanása óta ezzel ellentétben számos kutatás született, amely bebizonyította, hogy az oltásellenesség alapelvei megcáfolhatóak.

Védőoltások aloldal a WEBBeteg.hu-n

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÍgy segítsünk magunkon és másokon hőségben
Következő cikkMegkeresztelték vasárnap Charlotte hercegnőt

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..