Önkéntes régészek leleteiből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

FORRÁSMTI
Önkéntes régészek leleteiből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban
Önkéntes régészek leleteiből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Önkéntes régészek leleteiből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban. Árpád- és hun kori aranyleletek, csatok, edények, sőt egy 70 kilogrammos római kilométerkő is látható csütörtöktől a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kincset érő közösség című tárlatában, amely az intézmény Közösségi Régészeti Programjában részt vevő önkéntesek előtt tiszteleg.

A kezdeményezés 2017-ben indult munkacsoportként, mára pedig már több mint 200 aktív tagja van, akik az ország minden tájegységéből képviseltetik magukat. Az MNM olyan leleteket köszönhet ennek a közösségnek, amelyek segítségük nélkül sosem kerültek volna elő, így az intézmény gyűjteményét sem gazdagítanák – emlékeztet a Nemzeti Múzeum által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény.

A kiállítást Krucsainé Herter Anikó kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár (Emmi) nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy amíg vannak olyan közösségek, amelyek a nemzeti kultúra múltjának, hagyományainak kutatásával és ápolásával foglalkoznak, addig nyugodtak lehetünk a magyarság jövőjét illetően.

A Kincset érő közösség című kiállítás 24 olyan leletegyüttest mutat be, amelyeket – egy-két kivételtől eltekintve – korábban még sosem láthatott a közönség.

A szervezők kiemelik például a nyergesújfalui hun áldozati aranyleleteket, melyekben csatok és különféle veretek mellett többek között egy aranyozott ezüst nyeregveret is található. A kisbárkányi Árpád-kori temető gazdag leletanyaga mellett több sírt is bemutat a kiállítás, amely több mint 400 tárgy segítségével az őskortól a 18. századig kalauzolja a látogatókat.

Régészek leleteiből…

A tárlat a terepmunka mellett az önkéntesek múzeumi életét is bemutatja, a látogatók így bepillanthatnak a restaurálás folyamatába is.

A közlemény felidézi a nógrádmegyeri éremkincs történetét is: a 17. század elejéről származó, 119 darabos tallérlelet egy családi ház alapozása közben került elő. A tulajdonosnak köszönhetően az érméket szakszerűen tudták feltárni a régészek, akik az ásás közben még kilenc aranyérmét is találtak.

A diósjenői aranylelet ezzel szemben egy hányatott sorsú, különleges tárgyegyüttes, melyet a rendőrség foglalt le. Az illegális keresőzés nyomán előkerült aranytárgyak egy részét menekülés közben a Dunába dobták. Ez jelentősen megnehezítette a régészek munkáját, sajnos kontextus nélkül kellett a tárgyakat feldolgozni, így a leletek tudományos értéke jelentősen csorbult – hangsúlyozzák a szervezők.

Ingyenes stockfotó emlékmű, építészet, épület témában, régészek leleteiből
pexels

Könyvek gyerekeknek, szülőknek | Pepita.hu

A Közösségi Régészeti Programról szólva a közlemény emlékeztet: ennek keretében a múzeum saját szakembergárdája mellett önkéntesek közreműködésével folytat kutatást, tár fel régészeti lelőhelyeket és végzi el a tárgyak feldolgozását.

Az MNM Közösségi Régészeti Programja 2017-ben indult; résztvevői csak tavaly több mint 1600 munkaórát dolgoztak a feltárásoknál. A résztvevők tevékenysége nemcsak a terepi munkát, hanem sokszor a leletek feldolgozását, leltározását is segíti.

A Kincset érő közösség című kiállítás szeptember 4-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

Utálok vizet inni – merülhet fel sokakban az ellenszenves érzés. Sokan pont az íz hiánya miatt nem szeretik fogyasztását. Hiába ez a legegészségesebb folyadék, amivel a szervezetet hidratáltan tudjuk tartani.

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkMese- és novellaíró pályázatot hirdet gyerekeknek a BKV
Következő cikkTöbb mint száz ukrán cirkuszművész menekültet lát el a Fővárosi Nagycirkusz

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .