Örökölhető a vashiányos vérszegénység?

Sok olyan szülő, aki vashiányos vérszegénységgel küzd, attól retteg, hogy a gyerekének is továbbadja ezt a problémát, ugyanis a kicsiknél is előfordul olykor, hogy sápadtak, vagy nem mozgékonyak. Sőt, amikor már koncentráltan erre figyelünk, akkor – sokszor bolhából elefántot csinálva – rájövünk, hogy mennyire sokat alszanak, vagy mennyivel kevesebbet mozognak, mint más gyerekek.Ez legtöbbször persze nem igaz, és csak felnagyítjuk a problémát. De vajon valóban át tudjuk adni utódainknak? Ezekről kérdeztük Dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

ID-10041672A vashiányos vérszegénység nem öröklődik. Bár van néhány öröklődő vérszegénység, ami vörösvérsejt vasat megkötő enzimeinek, fehérjéinek a kóros képződése miatt jön létre. Azonban ezek ritkák, és általában a családtagoknál is megfigyelhetők. Néhányuk súlyos tüneteket okoz, így már nagyon fiatal korban felállítható a diagnózis – mondja a szakember.

Fiatal felnőtteknél többnyire életmódbeli okokra vezethető vissza a vérszegénység: például fokozott edzések, anabolikus fehérjeporok fogyasztása, lányoknál a fogyókúrák, vegetáriánus diéta, mivel így nem tudják pótolni a menstruációs vérzéssel elveszített vasat. Természetesen normál életvitel, valamint megfelelő vegyes diéta estén is előfordul vashiányos vérszegénység akkor, ha a menzesz túl erős (ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy nem áll-e vérzékenység az erős vérzés hátterében).

A betegségnél fontos a vérzékenység tisztázása, egyrészt azért, mert az állandó vérszegénység nagyban rontja az életminőséget, másrészt mert ha valaki vérzékeny, akkor azt szülésnél, műtéteknél nem ártana tudni, hogy ne alakuljanak ki súlyos szövődmények.

A vérzékenység mindkét nemet egyformán érinti, fiúk és lányok is örökölhetik. Csak a Hemofília „A” és „B” azaz a VIII és IX-s alvadási faktor hiánya öröklődik nemhez kötötten, az X kromoszómával. Ezért van az, hogy súlyos hemofíliás csak férfi lehet, nők „csak” hordozzák a hibás gént, vagy esetleg csak enyhén vérzékenyek, mert nekik kettő X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak egy Y és egy X.

Fontos, hogy a fiatalok is vegyenek részt szűrővizsgálatokon, különösen, ha életvitelük, diétájuk eltér a szokványostól, vagy családban előfordult valamilyen öröklődő betegség.

Továbbá azért is fontos, mert a vérszegénység, a menstruációs problémák hátterében rosszindulatú daganatos megbetegedések – petefészekrák, prosztatarák – is állhatnak – hívja fel a figyelmet Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Tehát ha a vashiányos vérszegénység tüneteit (fáradékonyság, fizikai szellemi tevékenység csökkenése, hajhullás, köröm töredezés, ingerlékenység) fedezi fel magán, vagy gyermekén, forduljon orvoshoz, mivel a mögöttes okokat mielőbb tisztázni kell!

Forrás: Trombózisközpont

Fotó: freedigitalphotos.net

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..