Őszi hangulat a lakásban

Őszi hangulat

Amikor beköszöntenek a borús hónapok, ritkábban mozdulunk ki otthonról, s ilyenkor hamar megszáll minket az ihlet a lakás kényelmesebbé, hangulatosabbá tételére is. Ha valaki úgy érzi, hogy a múzsája ezúttal messzire kalandozott, úgy segítségül ajánlunk néhány ötletet, gondolatot, melynek megvalósításával beengedhetjük az utolsó őszi napsugarakat is a lakásba.

A legalapvetőbb törvényszerűség, hogy a színekkel való játék képes változtatni a hangulatunkon. Amikor csuromvizesen érünk haza a munkából vagy az ablakból látjuk, hogyan küzdenek meg az esernyőjükkel a járókelők egy viharos napon, semmi sem esik jobban, mint azt látni, hogy itthon viszont minden rendben van. Ennek az érzésnek az eléréséhez pedig elsősorban a színeken keresztül vezet az út.

A meleg, telt és egyúttal karakteres színek csodákra képesek: a barna, a piros, a narancs színei külön-külön és kombinálva is megteremthetik az ősz melegségét a négy fal között. Nem kell feltétlenül újrafestenünk a szobát, elég, ha a kiegészítőkön változtatunk.

Ősszel gyerekekkel – a természetben

  • A barna a föld hangulatát idézi, s ha a sárga, a narancs vagy az okker árnyalatival keverjük, igazán kellemes légkört teremthet a lakásban. Ha azonban túlzásba visszük, komorságot okoz.
  • A vörös színt általában az öntudatossággal, az erővel kötik össze, s valóban, ha az egészen erős árnyalataival dolgozunk, hamar fojtogatóvá válhat. Ám világosabb árnyalatait használva kellemes melegséget csempészhet a falaink közé.
  • A naranccsal is csínján kell bánnunk, mert bár vidámságot tükröz, nagy mennyiségben sokak számára irritáló lehet.

Ha a szeszélyes időjárás lelomboz minket, és ha megunjuk a falevelek tarka világát is, célszerű egy-egy növényt is elhelyezni a lakásban, ami zöld, friss és eleven, és emlékeztet minket az oly távoli tavaszra. A zöld megnyugtató és kiegyensúlyozó hatásával bármely helyiségben is jelenik meg, egészen biztosan pozitívan hat ránk a jelenléte.

Ha már tényleg úgy érezzük, hogy minden napsugár elenyészett, itt az ideje, hogy a régi korok módjára elővegyük gyertyakészleteinket. A gyertyák nem csak melegséget árasztanak, de a remény szimbólumaiként is tekinthetünk rájuk, előrevetítve az ünnepek hangulatát.

S hogy igazán tökéletes összhangot teremtsünk, ne felejtkezzünk meg az októberi mulatságokról, mint a kései szüret vagy az amerikaiak kedvelt ünnepe, a Halloween, mely hazánkban is egyre népszerűbbé válik. Ezek az ünnepségek remek ihletadók a dekorációhoz, s igazi hírnökei az ősznek.

„Rémséges” dekoráció Halloween-ra

Gönczi Petra

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség 35 éves kor felett
Következő cikkRontja az asztmás gyermekek állapotát az anyai stressz