Őszi szilva receptek

Frissen vagy aszalva, nyersen, édességként vagy sült húsok mellé tálalva egyaránt finom csemege a szilva. Kalóriaértékben csak a dió és a mandula haladja túl. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban. Cukortartalma is magas, ezért fogyókúrázóknak csak mértékkel ajánlott. Kiváló az étrendi hatása: a reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek.

Mézes szilvakrém leves

Hozzávalók: 70 dkg szilva, fahéj, őrölt szegfűszeg, méz, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl főzőtejszín

Néhány szem szilvát félreteszünk. A többit egy fazékba tesszük, rácsorgatunk 3-4 evőkanál mézet, és annyi vízzel felöntjük, ami épp ellepi. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és az egészet felforraljuk. Megvárjuk, amíg kissé lehűl, majd krémesre turmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntjük az egészet a lábasba. Megint felfőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Megkóstoljuk, és adunk még hozzá mézet, ha szükséges. Tálalásig a hűtőben tároljuk, majd felvert tejszínhabbal és néhány szem szilvával tálaljuk.

Aszalt szilvával töltött csirkemell diós bundában

Hozzávalók: 4 db csirkemell csont nélkül, 20 dkg mag nélküli aszalt szilva, só, bors, tojás, liszt, darált dió, zsemlemorzsa

A csirkemelleket éles késsel hosszában felszúrjuk, a nyílást aszalt szilvával megtöltjük, és hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük. A megtöltött húsokat sóval, borssal bedörzsöljük. Azután lisztbe, felvert tojásba, majd dióval kevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük, és szerecsendióval megszórt burgonyapürével tálaljuk.

Pikáns szilvamártás

Hozzávalók: 50 dkg szilva, 5 dkg barna cukor, 3ek olívaolaj, 1dl konyak, 5-6 levél citromfű, gyömbér, szegfűszeg, garam masala, só, fehérbors

A szilvának leszedjük a héját, kimagozzuk, majd apró darabokra vágjuk. Az olajat beleöntjük egy lábasba a darabolt szilvával együtt, hozzárakjuk a cukrot és a fűszereket, és lassú tűzön fedő alatt elkezdjük főzni. Mikor a szilva elkezd szétmenni, hozzáöntjük a konyakot és addig főzzük, amíg a szilva szét nem fő. A legvégén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Garam masala nélkül is finom. Sült hús mellé kiváló, a hús szaftját is hozzá lehet keverni a mártáshoz.

Angol szilvatorta

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 12 dkg sütőmargarin, 1 evőkanál cukor , 1/2 teáskanál fahéj, só. Hozzávalók a tetejére: 75 dkg szilva, az öntethez 1 db tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1/2 teáskanál fahéj, 1 dl tejszín vagy tejföl

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a tésztát kinyújtjuk, és egy 26 cm-es kerek formát kibélelünk vele úgy, hogy körben legyen egy kis pereme. A kimagozott, negyedekre vágott szilvával sűrűn körberakjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon elkezdjük sütni. Közben az öntethez valókat összekeverjük. A sütési idő 30. percénél a tortát kivesszük, a keveréket ráöntjük, majd visszatoljuk, és további 15 percig sütjük.

hirdetés
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkA gyerekkori zenetanulás jótékony hatású
Következő cikkA csecsemő megrázása olyan, mint egy frontális ütközés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .