Öt készség, ami a gyerekszobából visszasegít a munka világába

Öt készség, ami a gyerekszobából visszasegít a munka világába

A régi munkánkat gyakran nem kapjuk vissza, viszont az új munkahelyi feladatokkal meg fogunk tudni birkózni, ha megfelelően felkészülünk rá, erre pedig kiváló időszak lehet a GYES időszaka is.

Első olvasatra furcsa ellentmondás, hogy a kisbabával – kisgyerekkel töltött, napi 24 óránkat betöltő elfoglaltság mellett vajon hogyan tudunk a munka világára felkészülni?

Ki vagy Te, anyuka?

Azzal, hogy a mindennapi feladatainkat tudatosan végezzük, rendszerezzük, és odafigyelünk magunkra, mint munkavállalóra is, nemcsak édesanyai szerepünket töltjük be.  Ha mindezt a munkába való visszatéréskor pontokba foglalva beleírjuk az önéletrajzunkba, valamint hitelesen, magunkat értékesebbnek, munkaerőpiaci szempontból hatékonyabbnak érezve lépünk újra „színre”, ez a felsorolás, és főleg ez a kisugárzás hatni fog az állás kiírójára, az interjúztatóra is.

Vagy nem is kell az álláspiacra fellépnünk, számos eset van, amikor a GYES után saját vállalkozást indít a kisgyerekes anyuka vagy apuka, itt is remekül tudja használni a gyereknevelési időszak alatt kifejlesztett készségeit.

remekül tudja használni a GYES alatt kifejlesztett készségeit.
grafika: Freepik

„Honnan tudod, hogy lehetsz jobb a GYES után?”

Jogos a kérdés: e sorok írója az elmúlt 27 évben ötször volt kismama, ötször élte át a kisgyerekes lét örömeit és nehézségeit és a munkába való visszatérés kihívásait,  öt gyereke nevelésekor mégis minden visszatéréskor  egyre feljebb lépett a karrierlépcsőn,  a kórházi ápolónőből az informatikai szakújságírón át a főszerkesztői pozícióig – ezekből a megélt eseményekből meríti tapasztalatait.  Természetesen ehhez a férje segítségére is nagy szükség volt, kellett, hogy ő támogassa, higgyen benne, segítse a tanulásban, önbizalom-építésben, hisz „egyedül nem megy”.

Vagy mégis?

5 készség, ami biztosan fejlődhet a GYES alatt

1. Logisztikai érzék

A kisgyerekes időszak alatt sokszor életfontosságú, hogy mikkel vesszük körül magunkat, van-e elég élelmiszer, pelenka, játék, cumisüveg, tiszta ruha, egyéb holmi, hisz egy apróság hiánya komoly életminőség romlást eredményezhet.  A szépelgő kifejezés mögött az az egyszerű tény áll, hogy milyen jelenetet tud rendezni a totyogónk, ha nincs meg a kedvenc rongya, vagy mi történik, ha elfogy a tej, ne adj isten, milyen következménye lehet, ha nem viszünk magunkkal pelenkát az útra. Szóval egy-két ilyen esemény után remekül megtanulják a szülők, hogy át kell gondolni a napjukat, az egymást követő folyamatokat: hova mennek, mire lesz szükség, mikor mit fognak csinálni. És milyen jól is fog jönni ez a készség, amikor a munkafolyamatokat, napi tevékenységlistát, beszerezni valókat kell majd irányítanunk, akár csak a saját munkakörünkben, akár vezetőként.   És ez át is vezet a másik fontos készséghez, az idő-menedzseléshez.

2. Időbeosztási képesség – Time menedzsment

Nemrég egy fiatal apuka fejkamerával felvette egy napját, amikor is ő volt otthon két gyerekével, a kb. 9 hónapos babával és a három év körüli kisgyerekkel.  Az alámondással kísért különleges, dokumentumértékű egyedülálló videóban jól tetten érhető a fél órás délelőtti csúszás, amivel később indultak a játszótérre, hogy milyen módon okozott késő estig tartó „túlpörgést” a gyerekeknél.

Szóval egy-két ilyen alkalom után azt is megtanuljuk, hogy milyen fontos az időnket beosztani. Persze, a sok „kedves” hozzászólással meg kell küzdenünk: „ milyen jó neked, egész nap otthon vagy..”, „jó is lehet, Te osztod be az idődet, nincs mókuskerék, menetrendszerinti járat, becsekkolás-kicsekkolás  a  gyárkapun”. Nos, ezek az igazság egyik oldalát képviselik, nem érdemes vitába szállnunk, hisz aki nincs a „mi cipőnkben”, az nem ismerheti az kisgyerekkel járó munkafolyamatokat.

3. Együttműködési készség

Egy kisgyerekes anyukának (szülőnek) számos más felnőttel és gyerekkel kell együttműködnie; a párjával, a nagyszülőkkel, a többi szülőtársával, a védőnővel, gyerekorvossal, hogy csak a legfontosabbakat említsem. A kompromisszumok kötése, az egymásra figyelés nagyon fontos készség a munka világában is, hisz nincs munkakör, ahol ne lenne szükség erre. Hogy együtt tudjunk működni, ahhoz empatikusnak, érzelmileg intelligensnek, saját magunk és mások érzéseinek jó ismerőivé kell válnunk. A kisgyerekes lét ennek is a „magasiskolája”, hisz a beszélni nem tudó, magatehetetlen, majd beszélni tudó, de dühöngő, szeszélyes kisgyereket mi, a szülők segítjük az érzelmei viharán át a megértő légkörbe. (jó esetben. A rossz eset arra jó, hogy további tanulságokat adjon.)

4. Problémamegoldó képesség

Ezt nem kell sokat magyarázni, itt a legfontosabb részlet, hogy mindig ki vagyunk téve a problémák keletkezésének, és általában gyorsan, szakszerűen és gyökeresen kell beavatkoznunk. sokszor észre sem vesszük, de egy-egy civódás megakadályozása, egy –egy felöltöztetés, a játszótérről hazaindulás, az esti menetrend betartatása komoly konfliktuskezelő képességeket ébreszt fel bennünk. Ezek az ún. soft skill-ek a digitális világban nagyon fontosak, hisz akárhány gép és kütyü és virtuális környezet is vesz körül minket, mindig emberek maradunk, a munkahelyen is.

5. Digitális készségek

Az otthon töltött idő alatt fontos lesz az időben „egyszerre több helyen” való megjelenés. Hisz a gyerek alvásidejében tudjuk elintézni, többek közt a bevásárlást a neten, a csekkek befizetését, átnézni az orvos válaszol rovatokat, megosztani egy-két dolgot a fórumos, facebook csoportos anyukákkal, vagy épp olvasni, tanulni. Ezek többségét pedig, leggyakrabban a virtuális világban tesszük.  Ha a GYES alatt nemcsak „Facebookozunk”, hanem megtanuljuk pl. az online együttműködési eszközöket alkalmazni (online dokumentum-megosztók, felhő alapú tárolók, Google Drive, Dropbox), esetleg konkrét digitális ismereteket szerzünk, pl. online marketingből, programozásból, webszövegírásból, akkor azzal jelentősen növelhetjük ázsiónkat, ha beleírjuk önéletrajzunkba. Ilyen tanfolyamok már egy-egy nap alatt elvégezhetők, hírlevelek, online tanfolyamok… stb. formájában. A következő cikkben ezekre is kitérek.

 

6. Neked milyen tapasztalataid vannak az álláskeresés terén?
Írd meg kérdésed a GYES-ről, GYED-ről, GYET-ről való visszatérésről,
és az ezzel kapcsolatos élethelyzetekről, esetleges elakadásokról, és segítek!

fotó: Freepik

Erről a témáról az Anya munkába megy rovatban olvashatsz többet!