Otthonszülés: Elkészült az Egészségügyi Minisztérium törvénytervezete

otthonszülés

Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között évente 5-600 anya hozza kórházon kívül világra gyermekét, ez a szülések 0,5 százaléka. Az európai átlag ennél lényegesen magasabb: 1-2 százalék, a hagyományok miatt Hollandiában mintegy 30 százalék.

Az európai tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő szabályozás esetén, nincs érdemi kockázati különbség a kórházi és az otthonszülés esetén.

Az Egészségügyi Minisztérium szándéka az, hogy azok, akik kórházon kívül kívánnak szülni, a döntésüket ne féllegális, bizonytalan körülmények között, hanem józan szabályok mellett hozhassák meg, garantálva számukra a minden kismamának járó méltóságot és biztonságot.

Alapelvek

  1. A legfőbb követelmény az újszülött biztonsága.
  2. A szülő nőknek joga van dönteni a szülés helyszínéről.
  3. Minden kismama és baba egyformán fontos, nem lehet különbséget tenni közöttük aszerint, hogy hol van a szülés helyszíne. Ez vonatkozik a szükséges egészségügyi ellátásra, a társadalombiztosítás megfelelő támogatására vagy az anyakönyvezés gyakorlatára is.
  4. A cél az, hogy a kismama olyan ésszerű feltételek teljesülése esetén szüljön kórházon kívül, amelyek a saját és a baba biztonságát a lehető legnagyobb mértékben garantálják.
  5. Olyan életszerű szabályozást készít a Minisztérium, amely alapvetően a közreműködők felelősségét határozza meg, nem tartalmaz feleslegesen szigorú megkötéseket, de nem tesz felelőtlen engedményeket sem a biztonság kárára.

Javaslat a méltóságteljes és biztonságos kórházon kívüli szülés szabályozására

1. Törvényben rögzítenénk az anya önrendelkezési jogának kimondását. Javaslatunk szerint az Egészségügyi törvény 86.§-a a következő (3)-(4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A gyermeket váró nőt megilleti az a jog, hogy  – a külön jogszabályban meghatározott feltételek esetén – tervezett otthonszülésben vegyen részt. A tervezett otthonszüléssel kapcsolatos, az adott személyre vonatkozó kockázatokat a bizonyítékokon alapuló orvoslás szabályai szerint kell megállapítani.

(4) E törvény 2.§ (2) bekezdésében rögzített esélyegyenlőségi követelményen túl, az otthonszülésben résztvevő, de a szülési eseményt a kórházban befejező nőt, hátrányos megkülönböztetés nélküli, megfelelő ellátásban kell részesíteni.”

A javaslat szerint a társadalombiztosítási támogatás lehetőségének megteremtése érdekében az Egészségbiztosításról szóló törvény 15. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A biztosított külön jogszabályban foglaltak szerint jogosult fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást kiváltó tervezett otthonszülés ellátásra.”

2. Kormányrendeletnek kell meghatároznia a kórházon kívüli szülés részletes szabályozását. A kormányrendelet határozza meg, kik és milyen képesítéssel vezethetnek le kórházon kívüli szüléseket és mi az alapvető feladatuk.

A minisztérium álláspontja szerint megfelelő szakképzettséggel szülészorvos és szülésznő is vezethet le szülést kórházon kívül. A kismama joga dönteni, hogy a szülést szülészorvos vagy szülésznő vezesse le, abban az esetben, ha a szülésznő rendelkezik a megfelelő képzetséggel és gyakorlattal. Ha nem, akkor az orvos jelenléte kötelező.

A képzettség és a tapasztalat megléte rendkívül fontos. Természetesnek tartjuk, hogy a tévészerelőnek, a szakácsnak stb. legyen szakképesítése. A szülés levezetése ezeknél még felelősségteljesebb feladat. Szülésnél számtalan olyan esemény lehet, amelyik ugyan nem számít komolyabb komplikációnak, de beavatkozást igényel.

Egy példa: A minisztérium álláspontja szerint az lenne helyes, ha a szüléseknél, a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően, minél kevesebbszer kerülne sor gátmetszésre. A gátmetszés fájdalmas, lassan gyógyuló beavatkozás, amely sok esetben elkerülhető lenne. Jogosnak tartjuk a kismamák igényét, hogy lehetőleg elkerülnék ezt a beavatkozást. Vannak olyan esetek, amikor azonban erre még a legnagyobb odafigyelés mellett sincs lehetőség. Ilyenkor gátat kell metszeni. Ha szülésznő vezeti le a szülést, akkor neki. Akkor vezethet le szülésznő orvosi jelenlét nélkül szülést kórházon kívül, ha ehhez hasonló beavatkozásokat (varrat, szükséges infúzió kiválasztása, kórházbaszállítás szükségének megítélése stb.) képes elvégezni.

3. Miniszteri rendelet szabályozza a kórházon kívüli szülés szakmai feltételeit. Ide tartoznak azoknak az egészségügyi feltételeknek a megállapítása, amelyek megléte esetén szabad, meggondolandó vagy nem szabad kórházon kívüli szülést levezetni. Hasonlóképpen ez a rendelet tartalmazza a szükséges eszközök listáját és sorolja fel azokat az állapotokat, amikor kötelező kórházba szállítani a mamát és/vagy az újszülött babát.

Egyeztetések

Az elmúlt hónapokban a minisztérium vezetői meghallgatták az otthonszülést támogató szervezetek és a szakmai kollégium képviselőinek véleményét. A mostani javaslat figyelembe veszi a szülészorvosok és a bábák által küldött ajánlásokat.

A jövő hétre egyeztetést hív össze a tárca valamennyi érintett számára, és az ott elhangzott álláspontokat figyelembe véve véglegesítik és kodifikálják a jogszabály-tervezeteket.

Nem ösztönzés, hanem biztonság

Az Egészségügyi Minisztérium nem akarja külön ösztönözni az otthonszüléseket. A célunk az, hogy a kórházak legyenek minél otthonosabbak, hogy a kórházakban egyszerre találkozzon a biztonság követelménye és a baba-mama barát körülmények iránti jogos igény. Ugyanakkor tény, hogy vannak és lesznek, akik otthon szeretnék világra hozni a gyermeküket. Számukra és kisbabájuknak a lehetséges legnagyobb biztonságot akarjuk megteremteni.

Forrás és a jogszabálytervezetek lelőhelye: eum.hu
Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkOtthonszülés: ellenségeskedés helyett együttműködést!
Következő cikkInternet Anyunak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..