Internet Anyunak

internet

Az internet legnagyobb előnye, hogy nincs helyhez és időhöz kötve. Másik városban vagy akár másik földrészen élő rokonainkkal és barátainkkal is napi kapcsolatot tudunk tartani. Ügyeinket pedig akár éjszaka is intézhetjük, miutánmár lefektettük a csemetét.

Mielőtt belekezdtem volna a cikk írásába, megkérdeztem a nálunk fórumozó anyukákat, hogy mire is használják ők az internetet. A válasz tömören összefoglalva: mindenre. Lássuk hát, mi is ez a minden!

Információszerzés

A kismamáknál első helyen – nem meglepő módon – a várandósággal és gyermekneveléssel kapcsolatos információszerzés állt. Talán a leggyorsabb megoldás, ha valamelyik keresőbe, pl. a Google-ba, beírjuk az általunk keresett téma jellemző kulcsszavát, kulcsszavait, és a kereső találataiból válogatunk. Ugyancsak sokféle hasznos oldalt találhatunk meg a tematikus linkgyűjteményekből kiindulva, mint amilyen a kismama.lap.hu vagy a baba.lap.hu.

Böngészhetünk olyan tematikus portálokon is, mint a babafalva.hu, ahol sokféle hasznos információt találunk egy csokorba összegyűjtve: aktuális híreket, riportokat, programajánlókat, recepteket, de ezeken kívül interaktív szolgáltatásaik is vannak, például fórumok, képeslapküldés, babanaplók, fényképalbumok.

Babafalva tipp: Az interneten minden külön megkötés, szakmai vizsga vagy ellenőrzés nélkül bárki létrehozhat weboldalt, és arra bármilyen témában tehet fel írásokat. Éppen ezért mindig ellenőrizzük az információk eredetét. Derítsük ki, ki írta a cikket, nézzük meg, hogy ki üzemelteti a lapot. Komolyabb lapokon található impresszum vagy elérhetőség, amiből kiderül, hogy kik szerkesztik az oldalt. Nézzük meg azt is, mikor publikálták ill. frissítették utoljára a cikket, mert lehet, hogy már régen elavultak a benne lévő információk.

Vásárlás

Az interneten vásárolni rendkívül kényelmes: bármilyen napszakban vásárolhatunk, nyugodtan válogathatunk, mert nem kell türelmetlen csemeténk figyelmét is lekötni egyúttal, és vásárlás után nem nekünk kell hazacipelni a megvásárolt holmikat. Az árakat is könnyedén össze tudjuk hasonlítani, anélkül, hogy körbejárnánk a várost.

7 tipp a biztonságos internetes vásárlásért

Napjainkban már sok webáruház közül válogathatunk, akár napicikket, akár babaholmit szeretnénk vásárolni. A bankkártyával való fizetés is egyre elterjedtebb, de szinte mindegyik webáruház kínál utánvételes vagy átutalásos fizetési lehetőséget is.

Babafalva tipp: Vásárlás előtt mindig alaposan olvassuk el a vásárlási, rendelési feltételeket, mivel ott találunk információt a fizetési feltételekről, szállítási díjakról, szállítási határidőkről. Ha valamit nem értünk pontosan, kérdezzük meg a webáruház ügyfélszolgálatát.

A hagyományos webboltok mellett apróhirdetési oldalakat (lsd. apro.lap.hu) és virtuális piactereket (pl. www.teszvesz.hu) is találunk. Utóbbiakon árveréses rendszerben vásárolhatunk és adhatunk el. Itt általában olcsóbban vásárolhatjuk meg a kiszemelt termékeket, és számos olyan terméket is megtalálhatunk, amit régóta keresünk, de már nem lehet kapni.

Babafalva tipp: Az árverés vagy apróhirdetés útján megvásárolt termékhez garancia általában nem jár. Így bizonyos értelemben zsákbamacskát veszünk, nem tudhatjuk, milyen állapotban van a termék. Az apróhirdetési és árveréses oldalak üzemeltetői nem vállalnak felelősséget az oldalaikon keresztül bonyolított üzletekért, nekünk kell résen lennünk, hogy mire adjuk ki a pénzünket.

Kapcsolattartás

Rokonainkkal, barátainkkal számos szolgáltatás segítségével tarthatjuk a kapcsolatot. Használhatunk azonnali üzenetküldőket, pl. az MSN-t. Ezekkel a programokkal a begépelt szövegek azonnal megjelennek ismerősünk monitorján, így valós idejű beszélgetéseket folytathatunk. Ha van webkameránk, mikrofonunk és hangszórónk, a programon keresztül akár videotelefonálhatunk is. Ennek továbbfejlesztett változata az internetes telefon, pl. a Skype. Segítségével a világhálón keresztül gyakorlatilag bárkit felhívhatunk telefonon. Interneten keresztüli használata ingyenes, de vezetékes telefonszámot vagy mobiltelefont is rendkívül kedvező percdíjakkal hívhatunk vele.

Az egyes portálok interaktív szolgáltatásait is kihasználhatjuk, hogy ismerőseinket mindennapjainkról tájékoztassuk. Készíthetünk fényképalbumot a családi fotókból – pl. a tar.hu vagy a gportal.hu oldalain. Írhatunk internetes naplót, azaz blogot. Ezt feldobhatjuk fotókkal, videókkal, belinkelt zenékkel. A blog beállítható úgy, hogy olvasói hozzászóljanak a bejegyzésekhez – dicsérhetnek, bírálhatnak, tanácsokat adhatnak. Általános blog-oldalak a blog.hu vagy a blogspot.hu, babanaplókat pedig a legtöbb babás portálon vezethetünk.

Babafalva tipp: A legtöbb szolgáltatónál eldönthetjük, hogy kinek adunk hozzáférést a fényképalbumunkhoz vagy naplónkhoz. Ne felejtsük el, hogy alapértelmezésben bárki láthatja, olvashatja, amit írunk, ismeretlenek, vagy nem túlságosan kedvelt ismerősök is. Ha becenevet használunk a saját nevünk helyett, a történetek és fényképek alapján akkor is könnyű rájönni, kik vagyunk. Ezért olyasmit ne írjunk le a blogunkba, amit titokba szeretnénk tartani, vagy védjük le jelszóval, és csak azoknak adjunk hozzáférést, akiket szeretnénk, ha olvasnának rólunk.

Közösségek

Az on-line közösségeknek (fórumok, chatek) különösen nagy szerepe lehet az életünkbe a várandósság alatt, és amíg otthon vagyunk a babával. Ha sikerül egy igazán jó közösségre rátalálnunk, megoszthatjuk velük mindennapi örömeinket, gondjainkat, támogatnak minket a nehéz helyzetekben, és megértik, átérzik a problémáinkat, hiszen hasonló helyzetben vannak ők is. Az internetes csevegést sokszor személyes találkozók is követik, és évekig tartó barátságok, véd- és dacszövetségek is kialakulhatnak így az anyukák között.

Babafalva tipp: Mielőtt csatlakozunk egy közösséghez, igyekezzünk tájékozódni a közösség szabályairól. Ha van az oldalnak fórumszabályzata vagy új tagoknak szóló tájékoztatója, olvassuk át alaposan. Új tagként mutatkozzunk be, és mielőtt bekapcsolódnánk a beszélgetésekbe, néhány napig kövessük, hogy megismerjük a tagokat, és a jellemző stílust. Ne bátortalanodjunk el, ha úgy érezzük, egy összeszokott csapatba csöppentünk, és senki nem kíváncsi ránk. A többiek is voltak újoncok valamikor. Ha aktívak, érdeklődőek vagyunk, de nem tolakodóak, és nem csak magunkról írunk mindig, fel fogjuk tudni venni a ritmust, és befogadnak minket is.

Közösségi kisokos: Facebook, iWiW, Twitter

Ügyintézés

Az interneten keresztül lehetőségünk van arra is, hogy pénzügyeink nagy részét ne bankban vagy postán intézzük, hanem otthon, a számítógép előtt. Nem kell órákig sorban állni és bármikor leülhetünk elintézni az ügyeinket. Ma már minden nagyobb bank biztosít internetes ügyintézési lehetőséget az ügyfeleinek. Ahhoz, hogy ezt használni tudjuk, először szerződést kell kötnünk a bankkal.

A köz- ill. államigazgatási ügyeink egy részét is intézhetjük már elektronikusan. Az Ügyfélkapu igénybevételéhez elektronikus azonosító szükséges, és rajta keresztül tudunk kapcsolatba lépni az e-ügyintézést nyújtó intézményekkel, szolgáltatásokkal. Az Ügyfélkapu használatának feltétele a regisztráció. Erre személyesen bármely okmányirodában lehetőségünk van. Amennyiben van digitális aláírásunk, úgy elektronikus úton, okmányiroda felkeresése nélkül is regisztrálhatunk. Bővebb információt a www.magyarorszag.hu oldalon találhatunk.

Babafalva tipp: A banki vagy e-ügyintézéshez szükséges elektronikus azonosítóinkat soha ne adjuk ki senkinek. Ha nem tudjuk megjegyezni, biztos helyre írjuk fel, és ne hordjuk magunknál, mert ha véletlenül elveszítjük, bárki beléphet vele a nevünkben.