Otthonszülés: Európa legszigorúbb otthonszülés törvénye

Veszélyben a magyarországi otthonszülés. Az egészségügyi tárca azokra alapozva készíti el törvénytervezetét, akik máig ellenzik az otthonszülést. Ma a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium tervezett otthonszülést sosem kísért tagjai dönthetnek arról: ki szülhessen otthon, és ki lehet a szaksegítség.

Ha a tárca ezt a példátlanul szigorú, értelmetlenül túlszabályozott, sok szempontból korszerűtlen és szakszerűtlen szempontrendszert fogadja el, megszűnik az otthonszülés Magyarországon – foglalta össze mai, közös sajtótájékoztatóján az Intézményen kívüli szülés szabályozását Előkészítő Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A készülő szabályozás sem a bábák, sem a nők érdekeit nem szolgálja. A tárca a bábák tudását mellőzi, a nők jogát, hogy szabadon választhassák meg szülésük helyszínét, semmibe veszi. Csak látszólag legalizálja, valójában ellehetetleníti az intézményen kívüli szülést.

A nők ott szülnek a legkevesebb komplikációval, ahol érzelmi és fizikai biztonságban érzik magukat. Az állam dolga az, hogy támogassa őket felelős döntésükben, nem pedig, hogy mondvacsinált indokokkal kórházba kényszerítse őket. Ha a minisztérium nem az otthonszülésben jártas szakemberekre alapozza a törvényt, utóbbit teszi.

Európában ugyanis:

 1. Sehol sem kötelező gyermekgyógyász jelenléte a szülésnél.
 2. Sehol sem kötelező szakorvos jelenléte a szülésnél.
 3. Sehol sem szükséges tízéves szakmai gyakorlat.
 4. Sehol sem szól a törvény arról, hogy a nagysúlyú baba kizáró ok lenne.
 5. Sehol sem ellenőrzi az ÁNTSZ-hez hasonló szerv az otthont.
 6. Sehol sem kényszerítik egy előző sikertelen otthonszülés után kórházba a nőket.
 7. Sehol sem tilos 35 év fölött otthon szülni.
 8. Sehol sem kötelező értesíteni a mentőszolgálatot, és sehol nem áll mentő a ház előtt.

A tervezett otthonszülés protokollja illetve irányelvei, amelyet a magyarországi független bábák készítettek és az Egészségügyi Minisztériumnak 2007. nyarán benyújtottak, itt olvasható.

Szőke nők nem szülhetnek otthon

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium egyes kritériumai szakmailag megalapozatlanok, elavultak és értelmetlenek. Vizsgáljuk meg néhány feltételüket.

„35 év fölötti nők nem szülhetnek otthon”
Ez a megállapítás 50 évvel ezelőtt került a szülészeti tankönyvekbe. Egészséges fiatal nők a mi társadalmi viszonyaink között gyakran csak 35 éves koruk táján jutnak el odáig, hogy gyermeket vállaljanak. 30 éve még idősnek számított egy 30 évesen először szülő nő, ma ez egyre gyakoribb. Nem igazolható, hogy a 35 évnél idősebb nőknél szülésük során több komplikáció lépne föl – akár első, akár többedik gyermekük születik is.

„4200 g-nál nagyobb súlyú baba nem születhet otthon”
Önmagában a kisbaba méhen belül becsült súlya semmit nem mond, ráadásul nagy hibahatárokkal működő érték. Egy kisméretű nőnek még a 3000 g-os baba is aránytalanul nagy lehet. Általában akkorára nő a magzat, amekkorát az anya meg tud szülni. A 4200 g-ot a szabályozásba foglalni azért is korszerűtlen, mert a 20-30 évvel ezelőtti újszülöttek átlagsúlyához képest a mai újszülöttek lényegesen nagyobbak.

„Legyen folyamatos szívhanghallgatásra alkalmas készülék (CTG) az otthonszülés helyszínén”
A magzat szívhangjait otthonszülésnél is rendszeresen ellenőrzik . A folyamatos monitorozás azonban az Egészségügyi Világszervezet szerint is fölösleges. Semmiféle kutatás nem igazolja, hogy ettől egészségesebben születnének az újszülöttek. A CTG rutinszerű bevezetése azzal az egy „eredménnyel” járt, hogy a császármetszések száma hatszorosára emelkedett. Az oxigénhiányos károsodást szenvedett újszülöttek aránya viszont nem változott. Veszélyállapotok esetén a megkezdett otthonszülést kórházban kell folytatni, ahol folyamatos szívhanghallgatásra lehetőség van.

„Rh-negatív nő nem szülhet otthon”
Az embereket többféleképpen lehet csoportosítani genetikai adottságaik alapján. Vannak férfiak és nők, szőkék és barnák, fehérek és feketék, Rh-negatívak és Rh-pozitívak stb. Az Rh-negativitás nem kockázati tényezőn. Ha Rh-negatív anya Rh-pozitív gyermeket szül, következő gyermeke egészsége érdekében a mostani szülése után 72 órán belül egy izomba adható injekciót kell kapnia, amely Magyarországon a ’60-as évektől az anyák rendelkezésére áll. Néhány éve még ezt az otthon szülő anyák receptre ingyen beszerezhették és otthonukban megkapták.

Néhány külföldi példa részletesen

Cseh Köztársaság

 • Nincs kizáró ok, a törvény csak kockázati tényezőket említ: 37. hét előtti szülés, tudatmódosító szerek használata, dohányzás, gyógyszerszedés, a várandóssághoz köthető kóros állapotok. Csak egészséges nőknek ajánlott az otthonszülés.
 • Kórház 30 percen belül.
 • A szülés végénél jelen van: két bába, vagy egy orvos és egy bába, vagy egy bába és egy szülésznő.
 • A gyermekgyógyász írásbeli nyilatkozatot ad, hogy gondozásba veszi az újszülöttet.

Franciaország

 • Az Otthonszülés Kartája szerint csak szövődménymentes terhesség esetén lehet otthon szülni.   
 • Kizáró okok: magas vérnyomás, cukorbetegség, toxémia, farfekvés, ikerterhesség.
 • Csak bába van jelen a szülésnél, orvos nincs.
 • A várandós nőnek gondozásra ahhoz a bábához kell járnia, aki szülését kísérni fogja, részt kell vennie szülésfelkészítésen.
 • A kórházba szállítást minden esetben elő kell készíteni (melyik kórház, hogyan). Ha van lehetőség, előre kell értesíteni a kórházat.

Egyesült Királyság

 • A szülési kilátások ugyanolyan jók az alacsony kockázatú tervezett otthonszülést választóknál, mint az alacsony kockázatú kórházi szülést választóknál. A vajúdás kezdetekor a nők 70-80 %-a alacsony kockázatú.
 • A szülés helyének megválasztása egyedül a nő döntése. 
 • Bába mellett egy másik felelős személynek is jelen kell lennie, aki mentőt hív, ha kell: ez lehet családtag, barát vagy doula. Második bába vagy szakmabeli jelenléte nem szükséges.

Németország

 • Szülésznő van jelen a szülésnél.
 • A várandós választhat a bába és a szakorvos között, döntését az egészségbiztosító támogatja.
 • Ha a szülés veszélybe kerül, a bába köteles szülész-nőgyógyász segítségét kérni. Bábák nem járhatnak el patológiás esetekben, hacsak a szülő nő a bába javaslata ellenére nem hajlandó kórházba menni.
 • 100 körüli születésház működik, ezekben orvos nem, csak független bába dolgozik.

Hollandia

 • A nők 30 százaléka szül otthon.
 • 1965-ig csaknem a nők kétharmada szült otthon, de a rövid tartózkodási idejű (pár órás), szülésznő által segített szülések elterjedésével ez csökkent. 
 • Alacsony kockázatú várandósságoknál a bába, magas kockázatúaknál az orvos van jelen a szülésnél.
 • A nőgyógyászhoz a várandósság alatt csak orvosi indikáció esetén kerül a várandós.
 • Szülészeti osztállyal rendelkező kórház 30 percen belül elérhető.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTóth Ferenc: Az Úr visszavág
Következő cikkOtthonszülés: ellenségeskedés helyett együttműködést!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..