PCOS: a betegség, amit még mindig nehezen ismernek fel

pcos2300.jpg

2010. november 20-án a PCOS Szívügy Alapítvány közönség találkozót tartott Budapesten. Neves orvosok, dietetikus és más szakemberek előadásaival a rendezvény kilépett a „sorstársak éves találkozója” címkéből – nemcsak a program sokszínűsége miatt, hanem azért is, mert most először került sor a szakemberek zártkörű megbeszélésére.

Áttörés mutatkozott a közönség létszámában és összetételében is. Az érdeklődők száma megduplázódott ez évre, közel 400 ember töltötte meg a termet. A hallgatóság sorai között szép számmal egészségügyi dolgozók is ültek.

A zártkörű eszmecserén – rendhagyó módon – meddőségi specialista nőgyógyászok is részt vettek, hogy tapasztalatok cseréljenek a belgyógyászokkal a gyermekáldásra régóta váró PCOS nők kezelését illetően. Ugyanezen a workshopon dietetikus és pszichológus is képviselte a saját szakmáját.

A hármas kezelés egyik oszlopa: felismerés és gyógyszeres kezelés

Dr. Naszódy Péter endokrinológus (Kecskemét) a PCOS mögött meghúzódó hiperinzulinémia fogalmát tisztázta, dr. Tűű László endokrinológus (Mens Mentis EC, Budapest) a PCOS kialakulásának folyamatáról beszélt.

Dr.Tekse István nőgyógyász (Róbert Károly Klinika, Budapest) a PCOS kezelésének operatív megközelítését mutatta be, dr.Major Judit (Mens Mentis EC, Budapest) pedig rávilágított arra, hogy a kezeletlen pajzsmirigy-problémák milyen gondokat okozhatnak teherbeesés esetén. Dr. Breyer Helga belgyógyász (Németország) a külföldi munkáját félbeszakítva látogatott el a találkozóra és felhívta a közönség figyelmét arra, hogy a PCOS esetén fokozottabb a veszélye a terhességi cukorbetegség kialakulásának, és megállapításának kritériumait szigorítani fogják.

A hármas kezelés másik két oszlopa: diéta és mozgás

Zentai Andrea dietetikus Diéta – lemondás vs. választás? c. előadásával rávilágított a helyes étkezés alapvető fontosságára, és arra, hogy a diéta nem lemondást jelent. Dr. Szendi Gábor pszichológus neve mindenki számára ismerős, főleg a paleolit diéta kapcsán emlegetik. Előadása mégsem a diétáról, hanem a PCOS „történelméről” szólt. Remek időgép volt, melyből kiderült, hogy mennyire evolúciós és civilizációs kór a PCOS.

Ezután következett  a várva-várt és immár hagyománnyá vált metformin babamozi, amelyről több, mint 40 metforminkezeléssel fogant bébi mosolygott a közönségre. A mozi nemcsak erőt ad a várakozóknak, hanem sokszor könnyre is fakasztja a nézőket.

Kriston Andrea előadása igazi meglepetéssel szolgált. Az intimtornája egy egészségnevelési módszer, amely közvetve a női nemi szervek helyes működését is elősegíti, ezért a PCO szindrómában szenvedőknek is hasznára válhat. De az előadása mégsem erről szólt, hanem a lélek oldaláról közelítette meg a kérdést: a stresszfaktorok hogyan képesek gátolni a nőiességet és annak kiteljesedését.

Prevenció

Végül, de nem utolsósorban dr. Kedves Melinda (Kecskemét, PCOS önkéntes) beszámolója hangzott el a középiskolai szűrésekről. Az Alapítvány önkéntesei, önsegítő körök vezetői feladatul tűzték ki a prevenciós előadások tartását az iskolákban. Az első szűrés eredménye: megdöbbentően magas a fiatalok között az elhízott és/vagy rosszul táplálkozók aránya. Legtöbbet felvilágosítással és figyelemfelhívással tehetünk a tizenévesek körében.

Az előadások hang-és képanyagai, a találkozóról készült fotók valamint a 2010-es metformin babamozi december 5-től elérhetőek a PCOS honlapon.

Bővebb információk a betegségről és az Alapítványról: PCOS Szívügy Alapítvány honlapja, Az alapítvány Facebook oldala

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkOmbudsman: az elhalt magzatokat is megilleti a temetés
Következő cikkMozgásformák és terápiák a könnyű várandósságért

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.