Pénzbeli ellátások vetélés vagy halvaszülés esetén

vetélés, halvaszülés

Senki nem beszél róla, mert mindenkit megviselnek a történtek. A várandósság kezdetén is nehezen dolgozza fel a család azt, ha a terhesség megszakad. Azonban még nehezebb feldolgozni, ha a tragédia a szülés várható idejét megelőző hetekben vagy akár a szüléskor történik. Pedig sajnos napjainkban is előfordulnak ilyen esetek, ezért gondoltam, hogy összeszedek pár hasznos információt.

Először is külön kell választani a vetélést és a halva szülést ennek meghatározása azonban orvos szakmai feladat. Ennek a részleteibe most nem is írok az alábbiakban.

Táppénz vetélés esetén

Amennyiben vetélés történik, akkor anyát a kezelő orvos keresőképtelen állományba veszi és táppénzt igényelhet, amennyiben jogosult erre az ellátásra. A családi adó- és járulékkedvezményt a várandósság 91. napjától lehet ebben az esetben is érvényesíteni, erről igazolást a védőnő vagy a nőgyógyász adj. Tehát a kedvezmény igénybevételének első hónapja az, amikor a várandós nő a 91. napot betölti az utolsó pedig, amikor a terhesség megszakad.

Újrakezdés vetélés után

Pénzbeli ellátás halvaszülés esetén

Ha a magzat azonban halva születik további ellátás is igénybe vehető.

  • Anya jogosult 42 napig a csecsemőgondozási díjra, és ezt követően még orvosilag indokolt esetben keresőképtelen állományban lehet a szükséges ideig. A csecsemőgondozási díjról részletesebben itt találtok információt.
    Az anyasági támogatás is igénybe vehető ebben az esetben is, amelyhez csatolni kell az igazolást arról, hogy a várandós nő az előírt orvosi vizsgálatokon részt vett. Természetesen a születési anyakönyvi kivonat helyett a halva születés tényét bizonyító okirat másolatát kell csatolni. Az anyasági támogatásról részletesebben itt olvashattok.
  • A családi adókedvezmény ebben az esetben is igénybe vehető a várandósságot betöltött 91. naptól a szülés hónapjáig.

Babák, akik elbúcsúztak

Ezek a legfontosabb tudnivalók. Részletesebben weboldalunkon megtaláltok mindent illetve egy összefoglaló táblázatot is letölthettek az ellátásokról.

Amennyiben segítséget szeretnétek igénybe venni a gyermekek után igényelhető ellátások igénylésében, itt megtaláltok minket.

Veresné T. Mónika - tbellatasok.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kérdéseiteket az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai kapcsán (CSED, GYED, táppénz), a családtámogatás ellátásokkal (anyasági támogatás, családi pótlék, GYES, GYET), szociális ellátások (ápolási díj, megváltozott munkaképességűek ellátásai) valamint munkaügyi, munkavédelmi kérdésekben várom.
Előző cikkMár nyolcmilliós Európa lombikbébi népessége
Következő cikkHogyan bánjunk el a vakációs unalommal?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..