Petefészekszövet hasfalba történő átültetése után ikreket vár egy ausztrál kismama

A boldog pár. Vali az első nő a világon, akinek sikerült teherbe esnie petefészek szövet átültetés után

Ikrekkel várandós az az ausztrál nő, akinek termékenységét saját petefészekszövetének hasfalba történő átültetésével helyreállították, az orvoscsoport a meddőségi kezelések mérföldkövének nevezte az új sikert.

Az ausztrál nőnek daganat miatt ki kellett operálni a petefészkét, ezért meddővé vált. A melbourne-i IVF kutatóközpont és a város Királyi Női Klinikája a nő saját lefagyasztott petefészekszövetét transzplantálta a hasfalba, majd hormonkezeléssel segítették, hogy petesejtek fejlődjenek ki. Két egészséges sejt megtermékenyült, az ikerterhesség már a 26. hétben jár – adta hírül a The Sydney Morning Herald online kiadása.

Ausztráliában eddig egyetlen baba született csak petefészekszövet átültetése után, a világon pedig kevesebb mint harminc, ám ez az első eset, hogy a testen belül máshová transzplantálták a szövetet, mint ahonnan kivették.

A boldog pár. Vali az első nő a világon, akinek sikerült teherbe esnie petefészekszövet átültetés után.

A Királyi Női Klinika azt tervezi, sürgősségi központot hoz létre, ahol kiemelik és tárolják azoknak a fiatal nőknek a szöveteit, akiket a rák vagy más betegségek kezelése meddővé tehet.

Az ikreket váró kismama meddőségi szakorvosa, Kate Stern elmondta, évekbe és csaknem mindennapos vizsgálatokba került, míg végül sikerült a fogamzás. Hozzátette, többször konzultált páciense onkológusával, hogy nem maradtak-e rákos sejtek a beültetendő szövetben.

Az áttörést jelentő eljárás visszaadja a várandósság reményét a rákból kigyógyult nőknek – hangoztatta.
“Azt tapasztaltuk, hogy a petefészek eredeti helyén, a kismedencén kívül is képes a normális működésre. Azok a nők is bízhatnak a gyermekáldásban, akiknek súlyos kismedencei betegség miatt nem helyezhetjük vissza a petefészkét az eredeti helyére” – tette hozzá Stern.

Laparoszkópos eljárással vettek ki szövetet a nő nem rákos petefészkéből, majd fagyasztva tárolták. Hét évvel később a szövet egy-egy darabját beültették a hasfal bal és jobb oldalába is. Néhány hónap elteltével a petefészek működni kezdett, és enyhe hormonkezelés után tüszőket, majd két petesejtet érlelt meg. Mindkettőt megtermékenyítették, beültették az anyaméhbe, az ikermagzatok pedig egészségesen növekednek.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk„Úgy gondoltuk, hogy belevágunk, lesz, ami lesz.”
Következő cikkMi okozhatja az erős vérzést?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..