Reflexológia alkalmazása gyermekkorban

264
reflexológia, talpmasszázs

A reflexológia több ezer éves tapasztalatokon alapuló tudomány, melyet használtak a hagyományos kínai és egyiptomi orvoslásban, az ősi indián törzseknél is alkalmazták, és Hippokratész is nagy jelentőséget tulajdonított neki. A reflexológia bőrterületek, pontok és zónák ingerlését jelenti többek között a talpmasszázs is ide tartozik.

Talpmasszázs

A talp idegvégződésekben rendkívül gazdag, több mint 70 000 idegvégződés található rajta, az érzőideg végződések ingerlésével idegrendszeri távolhatásokat érhetünk el. A talpon valamennyi szerv, szervrendszer leképezése, zónája megtalálható, így a masszírozás alkalmas állapotfelmérésre és kezelésre is egyaránt.
Már néhány kezelés után érezhető a masszázs jótékony hatása. Csecsemőknél, kisgyermekeknél eleinte egésztest masszázs javasolt, legyen szó akár szeretetmasszázsról, bébi- és gyerek thai masszázsról, de olyan 3 éves kortól már a talpon lévő zónák is jól hozzáférhetőek. Természetesen addig is simogathatjuk finoman a talpukat. Ennek iránya a következő: fentről lefele a talpon és a láb oldalsó részein, lábfejen azonban a masszázs mindig a szív irányába történjen. Bizonyos zónák nagy körültekintést igényelnek, mind sorrendjüket, irányukat, mind nyomáserősségüket tekintve, ezért ezek masszírozását inkább bízzuk szakemberre.

Reflexológia előnyei:

  • állapotfelmérésre, megelőzésre és gyógyításra kiválóan alkalmas
  • mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit
  • légúti, emésztési, kiválasztási problémák jól kezelhetők vele
  • fájdalomcsillapító hatású
  • oldja a testi és lelki feszültséget
  • helyreállítja és serkenti a vér és a nyirokkeringést
  • hat a hormontermelő mirigyek működésére
  • fokozza az immunrendszer működését

A gyerekek kezelése nagy körültekintést igényel. Azokban a zónákban, ahol diszharmónia van, kicsit érzékenyebb a terület, még a kellemesen finom masszázs esetén is. Nyilván ez egyéni fájdalomküszöb és csiklandósság mértékében változhat. Egy kis figyelemelterelés mindig szokott segíteni – beszélgetés, olvasgatás, játszás, vagy mondókázás, illetve a következő alkalmak után már a kis kellemetlenségek is elviselhetőbbek. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek szeretik ezt a típusú kezelést, mivel az érintés minden életkorban fontos nekik.

Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász 

fotó: pixabay.com

Erről a témáról még az Ép testben… rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Mádai Andrea reflexológus-természetgyógyász vagyok, két kisgyermek édesanyja. Nagyon fontosnak tartom a betegségek megelőzését, a gyerekek egészséges életmódra való nevelését, és a meglévő betegségek kezelését.
Előző cikkGyermekgondozási díj
Következő cikkHa nem tudsz elszabadulni a gyereked mellől

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!