Réteges öltöztetés ősszel

kisbaba őszi ruhába öltöztetve

Egy csecsemő öltöztetése minden időjárási körülmény között különleges odafigyelést igényel, hiszen az ő teste gyorsabban lehűl, mivel erőteljesebb a hőleadása mint a nagyobb gyerekeké.

Puha, meleg cuccok

A ruhadarabok lehetőleg természetes alapanyagokból készüljenek, légáteresztők legyenek, főleg azok, amelyek a baba testével érintkeznek. A pamut, vászon, flanell alsóneműk jó választásnak bizonyulnak. Amikor ruhát választunk a csecsemőnek, érdemes a nyakunkhoz érinteni a belsejét, és ha durvának találjuk, akkor inkább válasszunk másik darabot! Figyeljünk arra, hogy a gyerek méreténél egy számmal nagyobbat vegyünk! Inkább bővebb legyen az a ruha, mintsem akadályozza a babát a mozgásban. A ruha kiválasztásánál legyen fontos szempont az is, hogy a rugdalózó, body könnyen nyíljon, lehetőleg alul legyen kapcsolható, így nem kell minden egyes pelenkázásnál teljesen átöltöztetni a csecsemőt, aki többnyire bosszantónak tartja az állandó öltözködést.

Őszi darabok

Egyszerű jótanácsnak tűnik, hogy öltöztessük rétegesen a babát, de mégis mit takar ez? A levegő hőmérsékletén kívül a csecsemő életkora, fejlettsége és egészségi állapota is befolyásolja, hogy mibe öltöztessük. Egészen kicsi csecsemőknél válasszunk olyan rugdalózót, amely a talprésznél is zárt, így nem kell a zoknival bajlódni. Ha a nagyobb csecsemőre zoknit adunk, akkor járjunk el körültekintően a zoknivásárlásakor, és ellenőrizzük, hogy elég tág-e a zokni szára, mert a szűk szár akadályozza a baba vérellátását. A rugdalózó fölé aztán jöhet a pulóver, mellény, kardigán. Ennek a vastagságát annak függvényében gondoljuk át, hogy milyen vastag a bundazsák vagy overál. A nagyobb gyerekek általában utálják a vastag kabátokat, és rengeteg trükk szükséges hozzá, hogy rájuk varázsoljuk. A kesztyűt sem nagyon kedvelik, ezért érdemes olyan kabátot választani, ami eltakarja a kézfejét is. Már csak a sapka van hátra. Egészen kicsi csecsemőknél a meleg kapucni vagy sapka alá adjunk egy fülre simuló vékonyabb pamutsapkát, így az érzékeny fejbőrét nem irritálja a műszálas, prémes fejfedő. A sapka legyen áll alatt kötős, de így is állandó meló lesz a baba arcából kihúzni a lecsúszott sapkát. Sálat csak akkor adjunk rá, ha a pulóver vagy a kapucni nem védi a nyakat.

Feladjuk, levesszük

Amikor felöltöztettük a babát, akkor igyekezzünk magunk is hamar elkészülni, mert a vastag rétegek alatt beizzad a kicsi a meleg szobában, és könnyen nyűgössé, síróssá válik. Öltöztetés előtt érdemes a babakocsit meleg helyre hozni, takaróval kibélelni. Ha meleg helyre megyünk a babával, betérünk egy boltba, akkor nyissuk szét a ruháját, akár le is vehetjük a vastag felső réteget. Erre mindenképpen ügyelni kell, mert ha beleizzad a ruháiba, könnyebben megfázik a vizes öltözetben mint mi. Általában 4 kg súly feletti csecsemővel már nyugodtan sétálgathatunk kint a levegőn, akár hosszabb időn át, hat kiló feletti babát megfelelő ruházatban pedig már kint is altathatunk. Sokan hajlamosak a túlöltöztetésre, a lakás túlfűtésére. Ha így teszünk, a gyermek hőszabályozása nem tud kifejlődni, megedződni. Bátran vigyük ki őket ősszel és télen is, mert szükségük van arra, hogy rendszeresen szabad levegőn tartózkodjanak, ráadásul jobb lesz az étvágyuk és a kedélyük is.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkA PCOS nemcsak a ducikat érinti!
Következő cikkÓvd a babád natúrkozmetikumokkal!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..