Rossz példaképek a szuperhősök

A modern szuperhősök sokban különböznek múltbéli elődeiktől, akik sokkal sebezhetőbbek voltak – hangzott el egy előadáson az Amerikai Pszichológusok Egyesületének gyűlésén. Ráadásul az erőszakos macsó egyetlen alternatív férfimodellje a mai médiában a ‘lógós’, aki kerüli a felelősségvállalást.

Sharon Lamb professzor és csapata a Massachusettsi Egyetemen összesen 674, 4 és 18 év közötti fiút kérdezett ki, hogy megtudja, miről is olvastak és milyen filmeket néztek.

Ezek után pedig elemezni kezdték a férfi szereplők viselkedését és azt találták, hogy csak két férfitípus szerepeltette magát, az agresszív szuperhős és az ügyeskedő, aki viszont meg sem próbál hősködni.

„Nagy különbség ez a mostani mozihősök és a régi képregényhősök közt. A mai szuperhősök inkább csak akcióban jeleskednek, csak a non-stop erőszak megy nekik. Agresszívak, szarkasztikusak és ritkán beszélnek arról, hogy tetteik miért is jók az emberiségnek. Ha ezek az alakok nem szuperhős jelmezben vannak, akkor kihasználják a nőket, hatalmas aranyékszerekkel és fegyverekkel fitogtatják férfiasságukat” – állapította meg Lamb professzor. „A fiúk a régi képregényhősökről még példát tudtak venni, mert azok civilben sebezhető hétköznapi emberek voltak, valódi problémákkal.”

A fiúk számára a másik modell csak az ügyeskedő lógós figurája volt. „Ezek az alakok viccesek ugyan, de a fiatal srácoknak pont ilyenné nem szabad válniuk, ugyanis a lógósok nem járnak iskolába és nem vállalják a felelősséget semmiért. Nem hiszem, hogy jó hatással van a fiúkra, ha látják az ügyeskedő üdvözült mosolyát egy nagy átverés után.” – tette hozzá Lamb.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkPalacsinta, ami gyümölcs
Következő cikkMagyar gyermekorvosról neveztek el egy afrikai újszülöttet

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..