Segítség az otthonteremtéshez – állami kamattámogatású hitel és szocpol

otthonteremtes-300x199.jpg

Állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szociálpolitikai támogatási  programot indítja újra a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten.  A becslések szerint a két programot együtt jövőre 7-9 ezer család veheti majd igénybe, a két intézkedés a költségvetésnek 2012-ben 6,5 milliárd forintba kerül.

Két eszközzel kezdődik el az új otthonteremtési program. Az egyik a szociálpolitikai kedvezmény, amely célzott és gyermekhez kötött. Figyelembe veszik majd a nevelt és vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát és annak energetikai minősítését.

Vissza nem térítendő támogatásban részesülhet, akinek ma nincs lakástulajdona, ők új lakás építéséhez vagy megvásárlásához kaphatnak támogatást, ha legalább B energetikai kategóriájú ingatlant választanak. A költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolni. A támogatást utólagos finanszírozás keretében folyósítják.

Feltétel továbbá, hogy legalább az egyik házastársnak legalább 6 hónapig bejelentett, adózott munkahellyel kell rendelkeznie, és az igénylőnek nem lehet köztartozása. Ha valaki megfelel a feltételeknek, akkor a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatáshoz jutni; 3 gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg; 4 vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között. A kifizetések január 1-jén kezdődhetnek.

Állami kamattámogatású forinthitel-programot is hirdet a kormány, a támogatást igénybe lehet venni új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint – főként energetikai – korszerűsítéshez. A kamattámogatás akkor is jár majd, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. E ponton kapcsolódik az otthonvédelmi program az új otthonteremtési programhoz azzal, hogy e szerint a késedelmes jelzáloghitellel, vagy a felmondott, kölcsönnel terhelt lakóingatlanok megvásárlásához lehet kapni állami kamattámogatású hitelt.

A rendszer hatálybalépéséhez szükséges az EU végleges jóváhagyása, de ha sikeres lesz,  akkor 2013-től kibővítik.

Lehetőségek számokban

A vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás összege a gyermekszámtól és a lakás nagyságától függ, és “vállalt” gyermekek esetén is jár: 35 év alatti házaspárok esetében – a meglévő gyermekek számától függetlenül – 2 gyermeket lehet előre vállalni, egy gyermeket 4 éven, kettőt pedig 8 éven belül kell “teljesíteni”.

A – telekár nélkül számított – egy négyzetméterre jutó építési költséget a tájékoztató szerint maximálni fogják, hogy luxuslakások építése esetén az állami támogatást ne lehessen igénybe venni.

A szociálpolitikai támogatás tervezett összege két eltartott gyermek esetén, ha a lakás  hasznos alapterülete 60,01-75,01 négyzetméter, 800 ezer forint, 75,01-90 négyzetméternél 1 millió forint, 90,01 négyzetméter felett 1,3 millió forint.

Három gyermek esetén a támogatás összege 70,01-85 négyzetméternél 1,2 millió forint, 85,01-100 négyzetméternél 1,5 millió, 100 négyzetméter felett 2 millió forint.

Négy vagy több eltartott gyermek esetén a támogatás összege 80,01-95 négyzetméternél 1,6 millió forint, 95,01-110 négyzetméternél 2 millió, 110 négyzetméter felett 2,5 millió forint.

A energetikai kategóriájú lakás esetén 1,1-es szorzót, A+ energiaosztályú lakás építése esetén 1,2-es szorzót, passzív ház építése esetén 1,3-es szorzót kell alkalmazni.

A szociálpolitikai kedvezményt a támogatási rendelet kihirdetését követően lehet igényelni, a kifizetések 2012-ben indulhatnak.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..