Megújult a kazincbarcikai görögkatolikus óvoda

Megújult a kazincbarcikai görögkatolikus óvoda

Százötven millió forint kormányzati támogatásból megújult Kazincbarcikán az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda – mondta el az épület decemberi átadása után Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-nek.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár
Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár

Az államtitkár ismertette: a támogatásból megtörtént az épület belső felújítása, az intézményben tornaszobát és sportudvart hoztak létre, valamint bölcsődei férőhelyeket is kialakítottak. Mint mondta, a lakótelepen működő intézmény néhány éve 60 gyermekkel kezdte meg munkáját, jövő év elejére pedig elérik a maximális, 105-ös létszámot.

Soltész Miklós hangsúlyozta: 2010-ben a kormány szövetséget kötött a családokkal. Hét év alatt megkétszereződött a családoknak adott támogatás összege, és két és félszeresére nőtt az ingyenes gyermekétkeztetés, amit a nagycsaládos, illetve rászoruló családok gyermekeinek biztosítanak – hangzott el. E szövetség eredménye továbbá, hogy országszerte köznevelési intézmények százai újulnak meg, bővülnek tette hozzá.

Kitért arra: a családok támogatásában az egyházak is hatalmas szerepet vállalnak. Míg 2010-ben 110 ezer gyermek járhatott felekezeti iskolába, óvodába, mára több mint 220 ezerre nőt az egyházi oktatási intézményen tanuló diákok száma. Ezért természetes, hogy a kormány támogatja az egyházi oktatási intézmények építését, felújítását – mondta.

Még több bölcsödei és óvodai férőhely lesz

A miskolci görögkatolikus egyházmegye területén egy év alatt 9 településen 12 görögkatolikus intézmény újult meg, bővült vagy épült összesen 2,8 milliárd forintból. Soltész Miklós megjegyezte: a kazincbarcikaiak 2017-ben két nagy egyházi intézménynek is örülhettek, hiszen alig egy éve adták át a szalézi rend tornacsarnokát, ami azóta nemcsak sportesemények, hanem városi rendezvények helyszíne is, szolgálva így nemcsak a rend iskolájának diákjait, hanem a város teljes közösségét.

forrás: MTI
Fotó: Miskolci Egyházmegye/sajomente.hu

Erről a témáról még az Óvoda rovatunkban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkIndítsd pozitívan és egészségesen az új évet!
Következő cikkAz újszülött pelenkázása 4 lépésben

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..