Az újszülött pelenkázása 4 lépésben

pelenkázás

A kórházban megmutatták, úgy, ahogy ment is, de mikor hazaértünk, hirtelen ismét az érettségi találtam magam egy olyan tétellel a kezemben, amit az iskola felé még tudtam, de most szinte semmi se jut eszembe belőle. A pelenkázást gyakorlatilag újra kellett tanulnom, hívogattam a már javában babázós barátnőmet, a férjem meg közben a neten keresgélt. Nos, ha most hasonló cipőben jársz és szeretnél gyors és gyakorlati tippeket kapni; jó helyen jársz!

Az újszülött pelenkázása

  1.  Vetkőztesd le a babádat!
  2.  Vedd le a teli pelenkát: először a pelenka felső rész ragasztócsíkjait nyisd szét, majd hajtsd le a baba lábai közt (fontos, hogy a popsija alatt ott maradjon). Ezután törlőkendővel töröld tisztára a popsiját. A mozdulat mindig a feneke felé történjen. Emeld is meg a csípőjét – ezt úgy tudod a legegyszerűbben megtenni, ha a bokájánál fogva határozottan megemeled a lábait -, mivel gyakran a derekáig ér a móka. Nem kell félned, a csecsemőknek ez semmiféle kellemetlenséget nem jelent. Amikor tiszta a babád, húzd ki alóla a teli pelenkát – a lábait továbbra is fogd össze, különben a sarkával egész biztos, hogy beletapicskol -, majd hajtsd össze és mehet is a kis zacskóba vagy a pelenka kukába.pelenkázás
  3. Egyből tedd alá a tiszta pelenkát! – épp úgy, ahogy kivetted alóla. A baba popsijának kell egy kis idő, míg a popsitörlő kendő nedvessége eltűnik róla, ám addig is kövesd a jobb félni, mint megijedni elvet – a pici ugyanis előszeretettel végzi el a kis- és nagydolgát pelenkacsere közben. Ha észleled az eseményt, egyszerűen csak hajtsd rá a tiszta pelust. Ebben az esetben ugyan veszítesz egy pelenkát, de nyersz egy tiszta felsőt, body-t, padlót… szóval hidd el, megéri.

Tipp: Van két egyszerű módszer, amivel még apa is könnyen meg tudja különböztetni a pelenka külső-belső részét, valamint biztos, hogy az eleje, a csecsemőn is elől lesz:

  • Mindig az a külső rész, amin minták vannak, ez némiképp vízlepergetős is!
  • A gyártók mindig a pelenka elejére teszik a méretet (1-s, 2-s… stb.) és a több grafikát.
  1. Kend be popsikrémmel! Mielőtt a tiszta pelenkába bugyolálod, fontos, hogy ápold és védd a nedvességtől újszülöttedet, ezét kell minden pelenkázáskor popsikrémet használni. Ne kend vastagon, ergo ne legyen a pici feneke – krémtől függően – fehér vagy sárga. Kislányok esetén a nagy szeméremajkakat is be kell kenni, de belülre már nem kell felvinni a krémből! Kisfiúknál a herék környékét igen, magát a péniszt azonban nem kell bekenni.
  2. Tedd rá a tiszta pelenkát! Már a célegyenesben vagy, nagyon jól csinálod, csak így tovább! Azt, hogy elég magasan legyen, de mégse érjen a nyakáig, elég könnyen el tudod érni; a pelenka „gyerek alatt” lévő része érjen a derekáig, a felső része pedig a köldökéig. A két lába között hajtsd rá a hasára a pelenkát, majd az egyik kezeddel fogd oda – hogy ne mozduljon el -, közben pedig a másikkal a kis ragasztó csíkokat – amik a „gyerek alatti” rész tartozékai – rögzítsd a felső részhez. A combjai tövében igazítsd meg a kis fodrokat – ha befelé állnak a pisi ki fog folyni.

TIPP1
 A újszülött pelenkák hasközéptáji része puhább és rugalmasabb, így nem kellemetlen a köldökcsonk leesése előtt álló csecsemők számára sem. Azonban, ha a babádat zavarná, a kész hadművelet után egyszerűen csak hajtsd vissza pelenkát, hogy ne fedje a köldököt.

TIPP2
Tesztelt, hogy nem túl szoros-e! Ha még könnyedén befér egy ujjad a pelenka és a babád hasa közé akkor jól végezted a dolgodat.

Ennyi az egész. Ugye, így visszatekintve a matek érettségi mégiscsak félelmetesebbnek tűnt?

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Csecsemő, újszülött rovatban olvashatsz többet!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkMegújult a kazincbarcikai görögkatolikus óvoda
Következő cikkElkerülhető a spontán vetélés?