Sok száz házaspár vár ‘Gólyahírre’

örökbefogadás

Sok gyermeket hagynak a kórházban a vér szerinti szüleik; a kicsik a jelenlegi jogszabályok szerint fél év elteltével örökbe adhatók, ha addig nem keresik őket. Vélhetően minden nem kívánt gyermeknek lesznek örökbefogadó szülei – nyilatkozta a Magyar Időknek Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke.

Novemberben szívbeteg csecsemőt hagytak a szülei egy nyugat-magyarországi kórházban. Az utóbbi időben ő a második súlyosan beteg baba, akit a szülei a kezelő intézményben hagytak. Szeptemberben egy Győr-Moson-Sopron megyei kórházban „felejtettek” a szülei egy hat hónapos kisfiút, miután kiderült, hogy szívbeteg. Csupán annyit írtak egy papíron: lemondanak a gyerekről.

Egyébként országszerte nem ritka, hogy kórházban hagynak gyermekeket. Egy Heves megyei intézményben 2011-ben összesen tizennyolc gyermeket hagytak sorsára a szülei. Rendőrségi forrás szerint a kórházban maradt babák ügyében csak akkor indít büntetőeljárást a rendőrség, ha felmerül a bűncselekmény gyanúja, például hogy bántalmazták a csecsemőt. A bűncselekmény gyanúját a kezelőorvos köteles jelenti a hatóságoknak.

Őszinte, megható riportfilm az örökbeadásról, örökbefogadásról

A védőnők és szociális szakemberek által működtetett Gólyahír Egyesület tizennyolc éve jött létre, és már 870 gyermek örökbefogadásánál segédkezett. – Amennyiben nincs lemondó nyilatkozat, csak akkor válik örökbe adhatóvá a gyermek, ha fél évig nem látogatják a szülei, ez érvényes egy kórházban hagyott gyermekre is – nyilatkozta Mórucz Lajosné, az egyesület elnöke. Hozzátette: nem nehéz szülőt találni egy egészséges, de akár még egy beteg gyermeknek sem. Náluk öt év az átlagos várakozási idő, jelenleg 510 házaspár vár örökbe adható gyermekre.

Igaz történetek az örökbefogadásról

Bár a nevelőszülői hálózatban is érvényes az az előírás, hogy a vér szerinti szülőknek minimum félévente tartaniuk kell a kapcsolatot gyermekükkel, a szakember szerint nem biztos, hogy minden nevelőszülő jelzi a kapcsolattartás elmaradását a felettes szerveknek.

Feltehetően attól félnek, hogy elveszik tőlük a nevelésbe adott gyermeket. – Ha érdekeltek lennének a kapcsolattartás hiányának pontos jelentésében, több gyermek válna hamarabb örökbe adhatóvá és kerülne szerető, gondoskodó szülőkhöz – véli a szakember.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMi legyen a kórházi csomagban? Rutinos anyukák tanácsai
Következő cikkP3 a rákszűrésem! Rákos vagyok?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..