Spórolási tippek kisgyerekes családoknak

spórolási tippek
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

A spórolás szó hallatán a legtöbb embernek két dolog jut eszébe: vagy a megtakarítások (és ez jó), vagy az önsanyargatás (és ez rossz). Talán már ebből is kiderül, hogy a gondolkodásunkban nagyon nincs rend a spórolás körül. Most akkor mégis melyik a spórolás? És hogyan lehet ezt jól csinálni – akár egy kisgyerekes családnak is? Himer Csilla pénzügyi coach tippjei következnek.

A spórolás jó dolog!

Ha a spórolás fogalmát a megtakarításokkal azonosítod, akkor teljesen egyértelmű, hogy ha csak rágondolsz, akkor is jól érzed Magad. Kinek ne melengetné meg a lelkét a tudat, hogy van félretett pénze, ami vagy vészhelyzetben segíti ki, és így biztonságot ad, vagy az, hogy a szemed láttára válik lassacskán valóra gyűjtögetésednek hála valamilyen álmod, vágyad? A takarékoskodás tehát mindenképpen jó.

De mi a jó a takarékosságban? Abban, amit a legtöbb ember a mindennapi lemondásokkal társít? Hát az, hogy az egész nem erről szól!

Az a baj, hogy a takarékos életvitel csak akkor kerül elő, amikor már baj van. Amikor már elfajultak a dolgok, a legtöbbször nincs is más megoldás, mint drasztikus megoldásként a fűnyíró elvet alkalmazni: vagyis minden kiadásból faragni. Akkor is, ha az kellemetlen, és életszínvonaleséssel jár. Ez a „gatyaszíjösszehúzós” modell, amit szerintem élő ember még sohasem szeretett. (Kivéve a kifejezetten fösvény pénzügyi személyiségeket, de ezekben az esetekben mindig valamilyen lélektani probléma áll a háttérben, tehát ők sem teljesen jókedvükből csinálják azt, amit csinálnak.) A takarékos életvitel – vagyis a spórolás – tudatosságot jelent. Azt, hogy

 • tudatában vagyok, mennyit költhetek, mekkora a keretem, és azon belül oldom meg
 • a kiadásaimat úgy szervezem, hogy azok az életszínvonal rontása nélkül minél kevesebbre rúgjanak (ezt nevezik jó ár-érték aránynak)
 • amit lehet, megoldok én magam – tudatosan felelősséget vállalva a saját életem ezen részéért (pl. nem muszáj szinte minden nap az automatából kávét inni, ha otthon is le tudom főzni a napi adagot, és termoszban is magammal tudom vinni a melóhelyre)

Hogyan éljek jól – spórolósan?

Infinety hirdetés

Persze van az úgy, hogy a szűkös keretek miatt rá is kényszerülök arra, hogy spóroljak. Jellemzően ilyen élethelyzet az, amikor kisgyerekek vannak a családban. A magyar családmodell ugyanis jellemzően a kétkeresős felállásra van berendezkedve. Vagyis, ha az egyik fél keresete gyakorlatilag kiesik (márpedig a GYES-re tekintélyes keresetkiesésként kell tekinteni), akkor a keretek erősen beszűkülnek. Hogy ez ne olyan életszakasz legyen, amikor akár a szádtól is meg kell vonni a falatot, hogy másra jusson, nem árt átállni az okosan spórolós életre.

Így spórolj a gyakorlatban:

 • Ha előrelátható, hogy szűkösebb idők jönnek, készülj fel rá! – Ilyenkor kerülnek képbe az előzetes megtakarítások. Ha tudom, hogy gyerekem lesz, akkor előre felkészülök rá. Nemcsak azzal, hogy megveszem a babakelengyét, és berendezem a gyerekszobát, hanem amennyit csak tudok, félre teszek, hogy legyen mihez nyúlnom. Legalább addig, amíg be nem áll a család a spórolós életvitelre. Tartalékokat képzek, hogy meglegyen a biztonságérzetem.
 • A felkészülés része az is, hogy elkezdem vezetni a kiadásokat és a bevételeket. Nem azért, hogy legyen mivel elütni az időm, hanem azért, hogy megfigyeljem a kapott adatokat. Hol folyik el a pénz? Hol lehet kevesebből megoldani a dolgot és spórolni úgy, hogy az ne legyen a család számára színvonalesés? (Pl. az előfizetési csomagokat érdemes ilyenkor felülvizsgálni, illetve a biztosításokat is) Hol lehet a megspórolt pénz egy részét átcsoportosítani? Pl. a megtakarításokba, vagy más, fontosabb kiadásokba?
 • Amit lehet, és meg tudom csinálni, azt én magam csinálom meg – a már említett kávés példa, vagy a mindennapi otthoni főzés a céges menza helyett ez a kategória. Meglepődsz, ha egy hónap után megnézed, mennyivel több marad a pénztárcádban egy-egy ilyen változtatás után – és mennyivel kevesebb a ruhádban. J (Ilyenkor ugyanis a legtöbben arról is beszámolnak, hogy elkezdenek fogyni.) Ez persze nem azt jelenti, hogy fogj neki kötni, varrni, ha azt nem tudsz. Ha azonban tudsz, és olyan minőségben, akkor miért hagynád ki ezt a ziccert?
 • Legyél kreatív! A spórolós életvitel ötletességet követel. Egyrészt a már említett saját kezűleg kivitelezésű dolgok miatt, másrészt az újrahasznosítás miatt is. Tedd az újrahasznosítást az életed részévé, és ezzel is mérhető összegeket tudsz megspórolni! Pl. nem kell virágcserepet venned, ha megtartod a nagyobb konzerves dobozokat, és abba ülteted a fűszernövényeket. (Ez a példa pedig pont nem úgy hangzott, mintha bármiről is le kellene mondanod.)
 • Ne csak újrahasznosíts, használj is újra! Ha egyszer alaposabban szétnézel otthon, szerintem sok olyan holmit találsz majd, amit még tudsz használni. Lehet, hogy nem a legmodernebb, legszebb, de még jó és használható. Akkor minek vennél újat?
 • Szerezd meg olcsóbban! Amire szükséged van, és nem tudod Te magad előállítani, elkészíteni, akkor mese nincs, meg kell venned. De nem mindegy, hogy mennyiért? Erre sokféle lehetőséged van a kuponoktól, az akciókon, leárazásokon át a használt, de még jó állapotú holmik megvásárlásáig. Ezzel meglesz az, amire szükséged van, mégsem kerül csilliárdokba.
 • Add el, ami már nem kell! Ugyanígy Te is állhatsz a „biznisz” másik oldalán. Ha már úgyis átnézted a holmijaidat az újrahasználható dolgokért, akkor valószínűleg azok is előkerülnek, amelyek jó állapotúak ugyan, de Neked már nem kellenek. Ezeket eladhatod kéz alatt, beadhatod bizományiba, second hand shopba, turkálóba, vagy árulhatod valamilyen aukciós oldalon is. (Az így szerzett bevételeid azonban nem haladhatják meg évente a 600.000 forintot, ha nem akarsz adózni utána.)
 • Kérd el ajándékba! Ha már úgyis a rendrakásnál tartunk, akkor nemcsak ott lehet spórolni, ha Te raksz rendet. Hanem akkor is, ha megkéred a rokonokat, ismerősöket, hogy nézzék át ők is az otthon felgyülemlett cuccaikat – aztán jelentkezz be azokra a holmikra, amelyekre Neked szükséged van. Nagyon olcsón lehet ilyenkor hozzájutni a babakocsitól a szekrénysorig bármihez – de az is előfordult már, hogy a rokonok, ismerősök ingyen odaadták, csak hogy szabaduljanak végre a fölös holmiktól.
 • Vásárolj a forrástól! Ez különösen élelmiszerek esetében lehet kifizetődő dolog, amikor a piacon megveszed a friss zöldséget, idénygyümölcsöt, tojást, mézet stb. az őstermelőtől. (Főleg nap végén, amikor már nem akarja a termelő hazavinni a megmaradt termést, és így hajlandó olcsóbban adni – kiválóan lehet alkudozni.)

Ahogy a fenti felsorolásból is látszik, a spórolás valójában egy olyan életvitel, amelynek révén abból hozod ki a maximumot, ami rendelkezésre áll. Ez a „minimálmaximalizmus” pedig akkor is jó szolgálatot tesz, ha már jobb anyagi körülmények között élsz.

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Pénzügyek rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Pénzügyi coach vagyok és imádok tanítani! Ez az én közegem, ez az a „terep”, ahol elemében vagyok, ahol igazán hasznos lehetek – mások számára is. Nem a tudás megosztásának öröme miatt, hanem azért, mert azzal a tudással, a pénzügyi intelligencia fejlesztésével már több száz család életén tudtam érezhetően javítani.
Előző cikkÖrökölhető gyerekeknél a laktóz intolerancia?
Következő cikkBabafürdetés lépésről lépésre

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.