Babafürdetés lépésről lépésre

babafürdetés, csecsemő fürdetése, újszülött fürdetése

A kórházban megmutatják neked a legalapvetőbb babagondozási feladatokat, egyet leszámítva; a fürdetést. Mivel sosem mutatta meg senki, így joggal tarthatsz attól, hogy valamit nem fogsz jól csinálni. Azonban hidd el, könnyebb, mint hinnéd, mutatjuk is…

Ezek kellenek a babafürdetéshez:

 • babakád
 • fürdőlepedő/kifogó
 • fürdetőkesztyű
 • vattakorong
 • babafürdető
 • ruha
 • popsikrém, pelenka

Babafürdetés lépésről lépésre

  1. Készíts elő mindent a fenti listából.
  2. Figyelj arra, hogy abban a helyiségben, ahol a fürdetést és az öltöztetést végzed, ne legyen hűvös és huzat.
  3. A vízszint ne legyen túl magas – a baba pocakja lógjon ki belőle. Az ideális hőmérséklete hozzávetőleg 37 fok, ezt mindig ellenőrizd, mielőtt a picit beletennéd.
  4. A tényleges fürdést megelőzően vetkőztesd le a babát és először egy benedvesített vattakoronggal mosd meg az arcát. Ilyenkor ne használj se fürdetőt, se semmilyen krémet.
  5. Jöhet az igazi pancsi: Az egyik karoddal a fejét és a nyakát támaszd meg úgy, hogy közben az egyik hóna alatt tatod. A másik kezeddel pedig mosd meg őt.
  6. Érdemes fürdőkesztyűvel fürdetni a csöppséget, mivel ez kellően puha a baba érzékeny bőrének, ám hatékonyabb, mintha csak a kezünkkel tisztogatnánk. A kis testének utolsó pontja, mindig a feneke legyen. Azért, hogy minél inkább elkerüljük, a bőr, víz hatására történő kiszáradását, érdemes fürdetőkrémet használni az első időkben.
  7. Az újszülött pocakja sose kerüljön a víz alá – addig legalábbis, míg a köldökcsonk le nem esett. A köldökcsonk ápolásáról ITT részletesen írtunk.

Köldökcsonk kezelése lépésről lépésre

8. Miután lefürdetted, a szabad kezedet tedd a popsija alá, és így emeld át a pelenkázóra, gyorsan bugyoláld be a kifogóba, és tedd rá a kapucnit. Ne hagyd sokáig a picit az átnedvesedett törülközőben, hisz könnyen megfázhat. Törölgesd át, kiemelten ügyelve a hajlatokra.

babafürdetés, csecsemő fürdetése, újszülött fürdetése

Csecsemő és a hajmosás

Egyszerűen a fürdetés közben megmoshatod neki, akár minden alkalommal. Figyelj arra, hogy ne menjen a szemébe víz. A babafürdetők hajmosásra is alkalmak. Egy eset van, amikor külön érdemes használni sampont, méghozzá a koszmó elleni fajtákat, ha látjuk, hogy babánk bizony bekoszmósodott.

Vedd fel a kesztyűt a koszmóval szemben!

fotó: pinterest.com és freepik.com

Erről a témáról a Csecsemő, újszülött rovatban olvashatsz többet!

 

Mentés

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkSpórolási tippek kisgyerekes családoknak
Következő cikk6 tipp anyáknak a mindennapokhoz