6 tipp anyáknak a mindennapokhoz

tippek anyáknak, mindennapok

Nehéz. Valld csak be nyugodtan! A gyerekkel/ gyerekekkel lenni non-stop, bizony fárasztó és nem egyszer idegőrlő tud lenni. Van pár tippünk azonban, hogy kiegyensúlyozottabban teljenek a napjaid, és ne a túlélés, hanem a napok gondtalan megélése legyen a cél.

1Légy rugalmas!

Sokan eltervezzük, hogy miként fogjuk nevelni gyermekünket, hogyan állítjuk össze a napirendünket, miket játszunk majd a gyerkőccel… de ezeket az élet, a csöppség vagy épp a dackorszakos rosszaság gyakran felülírja. Engedd ezt! Azzal, ha ragaszkodsz valamihez, ami nem működik, csak feszültséget generálsz. Ne ess át a következetlenség oldalára, de ne ragaszkodj a „tankönyveben leírtakhoz”, a „családi hagyományokhoz” vagy épp az „elképzelt valóságodhoz”.

2Élvezd ki a csendet!

Nem kell, hogy mindig szóljon a rádió, menjen a tévé. Miután a gyerkőc elment aludni, egyszerűen csak élvezd a csendet, olvass, beszélgess apával, gondold végig azt, ami aznap történt, szerkessz fotóalbumot, tegyél fel egy arcmaszkot és szundíts úgy 15 percet, hogy a nyugalom vesz körül.

3Ébredj Te elsőként!

Ez most durván hangzik, ugye? Ám, hidd el, megéri úgy ébreszteni a gyerekeket, hogy Te már megittad az első kávédat, fogat mostál, felöltöztél – ergo felébredtél és felkészültél a napra. A legjobb az egészben pedig az, hogy legalább egyszer egy nap, teljesen egyedül birtokolhatod a vécét – senki sem tör Rád közben.

4Ne méregből büntess!

Ha nagyon felhúzod magad, olyat is mondhatsz, tehetsz vagy épp kilátásba helyezhetsz, amit egyébként – normál idegállapotodban – Te is túlzónak éreznél. Számolj el tízig, menj ki a szobából, vegyél mély levegőt, ergo higgadj le valamennyire, és csak ezután oszd ki a büntetést. Nincs is rosszabb annál, mint utólag megbánni, vagy épp a következetlenség hibájába esni.

5Pihenj!

Ne legyen bűntudatod, hogy fut a lakás, Te pedig a gyerek nappali alvása alatt szundizol egy nagyot. Ahhoz, hogy jó döntéseket tudj hozni, képes legyél koncentrálni, bizony kipihentnek kell lenned. Ezért pihenj, amennyit és amikor csak tudsz!

6Legyenek szabályok!

Nem kell sok, épp csak pár, de azokat tartasd be minden esetben. A kisgyerekek számára nagyon megterhelő lehet a korlátok betartása, de a hiányuk frusztráló lesz számukra. Épp ezért fontos, hogy ne tiltások tömegéből álljon a napjuk, de igenis legyenek határok.

fotó: pixabay.com

 

Erről a témáról a Család rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkBabafürdetés lépésről lépésre
Következő cikkFigyeljünk, hogy ne hízzon el a kisbabánk!